logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pęknięta szybka Galaxy S8 - wymiana szybki czy całego wyświetlacza?

Kloor203 05 Sie 2019 13:06 20943 19
REKLAMA
  • #1 18098172
    Kloor203
    Poziom 5  
    Ocena: 7
    Witam, mój Galaxy S8 wypadł mi wczoraj z ręki na ulicy. Zbił się dolna część prawego boku. Dotyk działa w 100% i wszystko gra.
    Byłem w serwisie i powiedzieli mi, że lepiej wymienić cały wyświetlacz, ale koszt jest duży.
    Chciałbym się dowiedzieć, czy w takim przypadku lepiej byłoby wymienić cały wyświetlacz czy tylko szybkę?
    Czy po wymienieniu szybki będą jakieś problemy wizualne lub w użytkowaniu?
    Ewentualnie gdzie polecalibyście naprawę takiego telefonu
    Z góry dziękuję :D
  • REKLAMA
  • #2 18098179
    volt1
    Poziom 30  
    Ocena: 241
    Tak zalecili, bo chcą więcej zarobić, jeśli wyświetlacz działa poprawnie to po co go wymieniać, jeśli tylko szybka jest pęknięta.

Dodano po 50 [sekundy]:

Jeśli teraz jest dobrze, to po wymianie samej szybki nic wizualnie się nie zmieni.
  • #3 18098189
    Kloor203
    Poziom 5  
    volt1 napisał:
    Tak zalecili, bo chcą więcej zarobić, jeśli wyświetlacz działa poprawnie to po co go wymieniać, jeśli tylko szybka jest pęknięta.

Dodano po 50 [sekundy]:

Jeśli teraz jest dobrze, to po wymianie samej szybki nic wizualnie się nie zmieni.

Też tak mi się zdawało, cena - 820. Jak spytałem się czy można samą szybkę, to od razu powiedzieli że ktoś to robi, ale potem nie jest do końca sprawny.
    W jakim przedziale cenowym wymiana szybki jest opłacalna? :D
  • #4 18098225
    tino2003
    Admin grupy GSM
    Ocena: 2085
    W tym modelu trzeba wymienić cały kompletny wyświetlacz z dotykiem.
    Cena jak cena, wysoka jak na nasze warunki, więc często klienci kupują inny tańszy model telefonu zamiast naprawiać rozbity.
    W Twoim wypadku najlepsza opcja to przyzwyczaić się do pęknięcia i używać w takim stanie.
  • REKLAMA
  • #5 18098257
    gathor10
    Poziom 27  
    Ocena: 137
    Kloor203 napisał:
    od razu powiedzieli że ktoś to robi, ale potem nie jest do końca sprawny.
    W tym przypadku nie chodzi o sprawność techniczną, bo sama szybka nie ma nic do działania. Tu bardziej chodzi o wytrzymałość nowej (zamiennej) szybki, która przy lekkim "puknięciu" znowu pęknie.
    tino2003 napisał:
    W Twoim wypadku najlepsza opcja to przyzwyczaić się do pęknięcia i używać w takim stanie.
    Tylko trzymaj go z dala od wody i nie używaj na deszczu.
  • #6 18098298
    Kloor203
    Poziom 5  
    gathor10 napisał:
    Kloor203 napisał:
    od razu powiedzieli że ktoś to robi, ale potem nie jest do końca sprawny.
    W tym przypadku nie chodzi o sprawność techniczną, bo sama szybka nie ma nic do działania. Tu bardziej chodzi o wytrzymałość nowej (zamiennej) szybki, która przy lekkim "puknięciu" znowu pęknie.
    tino2003 napisał:
    Tylko trzymaj go z dala od wody i nie używaj na deszczu.

Nawet jeśli wymieniłbym szybkę i dał szkło hartowane, to nic takiego nie da?
  • #7 18098314
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6471
    ...jeśli w ogóle uda się wymienić "szybkę", bez zbicia wyświetlacza to wymieniona "szybka" może powodować nieprawidłowe działanie "dotyku" ("martwe pola" lub rejestrowanie "fantomowych" dotknięć). Pomijam już takie kwestie, jak to szybka w zamienniku może odchodzić, moją pojawić się plamy/cienie na wyświetlaczu. Z drugiej strony wymiana szybki to 60-100zł, jak się nie sprawdzi, to wymienisz wyświetlacz (chyba, ze go zbiją przy wymianie i nie będzie wyjścia).
  • #8 18098335
    Kloor203
    Poziom 5  
    Więc nic mi nie pozostaje jak wymiana wyświetlacza....
    No nic. Dzięki bardzo za pomoc ;)
  • REKLAMA
  • #9 18098448
    gathor10
    Poziom 27  
    tzok napisał:
    może powodować nieprawidłowe działanie "dotyku" ("martwe pola" lub rejestrowanie "fantomowych" dotknięć).
    W tym modelu dotyk nie znajduje się na szybie.
    tzok napisał:
    ...jeśli w ogóle uda się wymienić "szybkę"
    A dlaczego nie?
    tzok napisał:
    Pomijam już takie kwestie, jak to szybka w zamienniku może odchodzić, moją pojawić się plamy/cienie na wyświetlaczu.
    jeśli robi to ktoś bez pojęcia, to i owszem.
    tzok napisał:
    (chyba, ze go zbiją przy wymianie i nie będzie wyjścia).
    Jak mu zbiją, to powinni wymienić wyświetlacz na ich koszt, wszak to oni go uszkodzili?

Dodano po 34 [sekundy]:

Kloor203 napisał:
    Więc nic mi nie pozostaje jak wymiana wyświetlacza....
    To jest najlepsze rozwiązanie :)
  • #10 18098677
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1293
    tzok napisał:
    Pomijam już takie kwestie, jak to szybka w zamienniku może odchodzić, moją pojawić się plamy/cienie na wyświetlaczu. Z drugiej strony wymiana szybki to 60-100zł, jak się nie sprawdzi, to wymienisz wyświetlacz (chyba, ze go zbiją przy wymianie i nie będzie wyjścia).

Troche poplynales z cenami. Wymiany szyb w zagietych ekranach to koszty w okolicach 500-700-800zl. Sama szyba generalnie nie ma tez wplywu na dzialanie urzadzenia i dotyku. Jesli wszytko jest wykonane poprawnie to dzialac bedzie, z trwaloscia tez nie powinno byc gorzej. Z jakoscia jest roznie i wszystko zalezy kto i jak to zrobi, w jaki sposob odseparuje stara szybe itp. Te ekrany sa dosc gietkie wiec zdarza sie, ze przy separacji sie "pofalduje" co potem bywa widoczne juz po sklejeniu.
  • #11 18099044
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6471
    Faktycznie, sporo sobie liczą, bo sama szybka to ok 50zł, ale wymiana to ok 300zł. 800zł to już wymiana wyświetlacza.
  • #12 18099192
    blahfff
    Poziom 42  
    Ocena: 1293
    tzok napisał:
    Faktycznie, sporo sobie liczą, bo sama szybka to ok 50zł, ale wymiana to ok 300zł. 800zł to już wymiana wyświetlacza.

Koszt sprzetu, ktory jest potrzebny zeby to w miare bezproblemowo rozkleic, potem wyczyscic, skleic, uzytych materialow itp. Do tego ryzyko, ze procedura sie jednak nie uda albo trzeba bedzie proces powtorzyc z jakiegos powodu. Fakt, ze te wyswietlacze sa dosc gietkie nie znaczy, ze sa bardziej wytrzymale - ba, nawet latwiej je uszkodzic. 300zl to za wymiane w tego typu telefonach to dosc niska cena.

800zl za nowy, oryginalny wyswietlacz do S8 (fabrycznie wklejony do ramki itp) z wymiana tez prawde mowiac tez dosc niska cena.

Wspominajac wczesniej o jakis cieniach czy martwych polach mozna by wnioskowac, ze zostales z tym tematem pare lat wstecz, gdzie wszystko bylo "plaskie" a ekran dotykowy klejony byl na krawedziach do ramki bo takie cuda to glownie tam wystepowaly. Wowczas takie ceny to faktycznie mocno z kosmosu.
  • #14 18102381
    GothPony
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Zawsze możesz wymienić cały wyświetlacz za jakieś 800 a stary LCD odsprzedać na allegro lub jakiejś firmie która zajmuje się właśnie regeneracją LCD za jakieś 250 zł. Wychodzi Ci nowy LCD za jakieś 550, lepiej tego nie załatwisz.
  • REKLAMA
  • #15 18103079
    Kloor203
    Poziom 5  
    GothPony napisał:
    Zawsze możesz wymienić cały wyświetlacz za jakieś 800 a stary LCD odsprzedać na allegro lub jakiejś firmie która zajmuje się właśnie regeneracją LCD za jakieś 250 zł. Wychodzi Ci nowy LCD za jakieś 550, lepiej tego nie załatwisz.

Nawet nie wiedziałem, że można tak zrobić. Fajna sprawa, tylko nie wiem gdzie mógłbym oddać stary wyświetlacz. Myślisz, że każdy serwis GSM może przyjąć taki? Super by było jakbyś podał mi taką firmę, która by to przyjęła. Dzięki :D
  • #16 18103263
    rabus40
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Co to za głupoty piszą :O

Wymiana samej szybki w takim telefonie to nie jest żaden problem dla naszego serwisu czy innego porządnego serwisu.

Separujemy ekran i kleimy bardzo podobnie jak fabryka.
    Nie ma śladów wymiany szyby. Wklejam wszystko na fabryczne taśmy samsunga.

Pozdrawiam
  • #17 18103276
    GothPony
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Oo widzę, że odezwał się jakiś Janusz serwis :D I pewnie macie oryginalne szkła Samsunga grilla glas 5 i dajecie 2 lata gwarancji jak producent? I jeszcze po wymianie zachowa się gwarancja producenta? Oszczędź człowiekowi zachodu i nie wpychaj swoich usług na siłę bo choćbyś flaki wyprół to nie wymienisz samej szyby tak żeby było jak w oryginale a już na pewno nie zachowasz wodoszczelności. Tylko wymiana całego LCD z ramką da odpowiedni efekt i telefon będzie jak nowy a nie na chińskich szklach. Nie mówię że robicie źle, ale lepiej dopłacić jakieś 100 zł i mieć oryginalny full set od producenta. Nikt nigdzie nigdy nie wymieni samej szyby tak żeby było jak w oryginale.
  • #18 18103788
    gathor10
    Poziom 27  
    rabus40 napisał:
    Co to za głupoty piszą :O

Wymiana samej szybki w takim telefonie to nie jest żaden problem dla naszego serwisu czy innego porządnego serwisu.

Separujemy ekran i kleimy bardzo podobnie jak fabryka.
    Nie ma śladów wymiany szyby. Wklejam wszystko na fabryczne taśmy samsunga.

Pozdrawiam
    No kolego "Januszu"... Typowy przykład "buraka", który będzie wciskał kity naiwnemu, nie znającemu się człowiekow. Chcesz się reklamować, zrób mu to za darmo i niech wystawi Ci ocenę tutaj na forum, będziesz miał świetną darmową reklamę. Nie mów tylko więcej, że używacie oryginalnych taśm Samsunga, bo takowych nie ma. Te ekrany nie są klejone na taśmach. Od 6 lat mam serwis Samsunga i te taśmy skończyły się wraz z modelem S6 edge jeśli chodzi o modele z zagiętym ekranem i S7 w płaskich.
  • #19 18104719
    rabus40
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    Widzę że sami znawcy :)
    Nikt się tu nie reklamuje, chciałem kolegę odesłać do każdego lepszego serwisu GSM
    Pozdrawiam
  • #20 18104740
    gathor10
    Poziom 27  
    rabus40 napisał:
    Widzę że sami znawcy :)
    Nikt się tu nie reklamuje, chciałem kolegę odesłać do każdego lepszego serwisu GSM
    Pozdrawiam
    Na temat Samsunga mogę wiele powiedzieć. Nawet bym powiedział, że dużo więcej niż wiele.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pękniętą szybą w telefonie Galaxy S8, który upadł, ale dotyk działa poprawnie. W serwisie zasugerowano wymianę całego wyświetlacza, co wiąże się z wysokim kosztem. W dyskusji podkreślono, że wymiana samej szybki jest możliwa, ale może prowadzić do problemów z działaniem dotyku oraz trwałością nowej szybki. Koszt wymiany szybki waha się od 60 do 300 zł, podczas gdy wymiana całego wyświetlacza to około 800 zł. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami, sugerując, że wymiana samej szybki może być ryzykowna, a lepszym rozwiązaniem może być wymiana całego wyświetlacza, co zapewni lepszą jakość i trwałość. Wskazano również na możliwość sprzedaży starego wyświetlacza w celu zredukowania kosztów naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA