logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piszczenie w słuchawkach niezależnie od wybranego gniazda słuchawkowego

Demss 08 Sie 2019 02:29 2463 11
REKLAMA
  • #1 18103370
    Demss
    Poziom 6  
    Witam posiadam płytę główna Asrock H61M i gdy wpinam kabel od słuchawek i mikrofonu to dźwięk jest strasznie cichy mikrofon nie działa słychać tylko trzeszczenie gdy coś mowie, a w słuchawkach pisk który znika gdy ściszę dźwięk na pilocie od słuchawek. W komputerze to nic nie zmienia, a gdy podłączyłem słuchawki do front panelu też piszczało, lecz dźwięk był głośny tak jak powinien być ale mikrofon dalej nie działa. Ktoś ma pojecie jaka może być przyczyna?
  • REKLAMA
  • #2 18103440
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15479
    Bez podłączenia mikrofonu też pojawia się pisk?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 18103800
    Demss
    Poziom 6  
    Tak probowalem tez odlaczyc wszystkie usb ale nic nie daje

Dodano po 2 [godziny] 41 [minuty]:

a czy zakup osobnej karty dzwiekowej wpinanej do pcie rozwiąze problem czy jest mozliwosc ze dalej bedzie wystepował
  • REKLAMA
  • #4 18104241
    sosarek

Poziom 43  
    Na głośnikach dźwięk jest normalnie odtwarzany?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18104260
    Demss
    Poziom 6  
    Glosnikow wogole jakby nie wykrywa pokazuje sie komunikat o podłaczeniu urzadzenia w realtek hd audio ale windows jakby tego nie widzial
  • REKLAMA
  • #6 18104285
    sosarek

Poziom 43  
    W tylnym złączu jak i Front Panelu?
    Podłącz pod inne wejście, np.niebieskie i przypisz je jako słuchawki.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 18104335
    Demss
    Poziom 6  
    okej nie mam pojęcia co własnie się stało,podłączyłem głośniki do niebieskiego wejścia z tyłu i dalej nic,włączyłem w ustawieniach menadżera Realtek audio równoczesne odtwarzanie dwóch różnych strumieni audio w przednich i tylnych urządzeniach wyjścia i słuchawki działają na front panelu,w sensie dalej jest pisk ale dźwięk jest głośny przez co jak przyciszę na pilocie i zwiększę dźwięk w Windowsie to pisku nie ma ale mikrofon dalej nie działa, a gdy próbuję podpiąć słuchawki z powrotem do płyty głównej to dzieje się to samo pisk i strasznie cichy dźwięk w słuchawkach, głośniki również działają po podpięciu do front panelu a po podpięciu do płyty dźwięk jest strasznie cichy i są piski.
  • REKLAMA
  • #8 18104372
    sosarek

Poziom 43  
    Nic z tego bełkotu nie da się zrozumieć.
    Napisz jeszcze raz stosując onterpunkcję, polskie znaki, małe i wielkie litery.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 18104420
    Demss
    Poziom 6  
    sosarek napisał:
    Nic z tego bełkotu nie da się zrozumieć.
    Napisz jeszcze raz stosując interpunkcję, polskie znaki, małe i wielkie litery.

Po podłączeniu czegokolwiek do płyty głównej dzieje się to samo czyli dźwięk jest strasznie cichy i występuje piszczenie, po podłączeniu do front panelu dźwięk ma normalną głośność ale i tak występuje piszczenie, które mogę zniwelować poprzez ściszenie dźwięku na pilocie słuchawek. Podłączanie głośników do niebieskiego wejścia nic nie daje dalej to samo cichy dźwięk i piszczenie.
  • #10 18105256
    fenixpiotr
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 2
    sosarek napisał:
    Nic z tego bełkotu nie da się zrozumieć

ja tam wszystko zrozumiałem - po włączeniu opcji dźwięku w osobnych strumieniach przedni panel działa lepiej.

co do mikrofonu być może jest wyciszony jako urządzenie - w zaawansowanych opcjach urządzeń audio często jest też wzmocnienie nagrywania, które w połączeniu z twoim sterowaniem dźwiękiem (głośność i ew inne) w słuchawkach może być zbyt duże jako natężenie i dlatego masz problemy z dźwiękiem.

Najlepiej byłoby wyłączyć jedno z dostępnym ulepszeń dźwięku - tego w słuchawkach pewnie nie wyłączysz (pewnie masz super technologiczny wypas za sporo kasy - kind of - słuchawki, do komputer polecam tańszy sprzęt gdyż komputery wyposażone w super technologicznie zaawansowany system Windows posiadają jakiekolwiek tylko sobie wyobrazisz wzmocnienia - co do dźwięku to na pewno)
    Ale te sprzętowe można wyłączyć w zaawansowanych opcjach na karcie Zaawansowane - Opcje dźwięku. Jednak to w W10 jest trudno znaleźć.

Napisz czy rozumiesz co piszę to podeślę screen jak to znaleźć.
    Być może masz jakiś software instalacyjny do tych słuchawek - pewnie nie bo nigdy do sprzętów dźwiękowych takowych nie ma - jeśli zmienimy właściwości dźwięku w registry to będzie dobrze tylko dla słuchawek a inne sprzęty na tym stracą.

Jakie to słuchawki - ten pilot do nich mnie przeraża - czy tylko to szwankuje, czy inne sprzęty też, bo głośniki też piszesz mają podobny problem.
    Proponuję zrestartować komputer - hard reset - i podłączyć coś słabego, jakieś za 5 zł - kind of - słuchawki. W ten sposób wykluczysz błędy sprzętu.

Jeśli chcesz znaleźć coś w registry o czym pisałem zacznij szukać tutaj
    Komputer\HKEY_LOCAL_MACHINE\HARDWARE\RESOURCEMAP\PnP Manager\PnpManager
    Komputer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows Media Device Manager\KnownDeviceClasses\Portable Audio Players
    coś dla coderów - Komputer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\MediaPlayer\Settings\MP3Encoding

Komputer\HKEY_USERS\S-1-5-21-3964269100-518425773-862974708-1002\System\CurrentControlSet\Control\MediaProperties\PrivateProperties\DirectInput
    Komputer\HKEY_USERS\S-1-5-21-3964269100-518425773-862974708-1002\SOFTWARE\Realtek\RAVCpl64\General - tutaj może być coś ciekawego

niestety twój rejestr systemowy może wyglądać zupełnie inaczej niż mój i nie ma gwarancji że tak będzie wyglądać to u ciebie.

Wszelkie zmiany w rejestrze mogą uszkodzić maszynę trwale więc raczej zalecam ostrożność,

W razie co zapraszam na priv
  • #11 18107308
    Demss
    Poziom 6  
    A czy jesli dzwieku nawet nie ma w linuxie oznacza to ze integra jest zepsuta po prostu?
  • #12 18107320
    sosarek

Poziom 43  
    Może być więc uszkodzona.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z płytą główną Asrock H61M, gdzie po podłączeniu słuchawek i mikrofonu dźwięk jest cichy, a mikrofon nie działa, generując jedynie trzeszczenie. Po podłączeniu do front panelu dźwięk jest głośniejszy, ale nadal występuje pisk, który można zredukować poprzez regulację głośności na pilocie słuchawek. Użytkownik próbował różnych portów audio, w tym niebieskiego z tyłu, oraz odłączenia urządzeń USB, ale problem nie ustępuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawień audio w systemie, w tym wzmocnienia mikrofonu oraz wyłączenie ulepszeń dźwięku. Pojawia się również pytanie, czy brak dźwięku w systemie Linux może wskazywać na uszkodzenie zintegrowanej karty dźwiękowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA