logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ford Mondeo mk3 1,8 Pb - Rozrusznik nie kręci po wymianie, co robić?

buszok 07 Sie 2019 11:39 2616 5
REKLAMA
  • #1 18101909
    buszok
    Poziom 8  
    Ocena: 68
    Witam,Podczas jazdy usłyszałem syczenie wydobywające się z silnika, natychmiast zjechałem na parking a tam momentalnie wyłączył się silnik i zgasły wszystkie kontrolki - samochód padł. Ponowna próba odpalenia nie pomogła, nie było żadnej reakcji na przekręcanie kluczyka( nie nie świeciło, nic nie tykało, po prostu cisza) Okazało się , że skończyły się szczotki w rozruszniku co uszkodziło wirnik w rozruszniku. Wymieniłem rozrusznik na nowy " używany" wymieniłem w nim szczotki, sprawdziłem na krótko rozrusznik pracował. Po wkręceni go na miejsce próbowałem odpalić od kluczyka ale nic się nie dzieje rozrusznik nie kręci. kontrolki świecą , wyświetlacz przygasa gdzy daję na zapłon. Akumulator jest nowy.
    Co może być grane?
  • REKLAMA
  • #2 18101947
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 749
    Wygląda to tak, jak by rozrusznik nie dał rady zakręcić silnikiem. Jak by coś było zablokowane w silniku, lub rozrusznik jest za słaby. Bo akumulator nowy. Dziwne.

Dodano po 4 [minuty]:

buszok napisał:
    Witam,Podczas jazdy usłyszałem syczenie wydobywające się z silnika,

A jak kolega zaraz po tym syczeniu wysiadł z samochodu, to nie było dymu lub smrodu spalonego przewodu? Bo takie syczenie może być słychać podczas przepalenia przewodu.Nie spalił się przewód zasilający rozrusznik, dostaje napięcie po przekręceniu kluczyka? Bo może on jest przepalony i nie dochodzi zasilanie do rozrusznika, a kontrolki przygasają bo zwiera do masy gdzieś.
  • REKLAMA
  • #3 18102137
    buszok
    Poziom 8  
    Nadmienię jeszcze ,że przed wymianą rozrusznika na nowy z nowymi szczotkami, chwile był używany jeszcze jeden rozrusznik "uzywany" który pochodził dobę, który to podczas jazdy samochodem sam się załączył (zapłon) trwało to kilka sekund.
    Potem go wykręciłem i założyłem już tren z innymi nowymi szczotkami.

Dodano po 1 [godziny] 58 [minuty]:

Napięcie dochodzi do rozrusznika po przekręceniu zapłonu.

Dodano po 1 [minuty]:

Po tym syczeniu i otwarciu maski nie było niczego czuć, żadnej spalenizny

Dodano po 6 [godziny] 53 [minuty]:

Dzisiaj wyjąłem rozrusznik z powrotem i sprawdziłem go , okazuje się że bendix odbija ale rozrusznik się nie kręci.
    Co to może być?

Dodano po 9 [godziny]:

Rozkręciłem rozrusznik poczyściłem, złożyłem, sprawdziłem na krótko..... działa, założyłem do samochodu i ...... lipa, nadal nie kręci...
  • REKLAMA
  • #4 18105554
    domellus
    Poziom 29  
    Ocena: 286
    Nie żebym był złośliwy ale najlepiej było by odstawić samochód do elektromechanika aby sprawdził wszystko jak należy. Z Twojego opisu wnioskuję (nie wiem czy słusznie) że masz uszkodzoną instalację elektryczną.
  • REKLAMA
  • #5 18105579
    jasq33
    Poziom 15  
    Ocena: 111
    Sprawdź bezp rozrusznika, chyba jest w skrzynce pod maską, jak dobry to sprawdź przewód pobudzenia rozrusznika może się upalił.
    Odepnij ten cieńki kabelek przy rozruszniku i daj napięcie z aku, jak zadziała to pobudzenie masz walnięte.
  • #6 18726606
    buszok
    Poziom 8  
    Winowajcą był przekażnik r1 w skrzynce bezpiecznkowej w silniku.
REKLAMA