logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto zrobić cały bok komputera z plexi zamiast wycinać w metalu?

Miles! 16 Wrz 2005 13:28 4560 12
REKLAMA
  • #1 1822918
    Miles!
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    cze niewiem czy to dobry pomysł ale co myślicie o tym żeby cały bok kompa zrobić z plexi bo wycinać w blaszanym boku to dużo roboty i trzeba mieć narzędzia. A jak kupię cieniutką plexę to tylko zeszlifuję kanty kamieniem wiertarkowym do plexi bo taki mam i będzie fajnie wyglądało?? czyż nie?? proszę o opinie :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1822947
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Podejrzewam że wycina się otwór w blaszanym boku (tzw. okno) między innymi dlatego żeby było można jakoś ten bok przytwierdzić do obudowy. Z kawałkiem plexi będzie większy problem (chyba że masz jakis pomysł na przytwierdzenie).
    Gdy umieszczasz kawałek tworzywa w boku (w oknie) (tak mi się wydaje - nigdy tego nie robiłem) przyklejasz go na całym obwodzie.
    Kiedyś widziałem taki "bok" w starym PC będącym pracą dyplomową z technikum ("Budowa komputera" czy coś takiego). Plexi (wcale nie była taka cienka) przytwierdzono do obudowy za pomocą dwóch "zawiasów" (takich miniaturowych). Zawias był połaczony z bokiem dwoma śrubami M3 (przykręcony przez wywiercone otworki).
    Chyba nie musze pisać gdzie pękło.
  • REKLAMA
  • #3 1822987
    Miles!
    Poziom 21  
    no ja chcę przytwierdzić ten bok ok 8 śrubami (po 2 śruby na jedną krawędź) powinno wypalić.

Ps. niewiecie może jaka jest cena plexi i jak się ją sprzedaje w metrach kwadratowych czy można kupić coś mniejszego niż 1metr kwadratowy??
  • #4 1823011
    mrrudzin
    Poziom 39  
    A jak z zakładaniem/ściąganiem?
    Podejrzewam że chodzi Ci o lewy bok (patrząc od przodu komputera).
    Plexi (mniejsce kawałki) można dostać jako odpad z jakiejś firmy np. zajmującej sie wykonywaniem reklam itp.
    Powinieneś kupić w jakiejś hurtowni sprzedającej tworzywa. Można też zajrzeć na allegro.
  • #5 1823022
    Miles!
    Poziom 21  
    tak chodzi mi o lewy bok kompa. a ze ściąganiem to przecież tylko osiem śrubek zajmie tyle co zajście od tyłu kompa przebicie się przez kable i odkręcenie dwuch śrubek. no może trochę przesadziłem ;) ale odkręcenie to tylko chwila.

PS.napisz jak możesz jaka jest przybliżona cena plexi w hurtowni tworzyw sztucznych za 1metr kwadratowy
  • #6 1823036
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Szczerze mówiąc nie mam pojęcia.
    Popatrz na allegro
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=63857215
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64237337
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=64023812
    Wiem tylko że nie jest to tania inwestycja (stąd mowa o odkupieniu czy dostaniu z jakiegoś zakładu)
  • Pomocny post
    #7 1823144
    ostry_18
    Poziom 24  
    Ocena: 35
    w dużych sklepach budowlanych widziałem plekse np 250 na 150 około za 20 - 30 zł
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 1823935
    Randal
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Przecież to będzie okropnie wyglądało!! Będą widoczne koszyki od dysków i napędów, zasilacz mnóstwo kabli i blache na brzegach obudowy. Według mnie taki bok to beznadzieja.
  • Pomocny post
    #9 1824046
    conQeror
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4
    Dlaczego ja mam całą obudowe z niebieskiej plexi i fajnie to wygląda zwałszcza jak się podświetli.
  • REKLAMA
  • #10 1824781
    Miles!
    Poziom 21  
    randal zawsze się coś wymyśli z tymi bokami a kieszenie dla mnie w ogóle nie szpecą a jeżeli komuś tak to jak chce to coś napewno wymyśli. A jak nie podoba się Ci mój pomysł to poradz czym i jak wyciąć równo okienko w boku bo nie zabardzawo wiem jak to się wykonuje??
  • #11 1824970
    Randal
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    conQeror napisał:
    Dlaczego ja mam całą obudowe z niebieskiej plexi i fajnie to wygląda zwałszcza jak się podświetli.

Hmmm nie mam pojęcia, pewnie taką już kupiłeś.

A co do wycinania blach to jest bardzo dużo rozwiązań:
    wyżynarka, wiertarka+małe wiertło+przecinak+młotek, miniszlifierka, kątówka (tzw. flex), możesz zlecić wycięcie np. laserem
    Oczywiście pilnik do każdego zestawu żeby ładnie wyrównać brzegi. No i do tego trzeba mieć sprawną rękę.

A jeśli juz uprzesz się na ten bok z plexi to można blachy czymś zamaskować (taśma, kolorowa plexi), albo plexe wypiaskować (nawet zatrzeć papierem ściernym) w miejscach widocznej blachy.

proponuję przejrzeć strony i fora związane z tematem modyfikacji:
    http://www.night-modders.com/
    http://www.mod-planet.com/
    http://www.realitynet.pl/news.php
  • Pomocny post
    #12 1827733
    Rideau
    Poziom 12  
    Też mam zamiar zrobić taki bok z plexi, kupiłem 100x50cm x3mm w castoramie nie pamiętam dobrze , ale coś koło 50zeta dałem.

Uważam że Randal ma bardzo dobry pomysł z tym wypiaskowaniem, tak właśnie zrobie.

Poza tym mozna też pomalowac obudowe od środka na jakis fajny kolor, wtedy koszyki od dysków ne będz juz tak szpecić :D
  • Pomocny post
    #13 1828974
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    Randal napisał:
    Przecież to będzie okropnie wyglądało!! Będą widoczne koszyki od dysków i napędów, zasilacz mnóstwo kabli i blache na brzegach obudowy. Według mnie taki bok to beznadzieja.
    ..i dlatego nas, ludzi zajmujących sie sparawmi zwiazanych z komputerami taki widok złożonej elektronicznej konstrukcji niemalże idealnie wspołpracujacych ze soba elementów tak bardzo fascynuje....powiem tak szczeże, ze fajnie się na to patrzy.. :P

-co do farby wewnatrz komputera, może jakaś fosforyzująca? ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy pomysłu wykonania całego bocznego panelu komputera z plexi zamiast wycinania okienka w metalowej obudowie. Zwrócono uwagę na trudności z przytwierdzeniem dużego kawałka plexi do obudowy, sugerując użycie śrub (np. 8 śrub na krawędziach) lub zawiasów, choć te ostatnie mogą być mniej trwałe. Poruszono kwestie estetyczne – plexi może eksponować wnętrze komputera, w tym koszyki dysków, kable i zasilacz, co nie każdemu się podoba, ale można to złagodzić przez malowanie wnętrza obudowy lub wypiaskowanie plexi. Cena plexi waha się około 20-30 zł za arkusz 250x150 mm w sklepach budowlanych, a większe arkusze (np. 100x50 cm, grubość 3 mm) kosztują około 50 zł. Plexi można kupić w hurtowniach tworzyw sztucznych, na Allegro lub jako odpady z firm reklamowych. Do wycinania otworów w metalowej obudowie polecano narzędzia takie jak wyżynarka, miniszlifierka, kątówka, wiertarka z przecinakiem lub zlecenie wycięcia laserem. Wskazano również fora i strony modderskie jako źródła inspiracji i porad. Podsumowując, wykonanie całego boku z plexi jest możliwe i estetyczne, zwłaszcza przy odpowiednim montażu i wykończeniu, ale wymaga przemyślenia kwestii montażu i estetyki wnętrza komputera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA