logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FAAC 414 E045 - tylko jedno skrzydło się zamyka, różne napięcia na siłownikach

Juchy 28 Lip 2019 21:30 1551 2
REKLAMA
  • #1 18085447
    Juchy
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Witam forumowiczów...
    Mam problem z centralką E045 od faac 414, mianowicie oba skrzydła otwierają się ale tylko prawe zamyka się. Lewe nie zamyka, słychać tylko delikatne buczenie. Zamieniłem zaciski na siłownikach i ta sama sytuacja jest na drugim siłowniku, czyli awaria siłownika wykluczona.

Pomierzyłem napięcie między punktami 5-6 (OP a CL czyli tam gdzie kondensator) i przy zamykaniu jakiś mały prąd rzędu 18V później jak ma zwalniać siłownik to 0V.
    Te same punkty na drugim siłowniku przy fazie zamykania 2-3 (OP-CL) ma około 400V na początku, a później 150V.
    Pomiary miedzy innymi punktami drugiego siłownika (przy zamykaniu skrzydeł) 4-6 i 4-5 też są różne wartości niż na pierwszym w adekwatnych punktach 1-3 i 1-2...

Czy są jakieś pomysły od czego zacząć poszukiwania problemu? :(
  • REKLAMA
  • #2 18085758
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3584
    Od przekaźników . W starszej 455 kierunek był załatwiany dla obu siłowników jednym podwójnym przekaźnikiem. W tej (sądząc po ilości przekaźników) każdy siłownik ma osobny zestaw przekaźników - po jednym (albo i dwa z jednym stykiem) od kierunku i po jednym od włączenia zasilania od strony triaków. Sklejenie któregoś od zacisków trefnej strony albo jakieś zwarcie między zaciskami może dać w/w efekty. Ogólnie nie powinno w ogóle być jakiegokolwiek napięcia między kierunkowymi (oczywiście przy odpiętym siłowniku i kondku) - jeśli faza jest na OP, CL powinien być fizycznie odpięty od prądu (i na odwrót).

Wstępnie zsuń zieloną nakładkę ze szpilek na listwie silnikowej i obejrzyj płytkę - pod kątem zwarć. Potem testuj przekaźniki.
  • #3 18086125
    Juchy
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    kotbury napisał:
    ...
    Wstępnie zsuń zieloną nakładkę ze szpilek na listwie silnikowej i obejrzyj płytkę - pod kątem zwarć. Potem testuj przekaźniki.

Dzięki za odzew, płytke już oglądałem, wyglądała ok.
    Przekaźników jest 5, potestuje je, dzięki...

Ps. Tak to byl przekaźnik, przelutowalem ostatniego nieuzywanego od lampy i git... Pozdrawiam, do zamknięcia
REKLAMA