logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FAAC 414 + centrala e045 brama się nie zamyka siłowniki buczą

przemcyg 22 Maj 2023 22:24 969 6
  • #1 20590933
    przemcyg
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam! Mam podobny problem jak autor wątku. Posiadam faac 414 + centrala e045
    Wszystko działało ok przez ok 2 lata. Ostatnio przy próbie otwarcia brama stanęła po sekundzie i przestała reagować na pilota. Okazało się że został spalony bezpiecznik w centrali. Po wymianie bezpiecznika brama otwiera się normalnie ale już przy próbie zamknięcia słychać już tylko buczenie siłowników przez jakiś czas i brama stoi w miejscu ( otwarta) . Przy próbie zamknięcia skrzydeł po przez przyciski na centrali czy też z pilota słychać tylko buczenie siłowników. Po zwolnieniu ręcznym siłowników i zamknięciu znów brama otwiera się normalnie. Mam podłączone 2 enkodery i dwie fotokomórki. Sekcji bu na centrali w drugim polu wyświetlają się trzy kreski poziome natomiast w pierwszym polu nie ma żadnej kreski poziomej. Fotokomórki były ustawione na zamykanie i otwieranie. Proszę o wskazówki w czym może tkwić problem
  • #3 20591101
    przemcyg
    Poziom 9  
    A jeśli wyjmę wtyczkę z gniazda bus i spróbuję uruchomić bez fotokomórek żeby wykluczyć fotokomórki i enkodery to czy gniazdo bus na centrali może być puste (bez wtyczki).
    Czy powinno być może zmostkowane .
  • #5 20591124
    przemcyg
    Poziom 9  
    A w jaki sposób sprawdzić przekaźniki w centrali bo wyczytałem gdzieś że tu mo leżeć przyczyna.

Dodano po 1 [godziny] 55 [minuty]:

>>20591087
    W jaki sposób sprawdzić element wykonawczy ??
  • #6 20591284
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3640
    Małe prawdopodobieństwo że padły 2 przekaźniki na raz ale... Ciężko sprawdzić, bo są nierozbieralne, przydałoby się wyczaić które są od zmiany kierunku pracy siłowników (uprzedzam pytanie - nie mam schematu ale obwody mocy są w tej centrali dość proste) i wymienić na ślepo, są po 10 zł.

Skoro strzelił bezpiecznik - gdzieś było zwarcie (np na przewodach jednego z siłowników) i mogło uszkodzić styki przekaźników akurat zwarte.
  • #7 20591471
    przemcyg
    Poziom 9  
    Znalazłem przyczynę zwarcia do skrzynki od dołu w miejscu gdzie wchodzą kable była dziura która wszedł ślimak (taki bez skorupy) wszedł za płytkę i tam się przykleił do niej. Zdjęcia poniżej. Widać jeszcze jego ślady. Sytuacja wygląda następująco odłączone są fotokomórki i enkodery. próbując ręcznie zamknąć bramę za pomocą przycisków na centralne słychać tylko buczenie zarówno jednego jak i drugiego siłownika natomiast otwieranie działa normalnie . Nie wiem gdzie teraz szukać przyczyny czy to wina centrali czy coś w siłownikach się zadziało . Jak naciskam przycisk na centralce do zamykania to słychać jak przekaźnik pstryka. Patrząc na płytkę nie widzę jakichś przepaleń. FAAC 414 + centrala e045 brama się nie zamyka siłowniki buczą FAAC 414 + centrala e045 brama się nie zamyka siłowniki buczą FAAC 414 + centrala e045 brama się nie zamyka siłowniki buczą FAAC 414 + centrala e045 brama się nie zamyka siłowniki buczą

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z bramą FAAC 414, która nie zamyka się, a siłowniki wydają tylko buczenie. Po wymianie spalonego bezpiecznika brama otwiera się normalnie, ale przy próbie zamknięcia nie reaguje. Użytkownik sprawdził fotokomórki i enkodery, a także zauważył, że w centrali wyświetlają się nieprawidłowe sygnały. Po odkryciu, że do centrali dostał się ślimak, użytkownik odłączył fotokomórki i enkodery, ale problem z zamykaniem nadal występuje. Słychać pstrykanie przekaźników, ale nie widać uszkodzeń na płytce. Użytkownik poszukuje dalszych wskazówek dotyczących diagnozy problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA