logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Renault Scenic 2 - Nie odpala, brak reakcji na "start"

Cocoteh 19 Sie 2019 17:18 18201 7
REKLAMA
  • #1 18123837
    Cocoteh
    Poziom 8  
    Ocena: 11
    Witam ostatnio pojawił mi się problem w moim scenic 2 , a mianowicie wsiadam do samochodu chce go zapalić i nic nie da się ..... , zapłon załączony wciskam pedał sprzęgła naciskam start i słychać tylko tykanie przekaźnika nic się nie dzieje , deska świeci normalnie jak przy zapalonym zapłonie , nie pojawia się poziom paliwo ani żadna kontrolka od świec , co dziwne za jakiś czas wchodzę do samochodu i pali od kopa , i taka sytuacja mi się już zdarzyła kilka razy , .jak ktoś ma jakiś pomysł co to mogło być będę wdzięczny za każdą podpowiedź ;)
  • REKLAMA
  • #2 18124154
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4225
    Woda w module bsm pod maską. Uszkodzoną karta i/lub czytnik kart. Uszkodzoną wiązka i/lub wtyczki sterownik silnika. Powodzenia w szukaniu.
  • REKLAMA
  • #3 18124720
    Cocoteh
    Poziom 8  
    Wodę mogę wyeliminować bo sprawdzałem, co do karty to nie wiem jak to zrobić mam tylko jedną , ale po wciśnięciu start przy próbie odpalenia pisze żebym wyciągnął kartę czyli kartę czyta , a ta wtyczka sterowania silnikiem gdzie się znajduje ? Jak ja mogę sprawdzić
  • #4 18124817
    Hektar Zahler
    Poziom 34  
    Ocena: 528
    Cocoteh napisał:
    nie pojawia się poziom paliwo ani żadna kontrolka od świec
    Że co prosze ?
  • REKLAMA
  • #5 18124978
    Cocoteh
    Poziom 8  
    Chodziło mi o to że po naciśnięciu startu przy próbie odpalenia nie ma żadnej sygnalizacji od grzania świec , nie słuchać rozrusznika nic się nie dzieje tylko mignie deska i komunikat żeby wyciągnąć kartę , wyciągnę i pojawia się komunikat hamulec +start /sprzęgło +start
  • #6 18124994
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1579
    Miernik i probówka w rękę,kontrola zasilań i sprawdzenie ciągłości przewodów na początek
  • REKLAMA
  • #7 18125153
    Cocoteh
    Poziom 8  
    Od których zacząć w pierwszej kolejności ? Co do bezpieczników sprawdziłem wszystkie są dobre , , przy Aku też wszyto ok
  • #8 18135504
    Cocoteh
    Poziom 8  
    Witam usterka naprawiona przyczyną była uszkodzona blokada kierownicy , choć faktycznie była odblokowana , wymiana na nową auto pali jak wcześniej pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z Renault Scenic 2, który nie odpala. Po włączeniu zapłonu słychać tylko tykanie przekaźnika, a deska rozdzielcza nie pokazuje poziomu paliwa ani kontrolek świec. Po kilku próbach samochód czasami odpala. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie wody w module BSM, uszkodzonej karty lub czytnika kart oraz wiązki przewodów do sterownika silnika. Użytkownik potwierdził, że woda została wyeliminowana, a po dalszych analizach ustalił, że przyczyną problemu była uszkodzona blokada kierownicy, która mimo odblokowania wymagała wymiany, co przywróciło prawidłowe działanie pojazdu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA