logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Cordoba 2000 1.9 TDI - Nie działa centralny zamek

Makxio 27 Lip 2019 22:53 1671 19
REKLAMA
  • #1 18084045
    Makxio
    Poziom 20  
    Ocena: 79
    Witam,

Pacjent do Seat Cordoba z 2000 z motorem 1.9 TDI, po rozładowaniu akumulatora przestał działać centralny zamek, kluczyk niby sie programuje ..ale tak samo sie programuje jak sie jest daleko od samochodu (daleko tzn kilometr) chodzi mi o mruganie dioda w pilocie - 5 razy - jako potwierdzenie poprawnego zapisania sie kluczyka w module centralnego zamka...ale do rzeczy

Sterownik zamka to modul o oznaczeniu 6K0 962 258 B 5WK4 6922,
    Mam go wlasnie na stole, przelutowany (pilot takze) , zasilanie 5 V dochodzi do procesora, cały układ pobiera ok 3-4 mA, wzrasta nieznacznie w momencie jak nadaje pilot.

Na wyjściu odbiornika w.cz w tym module pojawiają się impulsy (5V) w momencie naciśnięcia przycisku w pilocie, znaczy sie ze pilot zyje wysyla a odbiornik odbiera...ale czy pilot wysyla co potrzeba tego nie wiem

Czy macie koledzy gdzieś pin out tego sterownika , ma dwa złącza, jedno dwanaście pinów (2 rzędy po 6, grubsze piny) i drugi 16 (dwa rzeczy po 8 ciensze)

Pozdrawiam
    M.

Z racji, ze nie mam pin out tego sterownika, analizując ścieżki zlokalizowałem zasilanie ..ale nie jestem pewien czy to jedyny plus jaki jest potrzebny do jego działania
  • REKLAMA
  • #2 18084136
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6365
    Mistrzuniu, ale tam jest komunikacja jednokierunkowa - tylko z pilota do modułu, bez transmisji zwrotnej. Jak dla mnie, masz cały czas nie zsynchronizowany pilot z CMK - CMK odbiera transmisję, ale wartość odebranego kodu czy identyfikator klucza (albo i jedno i drugie) nie pasują do wartości zapisanej w jego pamięci - stąd nic nie robi.
  • #3 18084428
    Makxio
    Poziom 20  
    Hi,

dzięki za odpowiedz, ja wiem ze komunikacja jest tylko w jedna strone, bo w tamtych czasach to było aj waj :)))

Wlasciciel auta tweirdzil, ze zrobil procedure douczania pilota tylko ona sobie a muzom ..pilot wysyla ale co dokladnie wysyla tego nie jestem w stanie sprawdzic, pozostaje tylko podstawienie innego pilota i proba jest douczenia

Czy mozna to jeszcze jakos sprawdzic ? Czy ten modul ma jakas diagnostyke ?

M.
  • REKLAMA
  • #5 18084459
    Makxio
    Poziom 20  
    Dzieki,

VAG-iem próbowałem się łączyć (jak centralka była w aucie) ale ani na 35 ani na 46 sterownik się nie zglaszal, teraz mam centralkę na stole ale nie mam pinologii do tego, w ESI jest wszystko inne niż ten moduł :)))

Potrzebuje rozkminic zasilanie (pewnie jest stale o po stacyjce) i jeśli jest to linie K i będę już widział co komu dolega :))

Czy jest kolega stanie podpowiedzieć, jak to ugryźć :) ?

M.
  • #6 18084600
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6365
    Makxio napisał:
    Czy jest kolega stanie podpowiedzieć, jak to ugryźć :) ?

Zaprowadzić do elektryka?
    Nawet nie raczyłeś zapewne sprawdzić, czy moduł ma zasilanie w aucie - czy zapala/gasi światło wewnątrz, czy działa centralne ryglowanie?
  • #7 18084612
    Makxio
    Poziom 20  
    To akurat sprawdziłem, lampka w środku się zapala a zamek się nie rygluje bo ma uszkodzona wkładkę od strony kierowcy.

Mam tylko sam moduł, samochód pojechał bo był potrzebny, nie mam dokumentacji do tego, gdybym miał nie pisałbym na forum.

Dzięki za zainteresowanie, jakoś będę sobie radził sam.

M.
  • REKLAMA
  • #8 18084634
    wacek.wacek
    Poziom 29  
    Ocena: 283
    A testerem pilota sprawdzałeś czy podaje sygnał? Przy zapisywaniu ile bylo pilotow? Tam chyba tylko 4 jest. Zresetowaleś komfort? Mniemam ze komfort tam kieruje centralnym. Brak komunikacji z tym?
  • REKLAMA
  • #9 18084645
    Makxio
    Poziom 20  
    Hi,

Testera niestety nie posiadam, to co sprawdziłem za pomocą oscyloskopu, to sygnal w centralce pomiedzy odbiornikiem a procesorem . w momencie nadawania pilota pojawia sie powtarzalny ciag impulsow, tylko jak sprawdzic czy to jest co ma byc to nie udalo mi sie, bo nie bylem w stanie podlaczyc sie vagiem do tego modulu (35, 46).

Z tego co zeznaje wlasciciel to pilot ma tylko jeden, wszystko dzialalo do momentu gdy rozladowal sie akku w aucie, po wymianie akku juz nie dziala, procedura dopisania kluczyka rowniez nie działa.

Czy kolega wie na ktorym pinie moze byc linia K ?

M.
  • #11 18084679
    Makxio
    Poziom 20  
    Oczywiście, sprawdziłem, bezpiecznik dobry.

W momencie gdy odlacza bezpiecznik i go podlaczce, zalacza sie alarm na ok 20 sekund.

zasilania do kostek przychodza ale czy wszystkie tego nie wiem, bo nie mam dokumentacji, szukalem pinout ale nie moge jakos go znalezc.

Wydaje mi sie, ze centralka wyjeta z auta i podlaczona tylko do zasilacza powinna reagowac na sygnal z pilota (klik przekaznikow etc)

M.
  • #13 18084736
    Makxio
    Poziom 20  
    Tak, komunikacja VCDS-em do pozostałych sterowników bez problemu, skanowanie również nie wykrywa modułu typu : centralny zamek, moduł komfortu itp., dlatego chciałem powalczyć z modułem na stole.

Z tego co patrzylem po pinach i sciezkach, jest kandydat do diagnostyki, nie dobralem sie jeszcze do tego, bede walczyl wieczorem..jednak zamiast takiego "macania" chcialem miec pewnosc, ze:

- mam wszystkie zasilania
    - modul daje sie dianozowac

W innych modulach komfortu np Passat B5 jest grupa, ktora mozna zweryfikowac poprawnosc kodu wysylanego przez pilota, tutaj liczylem na to samo ..ale wyglada na to , ze modul nie ma ochoty sie komunikowac. Kwarc zyje, zasilanie na procesorze jest (5V), sygnal z pilota pojawia sie na wyjsciu z odbiornika..no ale dalej zima...
  • #15 18084770
    Makxio
    Poziom 20  
    A to na znanym portalu to już i po 15 widziałem, spróbuje dziś się dobrać do niego po K..

M.
  • #16 18084849
    jacek074
    Poziom 30  
    Ocena: 725
    Panowie w tym aucie nie ma diagnostyki testerem zamka centralnego. Czy działa styk s stacyjki ( czy gaśnie radio po wyjęciu kluczyka ze stacyjki).Do autora - opisz jak programujesz pilota ?
  • #17 18084858
    Makxio
    Poziom 20  
    Procedura jaka znalazłem w AutoData to:

1. Kluczyk włożyć do stacyjki
    2. Przekręcić do pozycji włączony
    3. Przekręcić do pozycji wyłączony
    4. Wyjąć kluczyk ze stacyjki
    5. Nacisnąć i trzymać przycisk zamykania
    6. Nacisnąć 3x przycisk otwieranie
    7. Puscić przycisk zamykanie

dioda w pilocie miga piec razy i gaśnie.

Czy to jest poprawna metoda ?

Radio po wyjęciu kluczyka ze stacyjki gaśnie.

M
  • #18 18085053
    jacek074
    Poziom 30  
    Ocena: 725
    Spróbuj odwrotnej kombinacji przycisków , naciśnij i trzymaj otwieranie i naciśnij 3 razy zamykanie. Zapłon włącz na mniej niż 5 sekund.
  • #19 18085097
    Makxio
    Poziom 20  
    Oczywiście spróbuje

jako, ze mam tylko sam moduł i pilota , czy jest możliwe ze mogę to zgrać na stole bez auta ?

czy masz może rozpiskę pinów tego sterownika ? złącze wygląda tak:

M.
    Załączniki:
    • Seat Cordoba 2000 1.9 TDI - Nie działa centralny zamek zlacze-centralny-zamek.jpg (1.81 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #20 18095583
    Makxio
    Poziom 20  
    Panowie,

Tak jak kolega napisał, ten moduł nie ma żadnej diagnostyki, nie mam możliwości co mu dolega.

Uzgodniłem z właścicielem, ze idzie zewnętrzna nowa centralka.

Dzięki za pomoc i dyskusje.

M.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z centralnym zamkiem w Seacie Cordoba z 2000 roku, napotykając trudności po rozładowaniu akumulatora. Pilot wydaje się działać, ale nie synchronizuje się z modułem centralnego zamka (CMK). Użytkownik sprawdził zasilanie i sygnał z pilota, jednak nie ma dostępu do dokumentacji pinów modułu (6K0 962 258 B 5WK4 6922). Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie bezpieczników, diagnostykę VAG, oraz próbę programowania pilota. Ostatecznie użytkownik decyduje się na wymianę modułu na nowy, ponieważ nie udało się ustalić przyczyny problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA