logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termostat pokojowy i siłownik termiczny w układzie ogrzewania podłogowego.

skidzla 17 Sie 2019 19:43 6828 4
REKLAMA
  • #1 18120590
    skidzla
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, mam problem.
    Chciałbym w pokoju zamontować termostat pokojowy(230v) który będzie otwierał siłownik(NC) na rozdzielaczu
    Mam 3 żyłowy przewód w pokoju, który biegnie od szafki rozdzielacza ogrzewania podłogowego.
    W szafce wychodzi dodatkowy przewód 230V.
    Jak to teraz połączyć? Wiem że 230 Do siłownika i termostatu ale nie wiem jak.
    Dziękuję za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 18120780
    swb
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Nie podłączysz termostatu/regulatora bezpośrednio do siłownika. Możesz napisać co masz, jaki model termostatu? Ciepło skąd jest brane?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18120835
    janokoza
    Poziom 15  
    Ocena: 108
    Nie zgadzam się ,choć trudno wróżyć z fusów,musisz napisać co masz a i samemu zajrzeć do instrukcji posiadanych urządzeń.W załączniku masz schemat podłączenia regulatora Nea firmy Rehau. Zasilanie(230V) doprowadzone jest do regulatora a z niego sygnał sterujący powraca do siłownika.Taka konfiguracja działa u mnie od przeszło 9 lat.
    Załączniki:
    • Regulator_Nea.pdf (260.65 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 18121430
    skidzla
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, po przeczytaniu tego co napisałeś i załączonego schematu, jasno wynika, że 3 żyłowy przewód wyprowadzony od rozdzielacza gdzie znajduje się siłownik do pomieszczenia, wystarczy pod względem ilości żył. Tylko w przypadku sterowania czasowego potrzebne byłyby 4 żyły.
  • #5 18125033
    spec-miachl
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    skidzla napisał:
    Witam, mam problem.
    Chciałbym w pokoju zamontować termostat pokojowy(230v) który będzie otwierał siłownik(NC) na rozdzielaczu
    Mam 3 żyłowy przewód w pokoju, który biegnie od szafki rozdzielacza ogrzewania podłogowego.
    W szafce wychodzi dodatkowy przewód 230V.
    Jak to teraz połączyć? Wiem że 230 Do siłownika i termostatu ale nie wiem jak.
    Dziękuję za pomoc :)

W załączniku schemat podpięcia - może być sterownik z timerem - wystarczy 3 żyły wystarczy odpowiedni regulator pokojowy
    Termostat pokojowy i siłownik termiczny w układzie ogrzewania podłogowego.
REKLAMA