logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic NV-HD600 - wyłączanie się przy przewijaniu kasety, kod F03

Jachou 16 Wrz 2005 21:25 1782 11
REKLAMA
  • #1 1824287
    Jachou
    Poziom 17  
    Ocena: 26
    Cześć wszystkim.
    Na wstępie powiem że jest to magnetowid Panasonic NV-HD600. Problem polega na tym że magnetowid działa do momentu kiedy nie zacznę przewijać kasety. Zaczyna przewijać, wchodzi na obroty i po chwili wyłącza się i próbuje włączyć i tak cały czas. Po wyłączeniu z sieci odczekaniu kilku sekund i ponownym włączeniu pojawia się F03. Czytałem już trochę o tych pęknięciach ale jakoś nie widzę. Co to moze być????Pomocy
  • REKLAMA
  • #2 1824508
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2253
    Szukaj:Panasonic F03
  • REKLAMA
  • #3 1824564
    Jachou
    Poziom 17  
    Szukałem i wiem że jest to pęknięta tulejka napędzająca silnik ładujący kasetę. Ale czemu u mnie zaczyna głupieć jak przewijam. Wszystko inne jest ok. Kasetę ładuje poprawnie, odtwarza tylko nie przewija bo jak wcześniej pisałem wyłącza się i włącza. Czy to problem tulejki. Może ktoś powie mi dokładniej bo nie znam się na tyle. Dzięki koledzy
    Dodam jeszcze bo własnie zauważyłem podczas normalnej pracy że dzieję sie to samo. Chodził jakieś 5 min i nagle słychać jak pyka przetwornica i się włącza i wyłącza. Co to za ustrojstwo POMOCY!!!!
  • #4 1825262
    Jachou
    Poziom 17  
    Tylu jest tu wspaniałych fachowców i nikt nie może pomóc? Podajcie jakieś informacje podzielcie się.
  • #5 1841905
    Jachou
    Poziom 17  
    Dziś z samego rana wymieniłem tulejkę na silniku ładowania kasety bo była pęknięta. Włączyłem i zacząłem przewijać po chwili to samo zaczął się wyłączać i włączac. Odłączyłem go z sieci na parę minut i po włączeniu można było wykonywać dalej funkcje. Co jest grane może coś z zasilaczem? Ale sprawdzałem i jest ok. Pomocy!!!!
  • REKLAMA
  • #6 1845644
    Janusz2002
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Sprawdz napiecia oscyloskopem w chwili wystapienia bledu. Wyglada, ze przetwornica pracuje na granicy wydolnosci.
    Janusz
  • REKLAMA
  • #7 1845700
    Jachou
    Poziom 17  
    A co w tym momencie należałoby wymienić. Tda 4605?? Elki wymienione
  • #8 1852131
    rj1307
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Proponuję sprawdzić listwę ( ta biała pod spodem ) czy nie jest pęknięta.
  • #9 1852978
    Jachou
    Poziom 17  
    Nie wiem za bardzo o jaka listwe chodzi. Ktoś z Was moze wie????Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #10 1853993
    rj1307
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    No to może tak: silnik w którym wymieniał Pan tulejkę, za pomocą ślimaka, napędza zębatkę, ta z kolei napędza dużą białą zębatkę z "wyżłobieniami" po których przesuwa się właśnie ta listwa. Najczęściej po odkręceniu blaszki z napinaczem paska zębatego widać to pęknięcie.
  • #11 1859416
    Jachou
    Poziom 17  
    Faktycznie kiedy odkręciłem napinacz i przyjzałem sie dokładniej widać pękniętą listwę. I czy myslicie ze to mogło przeciązać i zasilacz nie dawał rady. Gdzie tego szukać i pod jaką nazwą?? Dziekuje pozdrawiam
  • Pomocny post
    #12 1859774
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2253
    www.north.pl
    Listwa 11440.n mechanika typu K.

Podsumowanie tematu

✨ Magnetowid Panasonic NV-HD600 wyłącza się podczas przewijania kasety, pojawia się kod błędu F03. Problem początkowo kojarzony z pękniętą tulejką napędzającą silnik ładujący kasetę, jednak wymiana tulejki nie rozwiązała usterki. Urządzenie wyłącza się i włącza cyklicznie, a podczas pracy słychać charakterystyczne "pyknięcia" przetwornicy. Sprawdzono zasilacz i kondensatory elektrolityczne, które są w porządku. Sugerowano pomiar napięć oscyloskopem, wskazując na możliwe przeciążenie przetwornicy. Dodatkowo zwrócono uwagę na białą listwę mechaniczną pod silnikiem, która może być pęknięta i powodować przeciążenia. Po demontażu napinacza paska zębatego potwierdzono pęknięcie listwy, która przesuwa się po dużej białej zębatce z wyżłobieniami. Listwa ta jest elementem mechaniki typu K, dostępna pod oznaczeniem 11440.n. Uszkodzenie listwy może powodować przeciążenia i problemy z zasilaniem podczas przewijania kasety.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA