logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić Tonsil GD 30/50 na subwoofer z Sony TA-f417r?

MieloszPLPL 03 Sie 2019 15:33 1392 9
REKLAMA
  • #1 18094963
    MieloszPLPL
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam! Jestem całkowitym laikiem jeśli chodzi o sprawy audio, dlatego z chęci sami rozwoju chciałbym zapytać was i rady, podpowiedzi i najlepiej jak ktoś by mi łopatologicznie wszystko wytłumaczył i poprowadził, otóż znalazłem na strychu stary działający GD 30/50 (piszę że 50w) i z racji tego chciałbym aby przestał się kurzyć a może przyniósł trochę pożytku... Stąd pytanie- co jest mi potrzebne i czy jako człowiek który ma mało wspólnego z elektroniką, dałbym radę przerobić go w w miarę działający subwoofer? Wiadomo skrzynia musi być, ale nie wiem niestety jak zrobić zwrotnicę, czy jest ona w ogóle potrzebna, jak się stroi bass refleks, skąd wziąść wzmacniacz ( mam w domu wolny Sony TA-f417r), dlatego chciałbym by ktoś wytłumaczył mi od czego trzeba zacząć, co trzeba mieć, i czy to w ogóle ma sens 😀

Dodano po 49 [sekundy]:

Jak przerobić Tonsil GD 30/50 na subwoofer z Sony TA-f417r? [img-1]
  • REKLAMA
  • #2 18094992
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9211
    Dolna granica pracy tego głośnika (30/50) leży w zakresie t.zw. Kick-bass'u - czyli w okolicach 50 Hz. Subwoofer z samej nazwy winien przenosić częstotliwosci sporo niższe - nawet od 20 - 30 Hz, Mimo, że "w cyferkach" różnica jest niewielka w odsłuchu ogromna.
    Innymi słowy do domu nie nadaje się. Na estradę - za mała moc (na estradzie już częstotliwosci rzędu 50 Hz można uznać za niskie, mimo, że dobre instalacje potrafią zejść zdecydowanie niżej) - nawet jak na małą potupajkę. Ten głośnik może mieć zastosowanie w nadstawkach 3 way (chociaż i w tym wypadku moc to nadal tylko 50W RMS, więc i opłacalność takich kolumn niewielka) lub kolumn szerokopasmowych. Zaletą jest stosunkowo duża efektywność.
    Do domowego subwoofera szukałbym czegoś bardziej odpowiedniego.
  • #3 18095231
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1709
    Jak z drugiej strony też tak ładnie wygląda, to jest to nieużywany (a jak już, to bardzo mało) głośnik. Sprzedaj i kup głośnik niskotonowy, bo jak kolega wyżej, też uważam że z tego GD-30/50 subwofera nie zrobisz.

398216 Usunięty napisał:
    moc to nadal tylko 50W RMS, więc i opłacalność takich kolumn niewielka)

Parę lat (7-8?) temu, kumpel kupił ode mnie tzw, klawiszowy zestaw aktywny (kolumna aktywna z wzmacniaczem stereo + kolumna pasywna) Kabo Music i do dziś ogrywa tym zestawem (oczywiście wspartym 300W subwoferem aktywnym) imprezki na nawet 60 - 80 osób i jak twierdzi, jeszcze nie zdarzyło mu się, by było za cicho. :-)
    Mimo tylko tych 2x50W, swoje robi:
    398216 Usunięty napisał:
    stosunkowo duża efektywność.

...tych głośników.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 18095311
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    DjMapet napisał:
    Mimo tylko tych 2x50W, swoje robi:
    398216 Usunięty napisał:
    stosunkowo duża efektywność.

...tych głośników.

Owszem, efektywność robi swoje, ale piszesz o dwóch kolumnach na takich głośnikach. Na jednym (i bez 300W suba !) imprezy by pewnie nie pociągnął... Autor pyta o możliwość zrobienia subwoofera - jak sam napisałeś - lepiej zrobi, jak go sprzeda i kupi odpowiedniejszy do tego celu.

Na marginesie:
    Ten Kabo Music miał po dwa wysokotonowe GDWT na kolumnę? To co z resztą pasma? GD 30/50 radzi sobie nieźle ale do ok. 2 kHz, z kolei GDWT może dopiero (przy takiej mocy) startować od jakichś 4-5 kHz...?
  • REKLAMA
  • #5 18095373
    MieloszPLPL
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    ok dzięki za pomoc, czyli raczej na sprzedaż, a jak myślicie ile mogę za niego uczciwie wziąść? Myślę że jest nowy, tzn nie używany, ale ma minimum 10 lat a na pewno więcej 😄
  • #6 18095433
    DjMapet
    Poziom 43  
    W kolumnach było po jednym GDWT-9/70 a jak były cięte, to już nie pamiętam. Jak będę u kumpla (w Niemczech), to z ciekawości nie omieszkam sprawdzić.
    GD-30/50 ma jednak nieco szersze pasmo, bo w sumie nie najgorzej to grało środkiem. :-)

Na początek, za 100 PLN możesz go wystawić.
    Może go jakiś gitarzysta łyknie, bo nieźle brzmi pod gitarą. :-)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 18095522
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    MieloszPLPL napisał:
    ma minimum 10 lat a na pewno więcej
    Ja kupowałem swoje jakieś 25 lat temu, więc raczej więcej niż 10 lat. Niemniej jednak to akurat głośnik poszukiwany przez amatorów - jak pisał Kolega wyżej - gitarzyści go lubią (a raczej jego brzmienie), ale raczej basowi ;).
    DjMapet napisał:
    GD-30/50 ma jednak nieco szersze pasmo, bo w sumie nie najgorzej to grało środkiem.
    Nie chce mi się teraz szukać charakterystyki tego głośnika, male z tego co pamiętam to powyżej 2-3 kHz zaczynają się ujawniać wpływy "dzielenia się membrany" - charakterystyka jest poszarpana - dlatego pod gitarę jak najbardziej - dodaje swoistego "smaczku" instrumentowi. No i ważna rzecz - mimo, że nominalnie ma 50W (RMS) to w muzyce (impulsie) może zupełnie spokojnie wytrzymać nawet 2 x tyle - sprawdzone.
  • #8 18096043
    DjMapet
    Poziom 43  
    Pod basem go nigdy nie miałem, bo jak dla mnie grał dość wysokim kickiem a ja preferują raczej nisko grającą git. basową. W paczce 2x12", czy 4x12" (tu już piec by miał spore rozmiary), pewnie by się sprawdził pod basem. Wg. mnie, 1 x GD-30/50, lepiej sprawdzi się pod gitarą. Na przesterze nie sypał piachem a na clean-ie brzmiał dość przejrzyście. To tylko moje odczucia z dawnych lat a każdy może to inaczej widzieć.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2783558.html
    Fakt, powyżej 3kHz ma nieco poszarpaną charakterystykę, ale bez znaczących pików a opadać zaczyna w okolicach 4 kHz.
    U mnie na tym Kabo Music grał (głównie na próbach i ew. małych chałturach) i klawisz i gitara a niekiedy i wokal i jak na tamte czasy, wcale nieźle to brzmiało. Jak dla mnie, na dzisiejsze czasy, to już przestarzały sprzęt, ale kumpel do dziś ten zestaw chwali, choć ma też trochę sporo nowszego sprzętu. :wink:

@MieloszPLPL możesz spróbować go wystawić od złotówki - zorientujesz się, ile jest obecnie warty na rynku. :-)

Pozdrawiam.
  • #9 18096269
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    DjMapet napisał:
    Fakt, powyżej 3kHz ma nieco poszarpaną charakterystykę, ale bez znaczących pików a opadać zaczyna w okolicach 4 kHz.

Tu włąsnie się pomyliłem. Nie powyżej 2-3 kHz ale już powyżej 1,5 kHz zaczyna się ujawniać efekt dzielenia się membrany. Charakterystyka wygląda dość dobrze, bo jest silnie uśredniona (aproksymowana). Gdyby zobaczyć mniej "uładzoną" byłoby znacznie gorzej.
    No i zdecydowanie potwierdza się, że nie nadaje się ten głośnik do subbasu - co prawda podawane pasmo zaczyna się od 60 Hz (tu też czas i skleroza musiały mi przysłonić fakty - podawałem uprzednio 50 Hz), ale rezonans leży znacznie wyżej - bo 75Hz. Zdecydowanie za wysoko, jak do zastosowań subbasowych.
    DjMapet napisał:
    ja preferują raczej nisko grającą git. basową.

A widzisz... Ja lubię słyszeć charakterystyczny klang - stąd i moja opinia (nie tylko moja zresztą...).
  • #10 18097579
    DjMapet
    Poziom 43  
    Nie lubię klangu i b. rzadko nim grałem. Dla mnie to nie jest kwintesencja brzmienia git. basowej. Bas to bas, nie jakieś klepanie wysokim kickiem. :wink:

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość przerobienia głośnika Tonsil GD 30/50 na subwoofer, korzystając z wzmacniacza Sony TA-f417r. Odpowiedzi wskazują, że GD 30/50 nie nadaje się do zastosowań subbasowych, ponieważ jego dolna granica pracy wynosi około 60-75 Hz, co jest zbyt wysokie dla subwoofera, który powinien przenosić częstotliwości poniżej 30 Hz. Użytkownicy sugerują sprzedaż głośnika i zakup bardziej odpowiedniego modelu niskotonowego. Głośnik GD 30/50 może być użyty w kolumnach szerokopasmowych lub jako głośnik gitarowy, ale nie sprawdzi się w roli subwoofera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA