Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot Partner pikanie - Peugeot Partner 2.0 HDI 2003 wyczieraczk i trzy piknię

swiderEK1 04 Aug 2019 16:10 2343 10
    swiderEK1
    Level 6  
    Witam Was, potrzebuje waszej pomocy. Mam dwa problemy z moim Peugeot Partner 2.0 HDI 2003 (poliftowy).

1. Nie wiem jak dawno się to stało ale wycieraczka tylna nie działa. Nie mam instrukcji - nie bardzo wiem, który bezpiecznik odpowiedzialny jest za tylne wycieraczki? Podpowie ktoś?
    Czy jeśli to nie bezpiecznik to podpiąć na krótko 12V do silnika wycieraczek i sprawdzić czy zaskoczy? Nie ściągałem jeszcze tej tapicerki z klapy (mam klapę - nie dzielone drzwi). Czy jakiś inny sposób jest na to? Miernik napięcia i sprawdzić czy prąd idzie?

2. Drugi problem to pikanie. Mam błąd AIRBAG - komputer pokazuje że coś jest z poduszką w siedzeniu kierowcy - mówił żebym sprawdził czy wtyczka nie zaśniedziała - więc jeden błąd mam.

Natomiast mam takie irytujące pikanie (3 piknięcia) czasem piknie raz i pozwala o sobie zapomnieć a czasem pika tak często że robi się to irytujące. Nie wiem czy powodem jest błąd poduszki czy coś innego. Spotkaliście się z takim czymś? Z którego głośnika ten dzwięk dolatuje? Może pozbyć się głośnika? Wiem że to nieprofesjonalne ale to pikanie jest od początku (5lat).
    swiderEK1
    Level 6  
    a gdzie kod silnika znajdę? na tylnej klapie jest tylko jedna wycieraczka (z wbudowanym spryskiwaczem - który działa prawidłowo)

bezpieczniki niestety sprawne.
  • Helpful post
    piachu1994
    Level 39  
    Ściągaj plastik od osłony klapy i wyciągnij wtyczkę od silniczka. Następnie włącz tylną wycieraczkę i we wtyczce względem masy samochodu dokonuj pomiarów NAPIĘCIA.
    Często jest problem w przelotce z nadwozia do klapy - pękają przewody i nie masz połączenia.

P.S. możesz włączyć wycieraczkę i ruszać przelotką - jak ruszy to masz winowajcę :)
  • Helpful post
    Millaka
    Level 23  
    piachu1994 wrote:
    Często jest problem w przelotce z nadwozia do klapy - pękają przewody i nie masz połączenia.

Dokładnie, to jest najczęściej spotykana przyczyna jeśli chodzi o tylną wycieraczkę.
    A co do pikania to pierwsze co mi przychodzi na myśl to czujnik zajęcia fotela, czyli niezapięte pasy.
    Może tam już było coś mieszane i teraz pika.
    swiderEK1
    Level 6  
    Sprawdziłem wtyczkę (bezpośrednia przy silniku wycieraczki), są trzy kable opisane 1, 2 i 3 (szary, żółty, żółty z zielonym paskiem) i jeśli dobrze rozumiem to jeden z nich jest masą (żółty) i napięcie na pozostałych jest po 12,44V zatem jeśli dobrze rozumuję to prąd do silnika dociera. Silnik w takim razie uszkodzony albo się zastał ... nie wiem. Wymiana?

Jak są niezapięte pasy to mam kontrolkę (czerwoną) informaującą o niezapiętym pasie. Jak nie zamknę drzwi to lampka sufitowa miga i pika. Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą - nacisk siedzenia pasażera?
    Millaka
    Level 23  
    Jeszcze jedno, jaki masz stan "Eolys"? Jeśli osiągnął rezerwę to też będzie pikało, dokładnie trzy razy.
    swiderEK1
    Level 6  
    nawet nie wiedziałem że coś takiego jest "Eolys" (kiepski ze mnie mechanik) a czy komputer powinien widzieć niski stan tego płynu? czy niefabryczne radio może być powodem pikania?
    swiderEK1
    Level 6  
    Eolys`a brak w tym aucie. Zastnawiam się nad kupnem radia - ciekaw jestem czy to coś zmieni. Orientujecie się czy radio trzeba jakoś przekodować - wbić win auta? Jeśli tak to czy muszę mieć do tego urządzenie jakieś?
    pepe150
    Level 36  
    Komputer diagnostyczny by zmienić VIN w radiu.
    Eloys jest wtedy kiedy jest filtr FAP.

W Peugeotach i Citroenach był problem z tylną wycieraczką, że się zacierała. W środkowym trzpieniu przechodzi rurka od spryskiwacza.
    Z biegiem czasu wszystko się zapieka, rozszczelnia i taki efekt.