Siemka moja narzeczona posiada Vectra C z silnikiem 1.8 GTS wybraliśmy się na weekend w góry w trasie zaswiecil się olej więc doalilisny z 400 ml chwilę po tym check engin , podczas jazdy w korku auto straciło moc oraz zaczęły się drgania na silniku temperatura wzrosła do 95 i po czuliśmy smród plastiku. Niezwlocznie zjechalismy do elektro mechanika na diagnozę (załącze zdjęcia) wykazała 9 błędów w tym że jest problem na 4 baniaku, mechanik sprawdził cewki wszystkie sprawne więc od razu pobieglem po świece które wymienilismy wszystkie 4 , zaraz po tym silnik się uspokoił niestety po chwili objawy wróciły check świeci a mechanik zamkną warsztat. Sytuacja wygląda w ten sposób że jesteśmy w trakcie organizacji ślubu kosztowna naprawa silnika wpłynie na gorsza jakość wódki i szynki :p lecz jeśli koszty naprawy maja być wysokie wolał bym by były związane z dobrymi częściami niż cena mechanika, dla tego chciałbym się podjąć naprawy sam gdyż mam jako takie umiejętności oraz małe zaplecze lecz jesli mam pogorszyć sytuację proszę o stanowcze odradzenie :p
Dodano po 13 [minuty]:
Vectre mamy od listopada okazało się że świece były już w opłakanym stanie w sklepie dostałem pasujące do tego silnika lecz na jedną elektrod a wymienione miały 3 elektrody po pracy prześlę zdjęcia. W trakcie całej tej sytuacji był też problem z chłodzeniem i podczas wymiany świec zwróciłem uwagę cieknacy zbiorniczek przelewowy który był klejony oczywiście od razu wymienię, zastanawiam się jaki wpływ miała sytuacja w której dolalem zimnego oleju do rozgrzanego po 150 km jazdy silnika, lecz vectra bierze tego oleju strasznie duże ilości nie przeginajac 0,5 l na 1000 km a na pewno nie cieknie z pod auta i jakoś nad zwyczajnie nie dymi z rury.
Dodano po 13 [minuty]:
Vectre mamy od listopada okazało się że świece były już w opłakanym stanie w sklepie dostałem pasujące do tego silnika lecz na jedną elektrod a wymienione miały 3 elektrody po pracy prześlę zdjęcia. W trakcie całej tej sytuacji był też problem z chłodzeniem i podczas wymiany świec zwróciłem uwagę cieknacy zbiorniczek przelewowy który był klejony oczywiście od razu wymienię, zastanawiam się jaki wpływ miała sytuacja w której dolalem zimnego oleju do rozgrzanego po 150 km jazdy silnika, lecz vectra bierze tego oleju strasznie duże ilości nie przeginajac 0,5 l na 1000 km a na pewno nie cieknie z pod auta i jakoś nad zwyczajnie nie dymi z rury.