logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bosch WLG2026PPL/06 - Zamienione funkcje przycisków

teskot 30 Lip 2019 13:19 609 6
REKLAMA
  • #1 18088036
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 957
    Witam
    Dostałem pralkę jak wyżej na zasadzie: jak sobie naprawisz to sobie używaj. Pralka działa w zasadzie dobrze, ale pewne przyciski funkcji zamieniły się działaniem. I tak: przycisk temperatury działa jak powinien; prędkość wirowania to "Koniec za..."; "Koniec za..." to Time Perfect; Eco Perfect jest na miejscu, a "Dodatkowa woda" działa jak start/pauza. Start nie działa w ogóle. Pralka jest dość nowa, ale faktura gdzieś zaginęła przy przeprowadzce. Podpowie ktoś czy to typowa usterka i od czego zacząć poszukiwania?
  • REKLAMA
  • #2 18088835
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6945
    O ile funkcje dodatkowe są konfigurowalne w zależnosci od modelu i stosowanego panelu o tyle przycisk start / pauza powinien działać niezmiennie w swojej funkcji.

Sprawdził bym w pierwszej kolejnosci czy moduł obsługi nie byl zalany, natomiast jeśli nie to i przycisk start jest na innym przycisku to może soft nowy do modułu pomoże.
  • REKLAMA
  • #3 18088900
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Dziękuję za podpowiedź. Rzecz jasna, że w tej sytuacji pierwsze co zrobiłem to sprawdziłem, czy płyty nie były zalane, ale nie. Sprawdziłem też omomierzem działanie poszczególnych switch'y. Nic póki co nie znalazłem. Jutro jeszcze polatam po płycie oscyloskopem, zrysuję kawałek schematu i może coś wypatrzę. A jak się okaże, że soft do wymiany to już niestety wymiękam-nie moja dziedzina.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18088946
    mrice
    Moderator AGD
    teskot napisał:
    A jak się okaże, że soft do wymiany to już niestety wymiękam-nie moja dziedzina.

W tej materii wszyscy wymiękają, bo potrzebny jest fabryczny interface.
    Możesz poszukać uzytkownika zimtech na forum, o ile wiem ma dostęp do tej zabawki do programowania. Nie wiem tylko jak tam z ceną.
  • #5 18089394
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Pomierzyłem to co się dało i nie znalazłem niczego niepokojącego. Złożyłem wszystko do kupy i przyciski zaczęły działać zupełnie normalnie. Będę testował pralkę przez tydzień dwa i zobaczymy co z tego wyniknie. Myślę, że problemem mogą być złącza krawędziowe. Sam projektując tego typu urządzenie nie zdecydowałbym się na takie rozwiązanie ze względu na wilgotność i zmienne temperatury. No, ale nie od dzisiaj wiadomo, że urządzeń nie projektuje się, żeby długo służyły, tylko żeby często je wymieniać.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 18089650
    mrice
    Moderator AGD
    Generalnie nie ma specjalnie problemów z tymi złączami. Bardziej bym obstawiał już zabrudzenie od szczotek (jeśli dobrze kojarze to ten model ma motor szczotkowy) i może jakieś dziwne mikroprzebicie tworzyło, ale to juz tylko wyciąganie królika z kapelusza. Powinszować rozwiązania i życzę, by było skuteczne.
  • #7 18126978
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Pralka działa bez zarzutu od 3 tygodni. Musiało być coś na rzeczy z tymi złączami bo to jedyne co "ruszałem". Dowiedziałem się, że przez ostatnie tygodnie pralka stała w bardzo wilgotnym pomieszczeniu. Mimo braku śladów bezpośredniego zalania. Dziękuję za wskazówki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Bosch WLG2026PPL/06, w której doszło do zamiany funkcji przycisków. Przyciski działały nieprawidłowo, a przycisk start nie reagował. Po sprawdzeniu płyty sterującej i omomierzem, użytkownik zdiagnozował, że problem mógł być związany z złączami krawędziowymi. Po ich "ruszeniu" pralka zaczęła działać poprawnie. Użytkownik zauważył, że pralka stała w wilgotnym pomieszczeniu, co mogło wpłynąć na jej działanie. Po trzech tygodniach użytkowania pralka działa bez zarzutu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA