Witam
ostatnio firma zainstalowała mi kocioł gazowy wraz z zasobnikiem . Nie posiadam wiedzy w dziedzinie instalacji wodnej ale wydaje mi się ,że zaznaczone na czerwono miejsce jest nie zgodne z logiką . ( zawór zwrotny i miejsce zaworu bezpieczeństwa )
No, przyoszczędzili na nyplu i kolanku mosiężnym. Po takiej informacji wybrałbym innego producenta.
Do tego wypadałoby ocieplić to wyjście żeby ciepło się nie marnowało. No chyba że ogrzewasz tak pomieszczenie.
Pewnie ten komin też źle zamontowany ponieważ kocioł vc 246/5-3 wyje podczas przygotowywania c.w.u . Firma która mi to instalowała się wypieła , nie dostarczają faktur zakupu, nie podbiły pierwszego uruchomienia. Teraz albo sąd albo trzeba usunąc usterki we własnym zakresie .
Kształtki ocynkowane stosuje się do zimnej wody.
Podobno problemy zaczynają się w temp. powyżej 70 stopni więc przy CWU nie dotyczy.
Zawór zwrotny powinien być za zaworem odcinajacym zimnej wody a trojnikiem przy zasilaniu wodą zbiornika cwu. Zawór powinien być zamontowany odwrotnie, czyli śrubunkiem w kierunku zaworu zwrotnego.
Hałas pojawiający się podczas grzania CWU może być spowodowany przez karbowane rury przyłączeniowe do wężownicy. Nadużywane zresztą przez leniwych .instalatorow
Docelowo ma być ogrzewanie domu oraz przygotowanie ciepłej wody .Teraz kocioł pracuje na mocy 15kw do przygotowania ciepłej wody nie wiem jak bedzie pracował przy załączeniu ogrzewania ,nie testowany ze względu na ciepłe dni .
Zajrzałem na stronę producenta i tam piszą ze to kondensacyjny kocioł jednofunkcyjny.
Pewnie kupiłeś kondensata bo ktoś powiedział że to oszczędny sposób grzania. Niby tak, ale to pół prawda. Do niskotemperaturowego ogrzewania to prawda, ale go grzania CWU to on chodzi jak normalny gazowiec i tam nie oczekuj oszczędności, a wyje bo pewnie chodzi na maksymalnej mocy.
Tak na marginesie to doczytaj sobie jeszcze (w instrukcji do tego kotła) jaka jest minimalna długość przewodu kominowego żeby kondensacja sensownie działała, bo z obrazka nie wynika jaki on jest długi.
Ten zawór pod naczyniem przeponowym to może tak naprawdę nie jest zawór.
Zdarzają się tacy skręczace instalacji którzy wymontowują ze środka "wnętrzności" i robi się z tego mufkę, ale jak jest w tym przypadku to trudno zgadnąć. Po tym jednak jak autor wypiął się na to co zmajstrował można się spodziewać wszystkiego.
komin zamontowany Ricom Zb-02 długość 855 mm plus przedłużka 30 mm czyli 115 mm . W instrukcji vaillanta nie znalazłem takiego zapisu . Dziwi mnie jeszcze fakt że Ricom do Vaillanta dedykuje komin ZB-13 ale zapytany o różnice w działaniu odpowiadają ,że nie ma żadnej ,
Właśnie ,wykonawca i serwisant w jednym ,szkoda gadać .Przed chwilą odpalił się kocioł i zlokalizowałem wycie dzięki Panu Andrzejowi dzwięk wibruje po rurkach karbowanych do wężownicy
Nie tylko, nie doceniasz człowieka to jeszcze projektant
To trochę rupieci masz do wymiany w tej nowej instalacji.
Czy na gazie jest zawór, bo go nie widać.
.Przed chwilą odpalił się kocioł i zlokalizowałem wycie dzięki Panu Andrzejowi dzwięk wibruje po rurkach karbowanych do wężownicy
Możesz kupić "krążek" samoprzylepnej taśmy kauczukowej i owinąć te rury karbowane raz przy razie. To zlikwiduje rezonans w rurach i za razem zaizoluje cieplnie.
Napisałem Ci jak "wyciszyć" te grające rurki i nic nie musisz wymieniać.
Jak byś juz chciał to możesz użyć dowolnego materiału jak miedź , stal, PPR stabi, nawet PEX.
W pierwszej kolejności wymień kształtki ocynkowane na mosiężne. Te rurki karbowane zostaw. Jak będą dalej przeszkadzać to dopiero wtedy wymień.
Nie raz widziałem taki kocioł podłączony na rurki karbowane i nic niepokojącego nie było. Już raczej problemy się zdarzają, gdy średnica rurek jest za mała, np. miedziana 15 mm i długi odcinek.
✨ W dyskusji poruszono problem nieprawidłowego umiejscowienia zaworu zwrotnego oraz zaworu bezpieczeństwa w instalacji z kotłem gazowym. Użytkownik zauważył, że zawór zwrotny nie powinien znajdować się pod naczyniem przeponowym. W odpowiedziach zwrócono uwagę na zastosowanie ocynkowanych kształtek, które mogą być problematyczne w wyższych temperaturach, oraz na konieczność poprawy instalacji, w tym wymiany kolanek ocynkowanych na mosiężne. Wskazano również na hałas wydobywający się z kotła, który może być spowodowany niewłaściwym montażem kominów oraz karbowanymi rurkami przyłączeniowymi. Użytkownik planuje usunięcie zaworu zwrotnego oraz poprawę instalacji kominowej. Wygenerowane przez model językowy.