logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przekierować port 6346 dla Shareaza na routerze request?

jarekzczechó 17 Wrz 2005 00:17 6050 10
REKLAMA
  • #1 1824868
    jarekzczechó
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam
    Zakupiłem i podłączyłem sobie modem/router request i zauważyłem że mam problemy z programem p2p Shareaza prawdopodobnie należy przekierunkować port 6346 takiego używa ten program.Jak to zrobic?
    Mam też pytanie czy można przekierunkować więcej portów bo z tego co wiem mogą wystąpić też problemy z gadu gadu i innymi programami.
  • REKLAMA
  • #2 1824884
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    Gadu-Gadu nie wymaga przekierowania portu. Podaj model routera, bo nie sposób ci pomóc bez tego.
  • #3 1824902
    jarekzczechó
    Poziom 15  
    Model routera- nie ma sprawy to modem ADSL REQUEST ART514CX router + switch4.
  • REKLAMA
  • #4 1825071
    emj
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Chyba nie chodzi o przekierunkowanie portu, tylko o otworzenie portu??

Jezeli tak powiniens wejsc do panelu, w ktorym mozna zarzadzac routerem. Nie wiem czy masz rowniez taka opcje u siebie bo w kazdym modelu jest inczej. ale ja mam taka zakldke jak Virtual Servers i tam wlasnie moge odblokowac porty. W odowiednie pola wpisujesz nr IP komputera, nr portu i wybierasz protokol np TCP albo UDP
  • #5 1836022
    jarekzczechó
    Poziom 15  
    Router ma opcję virtual serwer ale dużo tam ramek i nie wiem co gdzie wpisać są tam okienka z
    1ID
    2Publik port-start
    3Publik port-end
    4Priwate port
    5port type
    6host ip adres
    Może ktoś pomoże bo jak wpiszę tylko nr portu i ip komputera to nic nie wychodzi .
  • #7 1836051
    emj
    Poziom 15  
    1. ID tu wpisujesz nr porzadkowy
    2. Publik port-start - numer portu np 6346
    3. Publik port-end - wpisz to samo 6346
    4. Private port - to samo 6346
    5. port type - wpisujesz TCP albo UDP, do p2p raczej TCP
    6. host ip adres - numer ip swojego komputera

Dodano po 4 [minuty]:

Spojrz jak to u mnie wyglada, ja akurat potrzebowalem do eMule. Tylko koncowki nr ip ukrylem, zeby nie bylo ;]. Ja mam konfiguracje u siebie ustawiona dla dwoch komputerow
    Załączniki:
    • Jak przekierować port 6346 dla Shareaza na routerze request? virtual.jpg (52.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 1851457
    jarekzczechó
    Poziom 15  
    Kurde nerwicy dostane wpisuje tak jak piszecie fajerwal wyłanczam a i tak nie działa czasem pobiera ale tylko czasem jest też strona shareazy do sprawdzania połączenia i tam mi ciągle pokazuje że shareaza nie nawiązuje połączenia z tego wszystkiego ip zacząłem wpisywać i to które widnieje w szczególach połączenia sieciowego i to które podaje router ip wan i też ip lan i też ip które jest podawane przy teście połączenia shareazy jako moje ip i ciągle to samo to wkońcu które ip wpisać?
  • #9 1851575
    emj
    Poziom 15  
    te ip ktore ma twoj komputer. uruchom konsole i wpisz ipconfig(poda ci twoje ip). Masz wpisac swoj numer IP
  • #10 1851623
    jarekzczechó
    Poziom 15  
    Dzieki robiłem to z 20 razy za 21 zatrybiło ciekawe czemu wcześniej nie działało?Pogrzebałem trochę w konfiguracji tcp pewnie się coś naprawiło za pomoc dzięki.
  • REKLAMA
  • #11 1871662
    Artur22
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    witam
    ja mam podobny problem- jak odblokowac porty (router LINKSYS BEFW11S4), zebym mogl cokolwiek sciagac ze stron(przez przegladarke, bezposrednio ze stron)... help nikt nie moze mi pomoc:/

Dodano po 15 [minuty]:

a moze inaczej- ktory port odpowiada za sciaganie czegokolwiek ze stron?? np. ze strony gg nie moge nawet instalki sciagnac i to dotyczy sie kazdej strony jak chce cos sciagnac...:/

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada modem/router ADSL REQUEST ART514CX z funkcją routera i switcha 4-portowego oraz chce przekierować port 6346 dla programu P2P Shareaza. Problem polega na poprawnym skonfigurowaniu przekierowania portu w panelu routera, w zakładce Virtual Servers. Należy wprowadzić kolejno: ID (numer porządkowy wpisu), Public port start i end (w tym przypadku 6346), Private port (6346), port type (TCP lub UDP, dla P2P zwykle TCP) oraz host IP (adres IP komputera, który można sprawdzić poleceniem ipconfig). Pomimo wyłączonego firewalla i wielokrotnych prób, przekierowanie działało dopiero po kilkukrotnym poprawnym wpisaniu danych i ewentualnej korekcie konfiguracji TCP. W dyskusji pojawiła się także informacja, że Gadu-Gadu nie wymaga przekierowania portów. Dodatkowo, inny użytkownik zgłosił problem z odblokowaniem portów na routerze LINKSYS BEFW11S4, co uniemożliwia pobieranie plików z przeglądarki, jednak nie uzyskał rozwiązania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA