logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnica między kondensatorami 10uF a 12uF w kosiarce - wpływ na rozruch

damian070 14 Sie 2019 10:39 1500 7
REKLAMA
  • #1 18114260
    damian070
    Poziom 3  
    Ocena: 35
    Witam Panowie mam pytanie potrzebuję się dowiedzieć jaka jest różnica w daniu kondensatora rozruchowego o pojemności 10uF od fabrycznego 12uF? . Zamontowałem go w kosiarce i działa. Myślę że pojemność wpływa w tym wypadku na czas rozruchu (rozładowanie kondensatora) co za tym idzie czas załączenia obwodu uzwojenia rozruchowego ?
    Zgóry dzięki
  • REKLAMA
  • #2 18114295
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 18114296
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2939
    damian070 napisał:
    Witam Panowie mam pytanie potrzebuję się dowiedzieć jaka jest różnica w daniu kondensatora rozruchowego o pojemności 10uF od fabrycznego 12uF? . Zamontowałem go w kosiarce i działa. Myślę że pojemność wpływa w tym wypadku na czas rozruchu (rozładowanie kondensatora) co za tym idzie czas załączenia obwodu uzwojenia rozruchowego ?
    Z góry dzięki

Większa pojemność = mniejsza reaktancja. W tym przypadku nie będzie żadnych negatywnych skutków. Większy o około 20% będzie początkowy prąd rozruchu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 18114313
    damian070
    Poziom 3  
    To dzięki Panowie a z tym rozładowaniem chyba jest odwrotnie , jak kondensator się naładuję to wtedy jest przerwa i rozłącza obwód ?
  • #6 18114322
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1624
    To jest obwód prądu przemiennego.
  • #7 18114331
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18114333
    damian070
    Poziom 3  
    kindlar napisał:
    To jest obwód prądu przemiennego.

Tak, mi chodzi o tą kosiarkę z kondensatorem rozruchowym , że jak się naładuję to jest w nim przerwa , bo też jest kondensator pracy i to on odpowiada za fazę pomocniczą?

Dodano po 2 [minuty]:

Kraniec_Internetów napisał:
    damian070 napisał:
    To dzięki Panowie a z tym rozładowaniem chyba jest odwrotnie , jak kondensator się naładuję to wtedy jest przerwa i rozłącza obwód ?

Nie, kondensator sprawia, że prąd jest przesunięty w fazie względem prądu drugiego uzwojenia. Dzięki temu pole magnetyczne w silniku nie jest pulsujące tylko wirujące co pozwala silnikowi pracować.

To znaczy że ten kondensator jest niezbędny do dalszej pracy tego silnika , bo myślałem że jest tylko do rozruchu

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono różnice między kondensatorami rozruchowymi o pojemności 10uF a 12uF w kontekście działania kosiarki. Uczestnicy zauważyli, że różnica w pojemności jest niewielka, ponieważ kondensatory mają tolerancję pojemności wynoszącą 10%. Większa pojemność (12uF) może skutkować mniejszą reaktancją i nieznacznie wyższym prądem rozruchowym, co nie powinno powodować negatywnych skutków. Kondensator jest kluczowy dla przesunięcia fazowego prądu, co umożliwia prawidłowe działanie silnika. Uczestnicy wyjaśnili również, że kondensator rozruchowy jest niezbędny do dalszej pracy silnika, a nie tylko do rozruchu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA