logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łącznik schodowy podwójny nie działa jedna strona

Adik1993 31 Lip 2019 19:37 1083 11
  • #1 18090461
    Adik1993
    Poziom 7  
    Witam, od niedawna borykam się z pewnym problemem związanym z łącznikiem schodowym w którym po właściwej instalacji działa prawidłowo tylko jeden "kanał" czyli z pokoju 1 mogę zapalić światło i zgasić je w pokoju nr 2 oraz odwrotnie natomiast nie działa zapalanie/ gaszenie w drugą stronę w pokoju 2 mogę zapalić światło ale nie zgaszę go w pokoju 1 i odwrotnie

Łącznik schodowy podwójny nie działa jedna strona Łącznik schodowy podwójny nie działa jedna strona

schemat podpięcia na obrazku
    Łącznik schodowy podwójny nie działa jedna strona Łącznik schodowy podwójny nie działa jedna strona

między łącznikami jest poprowadzony przewód 5 żyłowy , 4 są komunikacyjne a 1 zmostkowany z L przy 1szym włączniku
    schemat działał poprawnie do momentu osadzenia futryny, po montażu działa tj w opisie ( uprzedzając pytanie kto kładzie przewód pod futryną odpowiadam że ja i był on zgłoszony do montażysty oraz zabezpieczony peszlem) możliwe że monter trafił śrubą w przewód ale na moje pojęcie wtedy nie mógłbym wyłączyć wgl lampy

przewodów nie przestrzeliwałem i nie próbowałem wykorzystać tylko 4 z 5 + dwie osobne L-ki
  • #2 18090485
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    Adik1993 napisał:
    problemem związanym z łącznikiem krzyżowym schodowym

Wybacz, ale ja nie widzę krzyżowego, tylko dwa podwójne schodowe.
    Adik1993 napisał:
    po właściwej instalacji działa prawidłowo tylko jeden "kanał"

Kto ocenił to , że instalacja była/ jest prawidłowo wykonana ?
    Narysuj prawidłowy schemat połączenia, bo z tych malunków ciężko coś wywnioskować.
  • #3 18090501
    Adik1993
    Poziom 7  
    kokapetyl napisał:
    Adik1993 napisał:
    problemem związanym z łącznikiem krzyżowym schodowym

Wybacz, ale ja nie widzę krzyżowego, tylko dwa podwójne schodowe.
    Adik1993 napisał:
    po właściwej instalacji działa prawidłowo tylko jeden "kanał"

Kto ocenił to , że instalacja była/ jest prawidłowo wykonana ?
    Narysuj prawidłowy schemat połączenia, bo z tych malunków ciężko coś wywnioskować.

poprawiłem opis

elektryk przy odbiorze instalacji całego domu
    ładniejszy schemat mogę wstawić z neta
    Łącznik schodowy podwójny nie działa jedna strona
  • #4 18090527
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Adik1993 napisał:
    adniejszy schemat mogę wstawić z neta

Ten jest wzorcowy, ale mi chodziło jak to masz w rzeczywistości wykonane, bo jak powinno to ja wiem.
    Twój opis problemu jest trochę zagmatwany. Jak dobrze zrozumiałem, z pokoju nr.1 chcesz sterować oświetleniem w pokoju nr.2 i jednocześnie w pokoju nr.2 jest łącznik schodowy który będzie też sterował oświetleniem pokoju nr.2
    To jest jedna para łączników schodowych, druga para ma działać tak samo, ale sterować oświetleniem w pokoju nr.1.
  • #5 18090635
    Adik1993
    Poziom 7  
    kokapetyl napisał:
    Adik1993 napisał:
    adniejszy schemat mogę wstawić z neta

Ten jest wzorcowy, ale mi chodziło jak to masz w rzeczywistości wykonane, bo jak powinno to ja wiem.
    Twój opis problemu jest trochę zagmatwany. Jak dobrze zrozumiałem, z pokoju nr.1 chcesz sterować oświetleniem w pokoju nr.2 i jednocześnie w pokoju nr.2 jest łącznik schodowy który będzie też sterował oświetleniem pokoju nr.2
    To jest jedna para łączników schodowych, druga para ma działać tak samo, ale sterować oświetleniem w pokoju nr.1.

Dokładnie w obu pokojach są zamontowane łączniki podwójne
    i teraz z pokoju tam gdzie jest W1 włączam lampę w pokoju nr 1 i mogę ją zgasić w pokoju nr 1 tym samym łącznikiem skoro nim zapaliłem lub w pokoju nr 2 łącznikiem W2 i odwrotnie w pokoju nr 2 mogę zapalić / zgasić lampę w pokoju nr 1 i zgasić ją łącznikiem W2
    problem się pojawia w pokoju z lampą nr 2 czyli łącznikiem W2 zapalę i zgaszę lampę w pokoju nr 2 ale po włączeniu w pokoju nr 2 łącznikiem W2 nie zgaszej jej z poziomu pokoju nr 1 łącznikiem W1 i odwrotnie w pokoju nr 1 włączę lampę w pokoju nr 2 ale nie zgasze jej łącznikiem W2
  • #7 18090671
    Adik1993
    Poziom 7  
    jak to najszybciej sprawdzić co faktycznie nawaliło?
  • #8 18090689
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Adik1993 napisał:
    jak to najszybciej sprawdzić co faktycznie nawaliło?

Pwenie nic nie nawaliło, tylko jest złe podłączenie tej jednej pary łączników (tej niedziałającej pary).
    Sprawdż czy lampa podłączona jest do właściwego styku (środkowego,na załączonym powyżej zdjęciu styk oznaczony "L" to samo z przewodem fazowym, też pod "L" w drugim łączniku.
  • #9 18090698
    haneb
    Poziom 24  
    Ocena: 213
    Odłącz tą piątą żyłę i fazę do każdego włącznika weź z jego puszki. Tylko ona może być ciągle pod napięciem i przy montażu drzwi zwarta wkrętem z inną. Ale tak czy inaczej przewód w miejscu uszkodzenia do wykucia i naprawienia albo wymiany.
  • #10 18090718
    Adik1993
    Poziom 7  
    mam ten plus że jeden jest w zapasie własnie i Lki mogę wziąć z puszek ( w pierwotnej wersji miały być najzwyklejsze łączniki ale po namyśle nie będę się cofał do 2go pokoju żeby tam wyłączyć lampę o której zapomniałem albo nie bd chodził w ciemności)
  • #11 18090734
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Adik1993 napisał:
    w pierwotnej wersji miały być najzwyklejsze łączniki ale po namyśle nie będę się cofał do 2go pokoju żeby tam wyłączyć lampę o której zapomniałem

Tak z ciekawości, jaką masz kontrole nad tym czy w sąsiednim pokoju zostawiłeś światło ?
    Tak po mojemu to nie zbyt dobry pomysł, z łącznikami schodowymi umieszczonymi w oddzielnych pomieszczeniach.
  • #12 18090742
    Adik1993
    Poziom 7  
    kokapetyl napisał:
    Adik1993 napisał:
    w pierwotnej wersji miały być najzwyklejsze łączniki ale po namyśle nie będę się cofał do 2go pokoju żeby tam wyłączyć lampę o której zapomniałem

Tak z ciekawości, jaką masz kontrole nad tym czy w sąsiednim pokoju zostawiłeś światło ?
    Tak po mojemu to nie zbyt dobry pomysł, z łącznikami schodowymi umieszczonymi w oddzielnych pomieszczeniach.

jeden pokój mam przedzielony 3/4 ścianką tj na rysunku założenie jest takie że mam strefę dzieną ( TV komp itp ) oraz w drugiej części sypialną, tak że jak znajomi przyjdą żeby "do wyra mi się pakowali" odbicia światła widać w szybach od drzwi balkonowych

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z podwójnym łącznikiem schodowym, gdzie jedna strona działa poprawnie, a druga nie. Po instalacji, łącznik w pokoju 1 umożliwia włączanie i wyłączanie światła w pokoju 2, ale odwrotnie nie działa. Użytkownik podaje, że przewód 5-żyłowy został prawidłowo podłączony, a problem pojawił się po montażu futryny. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak błędne podłączenie żył, ciągła faza na jednej z żył, oraz zalecenia dotyczące sprawdzenia połączeń i ewentualnej naprawy przewodów. Użytkownik rozważa również użycie zapasowego łącznika, aby uniknąć problemów z oświetleniem w ciemności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA