cze niewiem czy to dobry pomysł ale co myślicie o tym żeby cały bok kompa zrobić z plexi bo wycinać w blaszanym boku to dużo roboty i trzeba mieć narzędzia. A jak kupię cieniutką plexę to tylko zeszlifuję kanty kamieniem wiertarkowym do plexi bo taki mam i będzie fajnie wyglądało?? czyż nie?? proszę o opinie
Podejrzewam że wycina się otwór w blaszanym boku (tzw. okno) między innymi dlatego żeby było można jakoś ten bok przytwierdzić do obudowy. Z kawałkiem plexi będzie większy problem (chyba że masz jakis pomysł na przytwierdzenie).
Gdy umieszczasz kawałek tworzywa w boku (w oknie) (tak mi się wydaje - nigdy tego nie robiłem) przyklejasz go na całym obwodzie.
Kiedyś widziałem taki "bok" w starym PC będącym pracą dyplomową z technikum ("Budowa komputera" czy coś takiego). Plexi (wcale nie była taka cienka) przytwierdzono do obudowy za pomocą dwóch "zawiasów" (takich miniaturowych). Zawias był połaczony z bokiem dwoma śrubami M3 (przykręcony przez wywiercone otworki).
Chyba nie musze pisać gdzie pękło.
A jak z zakładaniem/ściąganiem?
Podejrzewam że chodzi Ci o lewy bok (patrząc od przodu komputera).
Plexi (mniejsce kawałki) można dostać jako odpad z jakiejś firmy np. zajmującej sie wykonywaniem reklam itp.
Powinieneś kupić w jakiejś hurtowni sprzedającej tworzywa. Można też zajrzeć na allegro.
tak chodzi mi o lewy bok kompa. a ze ściąganiem to przecież tylko osiem śrubek zajmie tyle co zajście od tyłu kompa przebicie się przez kable i odkręcenie dwuch śrubek. no może trochę przesadziłem ale odkręcenie to tylko chwila.
PS.napisz jak możesz jaka jest przybliżona cena plexi w hurtowni tworzyw sztucznych za 1metr kwadratowy
Przecież to będzie okropnie wyglądało!! Będą widoczne koszyki od dysków i napędów, zasilacz mnóstwo kabli i blache na brzegach obudowy. Według mnie taki bok to beznadzieja.
randal zawsze się coś wymyśli z tymi bokami a kieszenie dla mnie w ogóle nie szpecą a jeżeli komuś tak to jak chce to coś napewno wymyśli. A jak nie podoba się Ci mój pomysł to poradz czym i jak wyciąć równo okienko w boku bo nie zabardzawo wiem jak to się wykonuje??
Dlaczego ja mam całą obudowe z niebieskiej plexi i fajnie to wygląda zwałszcza jak się podświetli.
Hmmm nie mam pojęcia, pewnie taką już kupiłeś.
A co do wycinania blach to jest bardzo dużo rozwiązań:
wyżynarka, wiertarka+małe wiertło+przecinak+młotek, miniszlifierka, kątówka (tzw. flex), możesz zlecić wycięcie np. laserem
Oczywiście pilnik do każdego zestawu żeby ładnie wyrównać brzegi. No i do tego trzeba mieć sprawną rękę.
A jeśli juz uprzesz się na ten bok z plexi to można blachy czymś zamaskować (taśma, kolorowa plexi), albo plexe wypiaskować (nawet zatrzeć papierem ściernym) w miejscach widocznej blachy.
Przecież to będzie okropnie wyglądało!! Będą widoczne koszyki od dysków i napędów, zasilacz mnóstwo kabli i blache na brzegach obudowy. Według mnie taki bok to beznadzieja.
..i dlatego nas, ludzi zajmujących sie sparawmi zwiazanych z komputerami taki widok złożonej elektronicznej konstrukcji niemalże idealnie wspołpracujacych ze soba elementów tak bardzo fascynuje....powiem tak szczeże, ze fajnie się na to patrzy..
-co do farby wewnatrz komputera, może jakaś fosforyzująca?
✨ Dyskusja dotyczy pomysłu wykonania całego bocznego panelu komputera z plexi zamiast wycinania okienka w metalowej obudowie. Zwrócono uwagę na trudności z przytwierdzeniem dużego kawałka plexi do obudowy, sugerując użycie śrub (np. 8 śrub na krawędziach) lub zawiasów, choć te ostatnie mogą być mniej trwałe. Poruszono kwestie estetyczne – plexi może eksponować wnętrze komputera, w tym koszyki dysków, kable i zasilacz, co nie każdemu się podoba, ale można to złagodzić przez malowanie wnętrza obudowy lub wypiaskowanie plexi. Cena plexi waha się około 20-30 zł za arkusz 250x150 mm w sklepach budowlanych, a większe arkusze (np. 100x50 cm, grubość 3 mm) kosztują około 50 zł. Plexi można kupić w hurtowniach tworzyw sztucznych, na Allegro lub jako odpady z firm reklamowych. Do wycinania otworów w metalowej obudowie polecano narzędzia takie jak wyżynarka, miniszlifierka, kątówka, wiertarka z przecinakiem lub zlecenie wycięcia laserem. Wskazano również fora i strony modderskie jako źródła inspiracji i porad. Podsumowując, wykonanie całego boku z plexi jest możliwe i estetyczne, zwłaszcza przy odpowiednim montażu i wykończeniu, ale wymaga przemyślenia kwestii montażu i estetyki wnętrza komputera. Wygenerowane przez model językowy.