logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka antena zewnętrzna LTE do routera B529s w T-Mobile za ok. 200zł?

Emol99 27 Sie 2019 15:15 795 9
  • #1 18137838
    Emol99
    Poziom 11  
    Cześć. Jestem posiadaczem internetu domowego w T-Mobile. Internet jest dobry, ale wiem że jestem w stanie osiągnąć więcej, dlatego zastanawiam się nad zakupem anteny zewnętrznej do routera (model B529s). Czy jest mi ktoś w stanie poradzić coś w miarę dobrego do 200zł +/-50zł jeśli warto do czegoś dołożyć.
    Z góry dziękuję za odpowiedzi.
  • #2 18137955
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1703
    Od razu ci mogę powiedzieć, że to się nie uda, bo już na poziomie sprzętowym, czyli u producenta jest zablokowany odbiór z ant. zewn. Tak zamawia swoje mobilne routery i T-Mobile i Plus i Play i Orange, więc nie masz się co łudzić drogi kolego na poprawę odbioru - stracisz tylko pieniądze.
    Co innego zakup niebrandowanego "ruterka", tam wszystko masz do skonfigurowania osobiście, nawet antena zewn. będzie działać.
  • #3 18138082
    Emol99
    Poziom 11  
    Dlaczego więc mam 2 wejscia na antene(bo z tego co mi się wydaje to do tego one są przeznaczone)? To jest po prostu taki fake?
  • #4 18138342
    clubber84
    Poziom 39  
    Nie fake, brandowane i niebrandowane mają taką samą budowę. W poprzednim poście miałem na myśli software'owe zmiany w układach, nie sprzętowe - wejścia antenowe są programowo wyłączone dla telekomów. Jest to rozwiązanie dla klientów nie pytających o nic, ma u nich działać, a że czasami nie działa, bo stacja bazowa LTE obsługuje np. cały powiat (jak np. w moim mieście), to telekomów nie interesuje - na wolnej przestrzeni technicy operatora sprawdzili, więc płać kliencie, bo u nich działa.
    Także nie kupuj anten/y, bo i tak wejścia nie działają.
  • #5 18138359
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5754
    Bzdury jakich nie idzie czytać, wszystkie routery niezależnie od softu jeśli posiadają fizyczne złącza anten zewnętrznych obsługują takie anteny. W menu rutera sa wykrywane automatycznie( muszą być zwarte stałopradowo) lub można ręcznie wybrać rodzaj anteny.
    Wybór B529 słaby, router posiada tylko 1 port LAN a złącza anten zew. to TS9, sa dość trudno dostępne i delikatne. W T-Mobile bierze się B525 lub MF286 ze złaczami SMA.
    Dobór anteny zależny od tego na jakich pasmach LTE ma pracować. Czyli na poczatek lokalizacja gdzie korzystasz z T-Mobile w celu sprawdzenia lokalizacji BTS-ów NetWorks i dostępnych pasm LTE na nich. Na B529 skorzystasz z 2 CC CA. Następnie testy poszczególnych pasm LTe z wykorzystaniem HManagera na Android lub LTEwatchH na Windows. Pozwalają wymusić poszczegolne pasma LTE po kolei a HManager nawet dwa konkretne pasma do agregacji LTE-A, Pokazują eNB, ECI, BTS-a, pasmo oraz parametry sygnału na nim. Na podstawie tych danych dobór konkretnej anteny i ustawienie na optymalny BTS i agregację pasm LTE.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 18138381
    clubber84
    Poziom 39  
    To ciekawe, bo kilka lat temu na ruterkach ZTE od Orange i na Huawei od Playa anteny nie działały. Nic a nic nie pomagały w zwiększeniu jakości i siły sygnału, a po zapytaniu do osób technicznych operatorów odpisywali, że takowe złącza zostały wyłączone. Anteny poszły do żyda, a rutery zwróciłem (pierwszy po testach, a drugi niestety dopiero po skończeniu umowy) i wziąłem internet z lokalnej kablówki, która jak się okazało nie była taka zła, jak ją opisywano w internecie.
    Więc ogólnie nie polecam (znaczy się JA nie polecam, reszta jest do znalezienia w internecie) kupowania anten zewnętrznych do mobilnych, brandowanych routerów, bo można się zdziwić (na niekorzyść zdziwionego).
  • #7 18138428
    matek451
    Poziom 43  
    Osoby techniczne u operatorów co to takiego ? U żadnego operatora w BOK nie ma nikogo kompetentnego w tematach sprzętu, anten a nawet własnych sieci LTE/3G. Kontakt z nimi to strata czasu. Dobrałem ludziom kilka tysięcy anten zewnętrznych do wszystkich routerów z oferty polskich operatorów i tylko B593s-12 z Plusa/CP miał na pierwotnym sofcie problem z antenami zew. operator usunął te błędy aktualizując FW. Ale to było z 6 lat temu. w większości lokalizacji konieczna jest antena zewnętrzna. ZTE/Huawei w stacjonarnych routerach stosują złącza SMA( rzadko TS9), mobilne routerki MIFi przeważnie posiadają złącza TS9/CRC9 a nieliczne wersje są bez złącz ale to jest sprzęt dedykowany do pracy mobilnej a nie 24/7 w sieci domowej. A ja nie tylko polecam ale wręcz uważam za konieczne stosowanie anten zew. przy stacjonarnym użytkowaniu internetu mobilnego. W Polsce pasma zasięgowe LTE800/LTE900 maja mała pojemność/szerokość pasma 10/5MHz w zalezności od operatora i dzialają wolno z założenia a w praktyce są przytkane. Pasma pojemnościowe LTE2600/LTE2100/LTE1800 maja duzo mniejszy zasięg i korzystanie z nich wymaga anteny zewnętrznej, kierunkowej. Jej dobór zawsze po testach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 18138901
    clubber84
    Poziom 39  
    No ja niestety się przejechałem, antena zewnętrzna nie pomogła. Teraz sprawdzam oferty kablówek, jeśli są dostępni pod danym adresem - wolę niezakłócony, stabilny dostęp po sztywnym kablowym łączu do sieci.
  • #9 18140365
    Emol99
    Poziom 11  
    Czy zmiana routera na jakiś lepszy model może zwiększyć prędkość?
  • #10 18140385
    matek451
    Poziom 43  
    Czytasz to co napisałem? Czy gdzieś pisałem o wymianie routera? Na B529 można wykonać konieczne testy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje anteny zewnętrznej LTE do routera B529s w T-Mobile, z budżetem do 200zł. Odpowiedzi wskazują, że routery brandowane, takie jak B529s, mogą mieć zablokowane złącza antenowe w oprogramowaniu, co uniemożliwia ich wykorzystanie. Niektórzy użytkownicy podkreślają, że mimo fizycznych złącz, anteny zewnętrzne mogą nie działać z powodu ograniczeń nałożonych przez operatorów. Inni sugerują, że lepszym rozwiązaniem byłoby rozważenie zmiany routera na model z większą funkcjonalnością, jak B525 lub MF286, które oferują lepsze złącza antenowe. Wskazano również na konieczność testowania pasm LTE w danej lokalizacji, aby dobrać odpowiednią antenę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA