logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Napęd bramy Came BX 78 nie reaguje na pilota - brak sygnału na płytce

eramed 24 Sie 2019 08:52 1602 11
  • #1 18132208
    eramed
    Poziom 7  
    Ocena: 1
    Napęd bramy w ogóle nie reaguje na pilota wymieniłem kondensator działało przez jakiś , sprawdziłem kondensator jest dobry brak reakcji płytki radiowej na pilota , napięcie do płyty głównej dochodzi , po otwarciu urządzenia i za działania pilotem nie mrugają Nie świecą diody po prostu nic się nie zmienia tak jakby karta radiowa nie widziała pilota Czy możliwe jest aby się sama rozkodował a i czy to jest ten problem bo opowiadano mi by wymienić szczotki w silniku Proszę o pomoc Ogólnie już nie mam siły do tego urządzenia bardzo awaryjne . Pozdrawiam Grzegorz
  • #2 18132618
    burur
    Poziom 22  
    Ocena: 162
    Spróbuj wymusić otwieranie z listwy zaciskowej zwierając zacisk 2 i 7, jeżeli brama zadziała problem może leżeć po stronie pilota lub modułu radiowego.
    Silnik w napędzie jest bezszczotkowy.
  • #3 18133050
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 378
    Silnik tego napędu nie posiada szczotek. Jaki masz pilot? Daj jego.zdjecie oraz zdjecie centrali. WYRAŹNE. Czy gdy naciskasz przycisk CH1 i przytrzymujesz dioda led czerwona zaczyna migać?
  • #4 18150584
    burur
    Poziom 22  
    Ocena: 162
    Cz problem z bramą został rozwiązany? Jak rozwiązałeś to napisz w czym był problem.
  • #5 18152265
    eramed
    Poziom 7  
    Do pierwszego października nie mam je w domu więc fotkę płyty głównej zwarcie zacisków dwójki i siódemki oraz fotkę pilota prześlę około01.10 19

Za udzielone podpowiedzi Serdecznie dziękuję i pozdrawiam ERAMED
  • #6 18192362
    eramed
    Poziom 7  
    Witam po przerwie.
    Zwarcie 2 i. 7 na listwie zaciskowej I brama działa .
    Ucieszyłem sie na krótko bowiem po kilku otwarciach I zamknięciach z pilotów !!! znów brak reakcji na piloty( 4 piloty baterie sprawne I wcześniej komunikowały się z radiem) .

Ale odłączyłem od zasilania napęd I po minucie napęd I brama prawdłowo reagują na piloty.
    Nie wiem co jest niesprawne Radio?(AF43S)???
    ZA porady i wskazówki dzięki z góry bo idzie zima?
    ERAMED POZDRAWIAM GRZEGORZ
  • #7 18192491
    Darek0026
    Poziom 31  
    Ocena: 378
    Przypadek gdy raz działa a raz nie nie należy do moich ulubionych. Być może czujnik otwartej klapki czasem nie łączy, zaślep go (idą do niego dwa pomarańczowe przewody. Odpinasz je i łączysz ze sobą za pomocą kostki elektrycznej. Tylko wtedy należy uważać by nie uruchamiać rozprzęgniętego napędu.
    Jak nie pomoże to za dużo opcji nie zostało, albo centrala (może jest po zalaniu?) albo karta radiowa-pilot.
  • #8 18193055
    eramed
    Poziom 7  
    Witam Dziękuję za podpowiedź sprawdzę pomarańczowe kabelki w dniu jutrzejszym i połączenie kostką

Ponieważ nie jestem obeznany z tym sprzętem Uprzejmie proszę o podpowiedź , w którym miejscu , gdzie najlepiej połączyć dwa pomarańczowe kable Pozdrawiam Eramed Grzegorz
  • #9 18413302
    eramed
    Poziom 7  
    Witam po przerwie Mam dla fachowca trudny temat kupiłem nową płytkę radiową af43sp piloty sprawne baterie nowe zwarcie 2 i 7 płyty głównej reakcja bramy jest klapka przyłączona na krótko czyli różowe kabelki niestety płytka Radiowa nie chce dostroić się do pilota niemożliwe żeby uwalone były aż dwie płyty częstotliwości sygnał który wysyłany jest z pilota domniemywam że przez antenkę leci oraz przez płytę główną jednak Czy uszkodzenie W takim razie może dotyczyć płyty głównej oczywiście toru radiowego Pozdrawiam Grzegorz
  • #10 18414320
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    Bardzo częstym "uszkodzeniem" tego typu jest nieszczęsne złącze/gniazdo AF. Drgania automatu podczas pracy powodują brak styku pinów płytki radiowej z centralą. Często lekkie dociśnięcie płytki i sklejenie kropelką kleju na gorąco (nie super glue!) rozwiązuje problem (i od tego trzeba było zacząć). Należy sprawdzić też piny AF w centrali czy nie są pogięte ( złącze w karcie również).
    Jeżeli złącze klapki (NC) było by uszkodzone napęd nie zadziała po zwarciu 2-7.
    Nową płytkę radia należy najpierw "wczytać" do centrali a potem douczać piloty do radia (albo odwrotnie - patrz instrukcja).
  • #11 18414351
    eramed
    Poziom 7  
    Dzięki , mam tylko instrukcję wczytania pilotów do radia NIE wiem jak sie wczytuje radio do płyty głównej szczerze to podejrzewałem , że płyta z radiem muszą się widzieć ale nie było tego w opisie radia af 43sp
    Proszę o podpowiedź , z góry dzięki

Grzegorz
  • #12 18414370
    Marek J.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 948
    Wpisz w google "came bx instrukcja" To nie jest trudne...

Podsumowanie tematu

✨ Napęd bramy Came BX 78 nie reaguje na pilota, mimo że napięcie do płyty głównej dochodzi. Po wymianie kondensatora i zwarciu zacisków 2 i 7 brama działa, ale po kilku otwarciach znów przestaje reagować. Użytkownik podejrzewa problem z płytką radiową (AF43S) lub centralą. Wskazówki dotyczące sprawdzenia złącza AF oraz wczytania nowej płytki radiowej do centrali zostały podane. Użytkownik ma trudności z instrukcją wczytywania radia do płyty głównej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA