logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mini komputer do DOSa: wymagania (486/Pentium, 32MB RAM, SVGA) i alternatywy

carefree 22 Sie 2019 03:13 831 4
REKLAMA
  • #1 18128707
    carefree
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Chciałbym pobawić się w DOSie tak jak 20 lat temu.
    Nie chcę wielkiego desktopa na moim biurku.
    Procesor max 133MHz (486 lub pentium), CD-ROM, FDD, 32 MB RAM, karta dźwiękowa zgodna z Sound blaster, karta graficzna SVGA, dysk twardy max 8GB.
    Komputer powinien być jak najmniejszy formatowo.
    Wiem, że ludzie uruchamiali DOSa na Raspberry PI, tylko co z FDD i CD-ROM?
    Myślałem o zakupie jakiegoś starego laptopa (ciągle poszukuję).
    Bawiłem się w DOS BOX i Virtual Machine. Nie zadowala mnie to.
    Macie jakieś inne ciekawe pomysły?
    DOS ma pracować bez żadnych problemów jak na starych komputerach. Mam na myśli standardowe sterowniki itp.
  • REKLAMA
  • #2 18128717
    leonov
    Poziom 43  
    Ocena: 2251
    carefree napisał:
    Myślałem o zakupie jakiegoś starego laptopa (ciągle poszukuję).
    To będzie najlepsze rozwiązanie, szukaj na giełdach i targach, często widuję takie staruszki, właśnie tam.
  • REKLAMA
  • #3 18129175
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15548
    carefree napisał:
    Wiem, że ludzie uruchamiali DOSa na Raspberry PI, tylko co z FDD i CD-ROM?

https://www.youtube.com/watch?v=JjZfHzvn0Xs
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 18129227
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2055
    Witam,
    zakup starego laptopa moze byc problemem poniewaz ludzie raczej to wyrzucaja, ja mam zachowane ze dwa P166 z CD-ROM i FDD i na jednym mam dos/win98 do zabawy ze starszych lat. W sumie aby dos dzialal idealnie i klasycznie USB to juz za duzo wiec pewnie max to P133/166 a raczej 486/586 = Pentium66.
    Zalezy jak bardzo gleboko chcesz sie bawic, ma dosbox'a na linuxie na innym laptopie i tez mi wszystko dziala.
    Pozdrawiam
  • #5 18130465
    carefree
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    486 DX66 dostałem w prezencie w 95 roku. Dysk twardy 425MB padł mi po roku. Nie miałem pieniędzy na nowy więc operowałem na dyskietkach, miałem ich ze 200. DOSa miałem w małym paluszku, miałem kupę ciekawych programów i gier. Niestety miałem tylko 4MB RAM więc nie mogłem poszaleć w np. Heroes of Might and Magic albo Need for Speed. Używałem RAM Drive, CD-ROM. Nawet udało mi się słuchać mp3 na tym sprzęcie (22k próbkowanie).
    DOSa miałem pięknie skonfigurowanego (długi autoexec.bat i config.sys). Znalazłem nawet program do używania HDD jako pamięci RAM, jednak mimo, że udało mi się dzięki temu uruchomić Heroes of Might and Magic, wyrzucało mnie po kilku minutach do DOSu. Dyskietki formatowałem na 1.66 MB (co lepsze działały bez żadnych problemów). Norton Commander i DOS commander to podstawa itd...
    Chętnie pobawiłbym się w to znowu. Dlatego właśnie chciałbym kupić urządzenie, które mi to umożliwi. Niestety nikt nie robi/robił mini komputerów. Myślę więc o kupieniu laptopa z tamtych czasów.
    Laptopów takich na ebayu jest kupa, tylko boje się, że nie będę zadowolony z częstotliwości odświeżania/ghosting itp. Wiecie, jakie były wyświetlacze LCD w tamtych czasach. Może ktoś mógłby polecić model laptopa z tamtych czasów.

Z tego, co wiem, można znaleźć sterowniki USB do DOSa.
REKLAMA