Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Napęd Came BX78 , raz działa, raz nie

tomalik2 20 Lis 2017 11:01 522 17
  • #1 20 Lis 2017 11:01
    tomalik2
    Poziom 10  

    Witam , Nie znalazłem tematu opisującego mój problem ,stąd nowy temat. : Napęd Came raz działa , raz nie , jak pozamykam parę razy kluczykiem od blokady , czyli tym co otwiera tą klapkę od blokady do ręcznego otwierania bramy do działa dwa dni i znów nie. Czy ten wyłącznik czy co tam jest ,co odcina zasilanie jestem w stanie sam wymienić ,bez jakiegoś demontowania napędu , jak to wygląda ,gdzie to kupić itd. , Jak się tam dostać .Bo wszystko wskazuje na to ,na to, że to tam. Diody migają więc z elektroniką jest raczej ok. Popsikałem tam WD 40 , myślałem ,że pomoże ,ale teraz żona mi dzwoniła ,że znów nie chodzi i to w momentach jak się człowiek śpieszy. Proszę o poradę fachowców.

    0 17
  • Pomocny post
    #2 20 Lis 2017 17:20
    yarpen86
    Poziom 23  

    Witam,

    Czujnik jest łatwy do wymiany. Znajduje się między silnikiem a transformatorem, wystarcz prześledzić przebieg pomarańczowego przewodu żeby to znaleźć. Z reguły w takim wypadku wystarczy nieco dogiac znajdująca się na nim blaszkę. W razie czego część jest łatwo dostępna w sklepach z elektronicznymi podzespolami.

    Pozdrawiam.

    0
  • #3 21 Lis 2017 07:24
    tmtch
    Poziom 13  

    Ten wyłącznik zawsze się psuje. Właściwie nie sam wyłącznik, tylko blaszka z zamka nie trafia właściwie na dźwigienkę wyłącznika. Spowodowane jest to tym, ze by otw/zamkn klapkę trzeba też lekko wcisnąć trójkątny kluczyk. Przy częstym używaniu, nie ma wyjątków, zawsze się trochę powygina. Najlepiej go ominąć i tyle.

    0
  • #4 21 Lis 2017 08:51
    tomalik2
    Poziom 10  

    Tylko teraz już nie wiem czy to wyłącznik , odkręciłem to wczoraj i wypadła karta radiowa (teraz dopiero wiem co to jest :) , w nocy zacząłem to wciskać , aż spadł plastik z gniazda i wygięła się nóżka ,Przy prostowaniu odpadła .Wiem wiem ...jestem łajza :) , Teraz muszę kogoś szukać by mi to naprawił , bo nowa płyta 400zł . Jak to zrobię ,zakładam ,że zrobię i zakładam ,że się nie uszkodziła płyta i karta radiowa będę szukał dalej przyczyny (jak nie będzie działać). Czy mogła przyczyna , nie zawsze działającej bramy , leżeć w niedociśniętej karcie radiowej ? I czy po założeniu tego od nowa ,ustawienia pozostaną ?

    0
  • #5 21 Lis 2017 10:04
    tmtch
    Poziom 13  

    Jeśli wciskałeś radio na niewyłączonej z napięcia centrali, to radio came masz już usmażone (one tak mają). Jak napęd drga, to rzeczywiście może wypaść z gniazda. Ale na 99% to właśnie klapka jest przyczyną twoich problemów. A naprawę pinu to ci zrobi każdy elektronik, choćby z zakładu naprawy tel kom.

    0
  • #6 21 Lis 2017 19:30
    tomalik2
    Poziom 10  

    Hm.. Wciskałem ,ale chyba nie udało się tego połączyć . zresztą przekonam się jak to polutuję (zaraz jadę na przerwie w pracy do znajomego ,ma zerknąć) . Czyli jak to poskładam i nie zadziała (dioda na kracie jak nie będzie migać), to nowa karta i programowanie ? A wyłącznik zamówiłem swoją drogą i profilaktycznie go wymienię ,jeśli nie zdąży dojść to zewrę " na krótko " , tylko obym nic nie narobił jak wczoraj . :)

    Dodano po 6 [godziny] 57 [minuty]:

    No i złożyłem i nic . Czyli nowa karta radiowa ?

    Dodano po 49 [minuty]:

    Poruszałem bezpiecznikami i coś się dzieje . miga cały czas na płycie czerwona dioda. A karta nie reaguje .ale jak bqcidne kanał 1 lub dwa to miga dioda . i teraz nie wiem cZY uszkodzoba czy trzeba programować od nowa . a tego już nie zrobię chyba sam . :(

    Dodano po 36 [minuty]:

    Poruszałem bezpiecznikami i coś się dzieje . miga cały czas na płycie czerwona dioda. A karta nie reaguje .ale jak bqcidne kanał 1 lub dwa to miga dioda . i teraz nie wiem cZY uszkodzoba czy trzeba programować od nowa . a tego już nie zrobię chyba sam . :(...... Jeszcze inaczej . ale chyba lepiej . .. Poruszałem jeszcze bezpiecznikami . dioda na płycie przestała migać . Karta radiowa na pilot nie reaguje . Ale jak nacisnę np kanał 1 to miga . ale wg instrukcji programowania nie odbiera sygnału z pilota . Powinna zaświecił światłem ciągłym . nie jest tak ..:(

    Dodano po 14 [minuty]:

    Poruszałem bezpiecznikami i coś się dzieje . miga cały czas na płycie czerwona dioda. A karta nie reaguje .ale jak bqcidne kanał 1 lub dwa to miga dioda . i teraz nie wiem cZY uszkodzoba czy trzeba programować od nowa . a tego już nie zrobię chyba sam . :(...... Jeszcze inaczej . ale chyba lepiej . .. Poruszałem jeszcze bezpiecznikami . dioda na płycie przestała migać . Karta radiowa na pilot nie reaguje . Ale jak nacisnę np kanał 1 to miga . ale wg instrukcji programowania nie odbiera sygnału z pilota . Powinna zaświecił światłem ciągłym . nie jest tak ..:( przepraszam za literówki . ale pisze z telefonu przy rym napędzie. I śnieg jeszcze zaczął padać . no nic składam to .

    Dodano po 26 [minuty]:

    Poruszałem bezpiecznikami i coś się dzieje . miga cały czas na płycie czerwona dioda. A karta nie reaguje .ale jak bqcidne kanał 1 lub dwa to miga dioda . i teraz nie wiem cZY uszkodzoba czy trzeba programować od nowa . a tego już nie zrobię chyba sam . :(...... Jeszcze inaczej . ale chyba lepiej . .. Poruszałem jeszcze bezpiecznikami . dioda na płycie przestała migać . Karta radiowa na pilot nie reaguje . Ale jak nacisnę np kanał 1 to miga . ale wg instrukcji programowania nie odbiera sygnału z pilota . Powinna zaświecił światłem ciągłym . nie jest tak ..:( przepraszam za literówki . ale pisze z telefonu przy rym napędzie. I śnieg jeszcze zaczął padać . no nic składam to . I jeszcze prośba:bo pewnie będę mydial kupić kartę radiową. Z tym samym symbolem są o różnym wyglądzie . Ja mam takie nóżki 5szt wystające jakby jakieś radiatory czy cuś. .. Czy jak kupię inna o tym samym symbolu będzie działać .? Dużo moich pytań . ale już sporo zrobiłem . wydaje mi się , ze drobnostka została

    0
  • #7 21 Lis 2017 21:41
    Darek0026
    Poziom 15  

    Czerwone dioda miga jezeli styk 1 nie jest podlaczony do 2 oraz gdy styki C nie sa podlaczone do 2 (wejscia fotokomurek) a takze jezeli nie ma modulu spowalniajacego a przelacznik 3 na waskim dip-je jest opuszony. Najczesciej jest wylaczyc te wejscia. Na waskim dipie ustawic 3 na on a na szerokim dipie ustawic 7,8,9 przelacznik na on. Wtedy masz wylaczone wejscia fotke i przecisk stop.

    0
  • #8 21 Lis 2017 22:01
    tomalik2
    Poziom 10  

    Ale ona przestała migać . tylko nie reagujena pilota . ani zaprogramować nie mogę

    0
  • #9 22 Lis 2017 08:43
    Darek0026
    Poziom 15  

    Masz karte z przyciskami czy bez? Na kurcie jest model.i po modelu znajdziesz instrukcje programowania.

    0
  • #10 22 Lis 2017 08:50
    tomalik2
    Poziom 10  

    Tak . mam przyciski . Znalazłem instrukcje . ale nic z tego . po dłuższym naciśnięciu np kanału 1 dioda zaczyna migać . Po naciśnięciu na pilocie przycisku powinna zaświecić światłem ciągłym . a tak się nie dzieje . jakby nie odbierala sygnału z pilota . chyba , że robię coś nie tak . Pamięci pełnej raczej nie ma . Zresztą naciskałem tez clear . Ale żadnej reakcji .

    0
  • #11 22 Lis 2017 09:10
    Darek0026
    Poziom 15  

    Kilka razy nacisnij pilotem gdy dioda zacznie migac. W starszych wersjach trzeba było po nacisnieciu pilota dodatkowo nacisnac jeszcze przycisk clear by wyjsc z programowania.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Daj foto tej karty

    0
  • #12 22 Lis 2017 09:27
    tomalik2
    Poziom 10  

    Naciskałem chyba z tysiąc razy ,różnych opcji próbowałem, nawet wyczyścić całą pamięć ( clear pow 8 sek) tak się zastanawiam (w postach wyżej ) tam była lutowana jedna nóżka od gniazda, nie wiem jak to zrobione , bo bałem się tam ruszać ,by znów nie urwać , jakby nie łączyło to chyba w ogóle by nie świeciła dioda .
    Napęd Came BX78 , raz działa, raz nie

    0
  • #13 22 Lis 2017 09:39
    Darek0026
    Poziom 15  

    Tak naprawde nie wiadomo.za temat co jest zepsute bo to.i to troche dziala. Moze to byc wina uszkodzonego zlacza ale nie musi. Zapewne skonczylas sie to wymiena tego i tego. Najlepiej wyslac do serwisu Came. Centrale i karte.

    0
  • #14 22 Lis 2017 19:05
    tomalik2
    Poziom 10  

    Tzn. Może nie tyle wysyłać co wezwać serwis. Tyle że u nie w okolicy nie ma , A Serwis ,który mi zakładał to od dwóch dni ma wyłączony telefon :(

    Dodano po 1 [minuty]:

    Kupię nową kartę (najmniejszy koszt) i zobaczymy .

    Dodano po 3 [godziny] 31 [minuty]:

    Wróciłem z Serwisu ( po długich poszukiwaniach znalazłem fajny serwis ), pojechałem tam z płytą i kartą,. karta uszkodzona i płyta po wymianie karty dawała 110 V na silnik. Wiec mi wymieniono , na super warunkach. Co prawda jeszcze nie założyłem tego , ale zakładam ,że będzie ok,.

    Napiszę jak będzie działać i zamknę, Mam nadzieję ,że zadziała, Karta pewno i płyta uszkodziła się jak wtykałem tą kartę w nocy.

    Dodano po 5 [godziny] 48 [minuty]:

    Założyłem wszystko i śmiga ,aż miło . Jak dojdzie mi ten mikrowylacznik to profilaktycznie wymienię. Bardzo dziękuję wszystkim za rady i pomoc .

    1
  • #15 22 Lis 2017 20:35
    Darek0026
    Poziom 15  

    Plytka ZBX74 jezeli zostalo odlaczaja zasilanie w nieodowiednim momencie, robi pierwszy ruch na spowolnieniu. TZN na silnik jest podawane dla bezpieczenistwa nizsze napiecie by brama powoli dojechala do krancowki. Po wykonaniu tej czynnosci centrala przechodzi w normalny tryb pracy i na silnik jest podawane pelne napiecie do kolejnego odlaczenia zasilania. Mozna to wyczytac na 15 stronie instrukcji obslugi. Reasumujac twoja centrala jest sprawna a pozostale Wnioski wyciagniesz sam :) Pozdrawiam :)

    Moderowany przez Marek J.:

    Proponuję aby Kolega zwracał większą uwagę na pisownię i stylistykę. Z tej "paplaniny" niewiele można zrozumieć...
    3.1.13. Dbaj o poprawność językową i zachowuj zasady netykiety. Nie wysyłaj wiadomości z których trudno wywnioskować co ich autor chciał przekazać.

    0
  • #16 22 Lis 2017 21:12
    yarpen86
    Poziom 23  

    Witam,

    Darek0026, jeśli się pisze tego typu insynuacje to radze następnym razem dobrze się zapoznać z tematem i zastanowić jeszcze raz czy warto. BX działa w trybie spowolnienia po zaniku napięcia, jeśli posiada enkoder a spowolnienia są włączone co w tym wypadku nie ma miejsca. Faktem jest natomiast to że, centrala o ile wiem nie podaje pełnego napięcia (ograniczenie siły aby brama niczego nie zmiażdżyła), co do tego czy 110v to dobra czy zła wartość pewności nie mam... zmierzę u siebie to się jeszcze wypowiem jeszcze raz.

    Pozdrawiam.

    0
  • #17 23 Lis 2017 06:48
    tomalik2
    Poziom 10  

    To już mi trudno coś myśleć . Dla mnie ważne , że działa . Ale po założeniu nowej płyty na warsztacie mierzył i było od razu 220 v. Byłem przy tym . I było to widać po pracy silnika .

    0
  • #18 29 Lis 2017 09:45
    tomalik2
    Poziom 10  

    Witam, Zamykam temat ,bo brama działa bez zarzutu . Mikrowyłącznika nie wymieniałem (chociaż mam nowy ) , bo nie ma sensu. Widać przyczyną była niedociśnięta karta radiowa (zresztą były dni , kiedy z pilota działała tylko z bliskiej odległości, a teraz śmiga z bardzo daleka) . Jeszcze raz dziękuję za podpowiedzi. Takie forum to miód :) .

    0
  Szukaj w 5mln produktów