logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Focus mk1 1.8 tddi - trudności z odpalaniem w letnich temperaturach

Informatykniemechani 10 Sie 2019 17:17 618 7
  • #1 18107863
    Informatykniemechani
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Ford odkąd go kupiłem ma problem z odpalaniem powyżej temperatury świec a poniżej 40 stopni, czyli jak jest letni.. Na zimno z świecami odpala, na gorąco odpala ale ma problem jak nie ostygnie do końca, jest na tym białym polu i nie odpali, kręci i przydymi jedynie na biało.
    Wymieniałem filtr paliwa, oleju, powietrza ale nic się nie zmieniło (około 4 miesiące temu), wymieniłem wczoraj te przewody przepływowe bo były nieszczelne ale też nie pomogło.. Mam akumulator 74ah 680A, nie za słaby? Narazie nie dorwałem u znajomego żadnego jakiegoś mocniejszego, podobno zalecane jest +700A. Ogółem jak już odpali to silnik chodzi równo i zbiera się. Widziałem tematy podobne ale bez rozwiązania. Musze to jak najtaniej zrobić a jak do mechanika to musze być w 95% pewnym że to to :P
  • #2 18107873
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4234
    Trzeba przerobić tak aby grzał świecie przy każdym odpaleniu to odpali.
  • #3 18107890
    wacek.wacek
    Poziom 29  
    Ocena: 284
    Można zamontować przekaźnik i podłączony do rozrusznika i będzie na czas kręcenia grzał swiece albo przerobić mapę zeby miał sporą dawke startową tzn hot start.

Dodano po 3 [godziny] 27 [minuty]:

Ile mocy ma ten silnik?
  • #4 18109485
    Informatykniemechani
    Poziom 3  
    wacek.wacek napisał:

Ile mocy ma ten silnik?

90 koni
  • #6 18109568
    Informatykniemechani
    Poziom 3  
    wacek.wacek napisał:
    Mam świetną mapę na 107 koni i 249 niutonow. Wypróbowana juz pół roku fokus na niej lata. Moze zmiana mapy pomoże.

Siła mojego focusa jest dla mnie wystarczająca :) tylko to odpalanie.. możliwe że mapa coś wcześniej była kombinowana. Pompa niby po regeneracji (tak poprzedni właściciel twierdził).

Edit:
    Swego czasu jak byłem u mechanika to mówił że co najwyżej sterownik pompy był regenerowany.

Dodano po 6 [godziny] 45 [minuty]:

Panowie a czy mogą problem powodować kabelki zasilające od sterownika pompy idące te górne że nie mają osłony? zaraz przy wejściu do sterownika, o ile się nie myle to one są od dawki paliwa.
  • #8 18112320
    Informatykniemechani
    Poziom 3  
    wacek.wacek napisał:
    Jak mają izolacje na sobie to nie ma to wpływu. Tu trzeba mu robić hot starta. Jak masz kessa to przerób sobie mapę.

Nie miały izolacji zaraz przy sterowniku z 5mm bez izolacj i były to jednak dwa dolne, próbowałem to nieco podratować ale wyszło że zrobiłem to na Janusza :| Nie mam kessa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Ford Focus mk1 1.8 TDDi ma problem z odpalaniem w letnich temperaturach, szczególnie gdy silnik nie ostygnie całkowicie. Użytkownik wymienił filtr paliwa, oleju i powietrza, a także przewody przepływowe, ale problem nadal występuje. Sugerowane rozwiązania obejmują przerobienie układu, aby grzał świece przy każdym odpaleniu, zainstalowanie przekaźnika do grzania świec podczas rozruchu oraz ewentualną zmianę mapy silnika na wersję z większą dawką startową. Użytkownik zastanawia się również nad stanem kabli zasilających od sterownika pompy, które mogą wpływać na dawkę paliwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA