logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy moc 10kW wystarczy na płytę indukcyjną Bosch 7,4kW i inne urządzenia?

sebastianp88 27 Sie 2019 21:35 2901 9
REKLAMA
  • #1 18137158
    sebastianp88
    Poziom 10  
    Witam.
    W trakcie budowy domu, w zakładzie energetycznym PGE wybraliśmy moc umowną i przyłączeniową do domu 10kW, podłączenie trójfazowe (mam 2 gniazda siłowe w domu + 3 fazy pod płytę indukcyjną puszczone oddzielnym obwodem). Miało wystarczyć, a powiem szczerze średnio się na tym znaliśmy.
    Teraz niestety po kilku latach mieszkania, stwierdziliśmy że to ciut mało, ponieważ ma dojść nam do kuchni płyta indukcyjna.
    W skrzynce w ogrodzeniu mam bezpiecznik xclear CLS6 D20/3 Moeller.
    W załączniku prześle zdjęcia z mojej rozdzielnicy w domu. Pod kuchnię mam pociągnięty kabel do 3 faz, zabezpieczony bezpiecznikiem trójfazowym 400V xclear CLS6 b16/3. Czy taki bezpiecznik to tej kuchni wystarczy? Kuchnię wybrałem Bosch 7,4kW. Czy moc umowna 10kW wystarczy?
    Czy w moim przypadku, jeśli chciałbym zwiększyć moc umowną, to wiąże się to z dużymi kosztami, jeśli przyłączeniową też mam tylko 10kW?
    Pozdrawiam.

Moderowany przez Łukasz-O:

Proszę nie dopisywać się do archiwalnych tematów.

Załączniki:
    • Czy moc 10kW wystarczy na płytę indukcyjną Bosch 7,4kW i inne urządzenia? IMG_20190827_194218.jpg (3.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy moc 10kW wystarczy na płytę indukcyjną Bosch 7,4kW i inne urządzenia? IMG_20190827_194218.jpg (3.08 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy moc 10kW wystarczy na płytę indukcyjną Bosch 7,4kW i inne urządzenia? IMG_20190826_203940.jpg (2.98 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy moc 10kW wystarczy na płytę indukcyjną Bosch 7,4kW i inne urządzenia? IMG_20190826_203946.jpg (2.95 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy moc 10kW wystarczy na płytę indukcyjną Bosch 7,4kW i inne urządzenia? IMG_20190827_085321.jpg (520.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy moc 10kW wystarczy na płytę indukcyjną Bosch 7,4kW i inne urządzenia? IMG_20190826_203931.jpg (2.76 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy moc 10kW wystarczy na płytę indukcyjną Bosch 7,4kW i inne urządzenia? IMG_20190826_203933.jpg (2.76 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czy moc 10kW wystarczy na płytę indukcyjną Bosch 7,4kW i inne urządzenia? IMG_20190826_203936.jpg (2.9 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18138398
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 430
    Podłącz płytę, poużywaj, a jak będą problemy to złóż wniosek o zwiększenie mocy.
  • REKLAMA
  • #3 18153425
    Barthezz1976
    Poziom 19  
    Ocena: 164
    Ta moc 7.4 kW to na jedno pole grzejne? Czy to po prostu moc szczytowa?
  • #4 18158049
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1982
    To moc całej kuchenki.
  • REKLAMA
  • #5 18158108
    polaklbn
    Poziom 24  
    Ocena: 162
    Na Twoim miejscu wstrzymał bym się ze zmianą mocy przyłączeniowej. W dni powszednie wątpię aby brakło mocy. Problem pojawić może się przed świętami kiedy płyta pracować będzie na pełnych obrotach.
    Na własnym doświadczeniu odczujesz czy jest potrzeba zwiększenia mocy (wydania pieniędzy dodatkowych).

Swoją drogą mogę wiedzieć z jakich okolic jesteś? Ciekawi mnie charakterystyka zabezpieczenia przedlicznikowego.
    Nie spotkałem się jeszcze u mnie w terenie z D.
  • #6 18158498
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3531
    polaklbn napisał:
    Problem pojawić może się przed świętami kiedy płyta pracować będzie na pełnych obrotach.
    Także wystarczy. Płyta to nie są grzejniki 7kW.
  • REKLAMA
  • #7 18167215
    sebastianp88
    Poziom 10  
    polaklbn napisał:
    Na Twoim miejscu wstrzymał bym się ze zmianą mocy przyłączeniowej. W dni powszednie wątpię aby brakło mocy. Problem pojawić może się przed świętami kiedy płyta pracować będzie na pełnych obrotach.
    Na własnym doświadczeniu odczujesz czy jest potrzeba zwiększenia mocy (wydania pieniędzy dodatkowych).

Swoją drogą mogę wiedzieć z jakich okolic jesteś? Ciekawi mnie charakterystyka zabezpieczenia przedlicznikowego.
    Nie spotkałem się jeszcze u mnie w terenie z D.

Wyszków
    mazowieckie
  • #8 18167295
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6430
    Płyta pobiera moc z 2 faz w okolicy 16A znamionowo na pełnej mocy. Więc sami sobie dopiszcie, każdy kto montował i mierzył później wie ze g.....z tego wyjdzie przy tej mocy przyłączeniowej.
    Do tego dochodzi reszta domu, i piekarnik.

Po drugie kolego autorze znajdź warunki przyłączenia i zobacz jakie tam masz zdefiniowane zabezpieczenie przedlicznikowe.
    Czy to czasem nie radosna ''tfurczość'' domorosłego elektromontera!
  • #9 18167594
    sebastianp88
    Poziom 10  
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Płyta pobiera moc z 2 faz w okolicy 16A znamionowo na pełnej mocy. Więc sami sobie dopiszcie, każdy kto montował i mierzył później wie ze g.....z tego wyjdzie przy tej mocy przyłączeniowej.

Po drugie kolego autorze znajdź warunki przyłączenia i zobacz jakie tam masz zdefiniowane zabezpieczenie przedlicznikowe.

zdefiniowane przedlicznikowe zabezpieczenie mam takie jak pisałem D20/3
  • #10 18167939
    beam_beer
    Poziom 23  
    Ocena: 136
    Strumien swiadomosci swia napisał:

Przesadzasz. Matematycznie ofc. nie ma prawa działać, ale, czy używałeś chociaż raz pełnej mocy płyty?
    Ile razy włączone były 3 z 4 pól grzejnych?

A charakterystyka D jest zaiste ciekawa...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta, czy moc umowna 10 kW wystarczy do zasilania płyty indukcyjnej Bosch o mocy 7,4 kW oraz innych urządzeń w domu. W odpowiedziach sugeruje się, aby podłączyć płytę i monitorować jej działanie, ponieważ w codziennym użytkowaniu moc może być wystarczająca. Wskazano, że płyta pobiera moc z dwóch faz, co może powodować problemy przy pełnym obciążeniu, zwłaszcza w okresach intensywnego użytkowania, jak przed świętami. Użytkownik został również poinformowany o konieczności sprawdzenia warunków przyłączenia oraz zabezpieczenia przedlicznikowego, które w jego przypadku wynosi D20/3. Wskazano, że zwiększenie mocy umownej może wiązać się z dodatkowymi kosztami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA