logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego ENSONIQ EPS 16+ pali bezpieczniki po kilku latach bez używania?

moonchild 14 Sie 2019 21:30 246 1
REKLAMA
  • #1 18115566
    moonchild
    Poziom 14  
    Ocena: 43
    Witam!

Nie wiem w jakiej to kategorii umieścić bo nie znalazłem zakładki "syntezatory", więc daję tu.

Sampler Ensoniq EPS 16+ - wersja z klawiszami. Legenda... ;-)

Stał sobie za szafą w pokoju w swoim fabrycznym futerale. Nigdy się nie przewróciła ni nic z tych rzeczy. Nikt nie miał do niego dostępu. Nie ma wilgoci, nie zamókł.
    Odpoczywał jakieś 5 lat. Coś mnie naszło dziś, - wyciągnąłem ustawiłem na stojak i pstryk.. a tu nic.
    Ciemno. Myślałem, że kabel zasilający ale nie. Znalazłem bezpiecznik - rurkowy 1,5A - spalony!
    Wymieniłem - to samo, kolejny też to samo.
    Zdechł.

Pytanie dlaczego pali bezpieczniki. ..?? Odpoczynek kilkuletni mu zaszkodził..?? Zanim poszedł za szafę grał niemal codziennie i wszystko było w jak najlepszym porządku. Co się mogło stać..??
    Załączniki:
    • Dlaczego ENSONIQ EPS 16+ pali bezpieczniki po kilku latach bez używania? EPS.jpg (34.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18124148
    kkwladekk
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Najczęściej przyczyną są uszkodzone "napuchnięte" kondensatory elektrolityczne w filtrze zasilacza. Obejrzeć, wylutować, pomierzyć,
    wymienić na nowe tego samego typu.
REKLAMA