logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brio-sk13 ciągle zasilana pompa - co sprawdzić?

Ariel N. 03 Cze 2019 22:58 7323 12
REKLAMA
  • #1 17995063
    Ariel N.
    Poziom 3  
    Ocena: 62
    Mam problem z brio sk13. Po podłączeniu zasilania nie wyłącza pompy. Nawet po zdemontowaniu i podłączeniu do prądu cały czas podaje zasilanie na wyjściu do pompy.
    Zdemontowalem płytkę ale ona nawet nie jest wpięta w urządzenie, nie mam pojęcia jak to powinno wykrywać przepływ wody.
    Co mam sprawdzić ?
  • REKLAMA
  • #2 17995164
    gregory_07
    Poziom 9  
    Ocena: 17
    W jakiej pozycji jest zamontowany wyłącznik?
  • REKLAMA
  • #3 17995186
    Ariel N.
    Poziom 3  
    Czerwonym deklem do góry.
    Jaka jest zasada działania? On ma jakieś magnesy w środku ? Będzie mi łatwiej dojść do jakiś wniosków
    Dodam, że rok temu działał b/u
  • #5 17995279
    Ariel N.
    Poziom 3  
    Takzapoznalem się.
    Urządzenie podłączyłem jak rok temu (rok temu działało) teraz nie działa.
    Nabija ciśnienie do 6 bar więc nieszczelności raczej nie ma.
    Prawdopodobnie coś zdechło, bo na stole po podaniu zasilania powinno po 5-15sekundach odciąć zasilanie na wyjściu do pompy - nie odcina.
  • #6 17995293
    gregory_07
    Poziom 9  
    Te wyłączniki są bardzo awaryjne, w środku jest zawór zwrotny i nic więcej. Daje 99% że jest do wymiany.
  • #7 17995300
    Ariel N.
    Poziom 3  
    A w jaki sposób ten zawór przekazuje sygnał do elektroniki o ustaniu przepływu ?
  • REKLAMA
  • #8 17995304
    gregory_07
    Poziom 9  
    Pracuje na zasadzie ciśnień, po osiągnięciu max ciśnienia wyłącza pompę, jak otworzysz zawór, ciśnienie spada w układzie i zalacza pompę.
  • REKLAMA
  • #9 17995534
    Ariel N.
    Poziom 3  
    Tyle wyczytałem z instrukcji. Ale jak pływak komunikuje się z elektroniką ?
  • #10 17996582
    gregory_07
    Poziom 9  
    Tam nie ma żadnej elektroniki, jest sprężyna która pod wpływem ciśnienia kurczy się lub rozszerza i albo zalacza pompę albo wyłącza. Wymien go i będziesz miał spokój.
  • #11 17996610
    Ariel N.
    Poziom 3  
    Ok, a to na zdjęciu jest tam po prostu włożone. Żadna sprężyna nie dochodzi do komory gdzie "to" jest włożone. Żadnych otworów dźwigienek itp.
    Jakiś inny sterownik lepszy jakościowo ? Z tego co widzę to albo ibo albo omnigena, wszystko wydaje się takie samo.
  • #12 17996744
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5156
    Ariel N. napisał:
    Co mam sprawdzić ?
    Postukać raczka wkrętaka w przekaźnik, czasami potrafi skleić styki. Wówczas wymienić przekaźnik.
    gregory_07 napisał:
    W jakiej pozycji jest zamontowany wyłącznik?

Instrukcja zaleca pomarańczowym kołpakiem do góry.
    Ariel N. napisał:
    A w jaki sposób ten zawór przekazuje sygnał do elektroniki o ustaniu przepływu ?

Za pomocą pręta z magnesami. I to nie jest zawór -to jest zasobnik magazynujący wstępne ciśnienie + dwustopniowy wyłącznik ciśnieniowy z układem czasowym na mikrokontrolerze.
    @gregory_07 Może zapoznasz się z konstrukcja tego urządzenia, zamiast pleść androny. :cry:
    Są dwie wersje tego regulatora do hydroforu - z kontaktronami albo z halotronami. Ta druga wersja pracuje już u mnie ponad rok, i działa doskonale. Jedynym mankamentem jest za mały przekaźnik - przy większej pompie warto podłączyć silnik pompy poprzez stycznik.
  • #13 17996857
    Ariel N.
    Poziom 3  
    Jak sprawdzić jaką mam wersję ? Produkcja marzec 2018.
    Czyli albo przekaźnik zawieszony, albo magnes - detektor magnesu z jakiegoś powodu się nie widzi. Dzięki za odpowiedź sprawdzę

Dodano po 2 [minuty]:

Dobra, zgooglałem - mam kontraktrony - czyli gorzej ? :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pompą Brio SK13, która nie wyłącza się po podłączeniu zasilania. Pomimo demontażu i podłączenia do prądu, urządzenie ciągle podaje zasilanie na wyjściu do pompy. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące działania wyłącznika, który działa na zasadzie ciśnienia, oraz możliwe awarie, takie jak uszkodzony zawór zwrotny lub przekaźnik. Użytkownicy sugerują sprawdzenie pozycji wyłącznika, zapoznanie się z instrukcją obsługi oraz wymianę uszkodzonych komponentów. Wskazano również na różne wersje regulatorów ciśnienia, w tym te z kontaktronami i halotronami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA