logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Shareaza nie pobiera plików – konfiguracja Westell 6100 i D-Link 624, NAT/firewall

gnysiu 20 Mar 2006 14:58 1325 4
REKLAMA
  • #1 2436559
    gnysiu
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    Witam.
    Posiadam modem Westell 6100 i router D-Link 624. Jeden komp pracuje na kablu, drugi idze przez radio. Problem polega na tym, że nie mogę pobierać przez Shareaze. Dodałem wyjątki do firewall'a windows'a i Pandy (bo takowego używam) na TCP i UDP - czyli tak jak się powinno. Dodałem też regułę do firewall'a routera i dalej wyskakuje mi że jestem za Nat'em albo firewall'em. Włączyłem statyczne IP w kompach ale nie mogę wyłączyć DHCP w routerze, bo traci połączenie z Internetem. Podobnie się dzieje kiedy w routerze zmienię na statyczne IP. O co w tym wszystkim chodzi, bo ja już głupieję, a trochę nerwowy ze mnie człowiek ;o) - nie chcę czegos rozp...
    Z tego co ja, laik wywnioskowałem, to że połączenie DHCP jest potrzebne pomiędzy routerem a modemem, a ustawień modemu nie mogę zmienić, bo każda próba ingerencji w configurację modemu od razu go resetuje. Jak piszę głupoty to się nie smiejcie...
    Poradźcie cos, bo komp jest nowy i szkoda by go było gdybym w końcu nie wytrzymał...
    Z góry wielkie dzięki!
    Moderowany przez TONI_2003:

Zakładanie postu w nieodpowiednim dziale !
    Dlaczego kolega zakłada temat postu w dziale Komputery Hardware proszę o wyjaśnienia na PW ?
    Podając link do postu !

• REKLAMA
  • #2 2436613
    doxent
    Poziom 21  
    Ocena: 35
    Ustaw port triggering dla adresów wewnętrznych. Albo przydziel jeden adres dla DMZ.
  • REKLAMA
  • #3 2439196
    gnysiu
    Poziom 12  
    Ustawiłem DMZ na swoje IP i nic. Dalej Shareaza wyswietla to co wczesniej. Nie wiem co to jest "trigger" więc tego nie ustawię... Przecież pisałem, że laik jestem... ;o)

Chciałem napisać "triggering" - sorry.
  • REKLAMA
  • #4 2439300
    awkp
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Na stronie http://wiki.shareaza.com/static/PlFAQ.FirewallsRouters jet trochę informacji odnośnie konfiguracji routera. Trzeba ustawić port triggering lub port forwarding - w różnych routerach są używane różne nazwy - niestety nie wiem, jak a nazwa jest uzywana w D-linku. Odpowiedzi szukaj w instrukcji obsługi.
  • #5 2463283
    gnysiu
    Poziom 12  
    OK, działa.
    Dzięki.
REKLAMA