logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie pompy głębinowej+wyłącznik ciśnieniowy+skrzynka rozruchowa

zielony79. 28 Lip 2019 10:27 19002 12
REKLAMA
  • #1 18084355
    zielony79.
    Poziom 9  
    Ocena: 9

Witam mam problem z podłączeniem elektrycznym pompy głębinowej, chodźi o to że pompa ma wprowadzony przewód 4 żyłowy do którego jest podłączony wyłącznik ciśnieniowy Brio sk13 który ma 3 wejścia i 3 wyjścia i dalej ma być skrzynka rozruchową. Jak to podłączyć w takiej kolejności
    Podłączenie pompy głębinowej+wyłącznik ciśnieniowy+skrzynka rozruchowa Podłączenie pompy głębinowej+wyłącznik ciśnieniowy+skrzynka rozruchowa [url=https://obrazki.elektroda.pl
  • REKLAMA
  • #2 18084440
    janren
    Poziom 28  
    Ocena: 202
    Masz podłączenie na zdjęciu, które zamieściłeś.
  • REKLAMA
  • #3 18084624
    mar_uda
    Poziom 23  
    Ocena: 158
    Przewód zasilający podłącz do wyłącznika SK-13, a jego wyjścia do skrzynki rozruchowej, którą masz na zdjęciu.
  • #4 18084660
    zielony79.
    Poziom 9  
    Chodzi mi o taką kolejność jak na załączonym rys. Dlatego że skrzynkę rozruchową chcę mieć w kotłowni 50 m od studni
    Podłączenie pompy głębinowej+wyłącznik ciśnieniowy+skrzynka rozruchowa

Dodano po 6 [minuty]:

mar_uda napisał:
    Przewód zasilający podłącz do wyłącznika SK-13, a jego wyjścia do skrzynki rozruchowej, którą masz na zdjęciu.
    Tak masz racje ale chodzi mi o kolejność jak napisałem ponieważ skrzynkę chcę mieć w kotłowni a przy studni wyłącznik ciśnieniowy w takim połączeniu musiał bym 150 m kabla puścić
    Załączniki:
    • Podłączenie pompy głębinowej+wyłącznik ciśnieniowy+skrzynka rozruchowa brio_5.jpg (60.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 18085010
    gag70
    Poziom 24  
    Ocena: 76
    Na stronie Omnigeny nie ma dokumentacji do SK13 jest tylko SK12, który prawdopodobnie jest identyczny elektrycznie.

Cztery druty to N i PE, najprawdopodobniej istotne są tylko faza na zasilaniu i wychodząca.

N i PE możesz wykorzystać z kabla do pompy, zostaje dołożenie dwóch żył ekstra dla SK13 i umiejętne podłączenie tego w całość. Więc kupujesz kabel nie 4x tylko 7x (najbliższy w typoszeregu) i po kłopocie.
  • REKLAMA
  • #6 18085080
    zielony79.
    Poziom 9  
    Niewątpliwie jest to jakiś sposób na rozwiązanie tego problemu ,ale może jest inne rozwiązanie napewno ktoś robił coś takiego .Jutro w pracy zapytam elektryka na firmie
  • #7 18085123
    gag70
    Poziom 24  
    Ocena: 76
    Widzę że nie warto było się tym zajmować nawet przez chwilę, bo kolega nie jarzy co ma i co najgorsze, w ogóle nie zamierza jarzyć, licząc że inni wymyślą i będzie można coś wybrać. Zwykła tutejsza plaga. Zatem życzę powodzenia u elektryka.
  • #8 18085135
    zielony79.
    Poziom 9  
    kolo wiem co mam i rozumiem co napisałeś nie trzeba się tak pompować przecież napisałem że jest to jakiś sposób na to
  • #9 18085195
    mar_uda
    Poziom 23  
    Ocena: 158
    Pewnie można byłoby zastanowić się nad połączeniem jak poniżej (o ile wyjście SK-13 rozłącza oba tory - L i N):
    czarny (zasilanie)L(in)L(out)czarny (pompa)
    niebieski (zasilanie+pompa)N(in)N(out)(wolny)
    żółto-zielony (zasilanie)PE(in)PE(out)żółto-zielony (pompa)
    A brązowy z kabla zasilającego połączyć bezpośrednio z brązowym od pompy.

Ale przyznam szczerze, że nie do końca dostrzegam sens takich kombinacji.
    Po co ciągnąć 50 metrów kabla 4x, skoro można 3x?
    A jeśli kolega taki bogaty, to czemu nie zamontować wszystkiego w kotłowni (przecież wyłącznik ciśnieniowy nie musi być zamontowany przy pompie, tylko przed pierwszym zaworem lub odgałęzieniem).
  • REKLAMA
  • #10 18085221
    zielony79.
    Poziom 9  
    Bogaty czy nie żadnego to znaczenia nie ma to jest studnia tylko do nawadniania a ten wyłącznik skrzynkę chciałbym mieć w kotłowni i tyle, po to tutaj pisze ten post bo nie wiem czy jest możliwość innego podłączenia

czarny (zasilanie) L(in) L(out) czarny (pompa)
    niebieski (zasilanie+pompa) N(in) N(out) (wolny)
    żółto-zielony (zasilanie) PE(in) PE(out) żółto-zielony (pompa)
    A brązowy z kabla zasilającego połączyć bezpośrednio z brązowym od pompy.

A co do tego co podałeś myślałem właśnie o takim połączeniu ale nie byłem pewien
  • #11 18085935
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1753
    Witam.
    zielony79. napisał:
    Po co ciągnąć 50 metrów kabla 4x, skoro można 3x?

Musi zastosować przewód 4x, ponieważ jeden przewód od pompy (brązowy) jest przewodem od kondensatora rozruchowego.
  • #12 18087150
    zielony79.
    Poziom 9  
    Problem rozwiązany gag70 życzył mi powodzenia u znajomego elektryka dziękuję Ci gag70 przydały się sprawa w 3 min załatwiona. Wrzucę rysunek podłączenia

Dodano po 1 [godziny] 13 [minuty]:

schemat podłączenia
    Załączniki:
    • Podłączenie pompy głębinowej+wyłącznik ciśnieniowy+skrzynka rozruchowa rys elektroda 600.png (693.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 21036615
    orestesapc
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam podobny problem

Mam pompę głębinową omnigena 3,5sc5-20. Pompa ma wbudowany konsensantor ale że była stara skrzynka rozruchowa do pompy SKM (taka kiedyś była zanim kupiłem dom i zamontowałem zestaw filtrów) to zostałą podłączona do tej skrzynki rorzuchowej.

W skrzyncę jest kondesator.

Dopóki używałem wyłącznika ciśnieniowego bez sterowania elektrycznego wszystko działąło. Chociaż wyłącznik ciśnieniowy miał tylko zasilanie i założony mostek jak na zdjęciu

Ponieważ wyłącznik zaczął nawalać to stwierdziłem że kupie sterowany elektrycznie. Poprzedni miał zakres pracy fabryczny do 5 bar a filtry potrzebuję conajmniej 6 był ustawiony na 6 i załączanie na 2,5 ale zaczał się załączać poniżej 2 bary i wyłączać na 8. W każdym razie wymieniłem na coś takiego

https://panstudniarz.pl/sklep/Wylacznik-cisni...MI4qSHrMWwhQMVkj0GAB1XugolEAQYBSABEgI21_D_BwE

Noi jest problem. Jak podłączę go tylko do zasilania to nie włącza pompy. Jak z kolei próbuje to mostkować to pompa się włącza ale znika wyświetlanie ciśnienia i nie wyłącza się wcale.

Mostkuje łącząć przewód fazowy zasilania z przewodem neutralnym.

Możecie coś podpowiedzieć?
    Załączniki:
    • Podłączenie pompy głębinowej+wyłącznik ciśnieniowy+skrzynka rozruchowa IMG_0950.jpeg (702.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podłączeniem pompy głębinowej z wyłącznikiem ciśnieniowym Brio SK-13 oraz skrzynką rozruchową. Wskazówki dotyczące podłączenia obejmują podłączenie przewodu zasilającego do wyłącznika, a następnie do skrzynki rozruchowej. Użytkownik planuje umieścić skrzynkę w kotłowni, co wymaga dłuższego kabla. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące użycia przewodu 4-żyłowego oraz dodatkowych żył dla SK-13. Ostatecznie problem został rozwiązany, a użytkownik zamieścił schemat podłączenia. Inny uczestnik dyskusji wspomniał o podobnym problemie z pompą Omnigena 3,5SC5-20 oraz wyłącznikiem ciśnieniowym DIG IBO DAMBAT.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA