Witam.
Czy mógłby ktoś pomóc uporządkować wiedzę z zakresu doboru kondensatora do silnika na 1 fazę i na 3 fazy.
Znalazłem przykładowy temat
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic46793.html
Dla 3 fazowego C=(60..70)*0,8*Pn [uF]
Dla 1 fazowego: C=1800*PN/U [uF]
Przykład silnik 0,75kW 1 fazowy
C = 1800*0,75 / 230 = 5,8uF - żeby kupić to pewnie z 8uF - rozmawiałem z elektrykiem i on mówił ze do takiego silnika to by trzeba dać z 16uF i to mówiła osoba która się długo tym zajmuje. Więc znowu powstaje sprzeczność obliczeń do rzeczywistości. W Internecie też wielkie zamieszanie w tym
Przykład silnik 0,75kW 3 fazowy podłączony na 1 fazę
C= 60 * 0,85 * 0,75 = 38,25uF - do zakupu 40uF
I to były kondensatory wyliczone na stałą pracę.
Kilka pytań:
1. Skąd wynika strata mocy przy zasilaniu z kondensatora
2. Czy łącząc np. równolegle kondensatory zwiększmy jego moc (mniejsze ESR) - piszę tutaj cały czas o kondensatorze pracy.
3. Jak wyznaczyć (policzyć) kondensator na rozruch?
4. Jak wyznaczyć rzeczywistą moc po dodaniu takiego kondensatora bo straci swoją moc pytanie o ile i jak to oszacować?
5. Słyszałem też że po dobraniu kondensatora na uzwojeniu roboczym i rozruchowym (silnik 1 fazowy) musi płynąć taki sam prąd. Kiedyś sprawdzałem i prądy są różne. Chyba, że coś było źle dobrane.
6. A co w przypadku 3 fazowego zasilanego z 1 fazy z kondensatorem jaki powinien być rozkład prądów?
7. Przy jakiej mocy należy stosować dodatkowy kondensator na rozruch?
Szukam sprawdzonej metody pozwalającej dobrze to zrobić. Także ta wiedza przyda się pewnie innym w przyszłości.
Czy mógłby ktoś pomóc uporządkować wiedzę z zakresu doboru kondensatora do silnika na 1 fazę i na 3 fazy.
Znalazłem przykładowy temat
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic46793.html
Dla 3 fazowego C=(60..70)*0,8*Pn [uF]
Dla 1 fazowego: C=1800*PN/U [uF]
Przykład silnik 0,75kW 1 fazowy
C = 1800*0,75 / 230 = 5,8uF - żeby kupić to pewnie z 8uF - rozmawiałem z elektrykiem i on mówił ze do takiego silnika to by trzeba dać z 16uF i to mówiła osoba która się długo tym zajmuje. Więc znowu powstaje sprzeczność obliczeń do rzeczywistości. W Internecie też wielkie zamieszanie w tym
Przykład silnik 0,75kW 3 fazowy podłączony na 1 fazę
C= 60 * 0,85 * 0,75 = 38,25uF - do zakupu 40uF
I to były kondensatory wyliczone na stałą pracę.
Kilka pytań:
1. Skąd wynika strata mocy przy zasilaniu z kondensatora
2. Czy łącząc np. równolegle kondensatory zwiększmy jego moc (mniejsze ESR) - piszę tutaj cały czas o kondensatorze pracy.
3. Jak wyznaczyć (policzyć) kondensator na rozruch?
4. Jak wyznaczyć rzeczywistą moc po dodaniu takiego kondensatora bo straci swoją moc pytanie o ile i jak to oszacować?
5. Słyszałem też że po dobraniu kondensatora na uzwojeniu roboczym i rozruchowym (silnik 1 fazowy) musi płynąć taki sam prąd. Kiedyś sprawdzałem i prądy są różne. Chyba, że coś było źle dobrane.
6. A co w przypadku 3 fazowego zasilanego z 1 fazy z kondensatorem jaki powinien być rozkład prądów?
7. Przy jakiej mocy należy stosować dodatkowy kondensator na rozruch?
Szukam sprawdzonej metody pozwalającej dobrze to zrobić. Także ta wiedza przyda się pewnie innym w przyszłości.