logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Urządzenie zamontowanie na słupie oświetleniowym

KlonAdam 29 Sie 2019 14:07 1992 16
REKLAMA
  • #1 18141211
    KlonAdam
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Cześć,

Przechodzę obok tego 25 lat i nie mam pojęcia do czego to może służyć. Ktoś możne się orientuje do czego jest ta fajka ?
  • REKLAMA
  • #2 18141244
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1577
    Jest to niewątpliwie jakiś uchwyt w którym coś było dawniej zamontowane. Przyznam, że też ciekawi mnie jakie było tego przeznaczenia.
  • #4 18141249
    miwi
    Poziom 28  
    Ocena: 181
    Mogę się mylić, ale z tego wiem te uchwyty były kiedyś wykorzystywane przez sanepid do "łapania" wody deszczowej do badań. Do środka były wstawiane szklane naczynia.
  • REKLAMA
  • #6 18141639
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6582
    Były też na słupach nn "konstrukcje" do wieszania flag na 1 maja i 22 lipca. Tylko tu jest trochę za duża średnica tulei.
    O tym "deszczomierzu" też słyszałem, więc pewnie to jest to.
  • REKLAMA
  • #7 18141807
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2924
    zbich70 napisał:
    Były też na słupach nn "konstrukcje" do wieszania flag na 1 maja i 22 lipca.

Jak to były? Przecież nadal są i to niemal na każdym słupie w centrum miasta. Tylko wiesza się w innych dniach. :wink:
  • #8 18141816
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6582
    zybex napisał:
    zbich70 napisał:
    Były też na słupach nn "konstrukcje" do wieszania flag na 1 maja i 22 lipca.

Jak to były? Przecież nadal są
    No były... kiedyś zamontowne.
    Niektóre są nadal, inne zostały usuniete, a część z nich przeze mnie osobiście. ;)
  • #9 18141852
    Rafikusa
    Poziom 18  
    Ocena: 66
    A pierwsze o czym ja pomyślałem, to uchwyt na doniczkę. Kwitnące kwiaty na latarniach to nie dzisiejszy wynalazek.
  • #10 18142734
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1955
    To na 100% było do zbierania deszczówki, ale nigdy nie widziałem żeby ktoś z tym cokolwiek robił. W Polsce A już dawno to zniknęło z krajobrazu.
  • REKLAMA
  • #11 18142869
    sebek3
    Poziom 30  
    Ocena: 342
    A do czego to służyło? :)
  • #13 20232287
    Cordylus
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Odgrzeję ten temat bo u mnie w mieście, w Koszalinie też zauważyłem te dziwne cosie na słupach i też mnie intryguje od lat do czego to służyło.
    Jedno z tych wichajstrów wisi na słupie telefonicznym koło wąskotorowego przejazdu kolejowego a drugie na ulicy w przemysłowej dzielnicy miasta.
    Ten koło przejazdu miał daszek, który widać na starym zdjęciu, ten daszek potem odpadł i leżał pod słupem, więc zabezpieczyliśmy go i trzymam go w domu. Ten daszek wygląda na identyczny co na zdjęciu poprzednika, ale jest inaczej zamontowany.

Też podejrzewam że był tam montowany w górnej części jakiś słoik, ale po co jest ten daszek w takim razie?
    Urządzenie zamontowanie na słupie oświetleniowym Urządzenie zamontowanie na słupie oświetleniowym Urządzenie zamontowanie na słupie oświetleniowym
  • #14 20232333
    Tomasz Lew
    Poziom 22  
    Ocena: 190
    Ja widziałem w dzieciństwie jak nie było prądu to wstawiane były świece lub lampy naftowe wskazujące drogę w nocy. Paliły się też w czasie różnych uroczystości na wsiach
  • #15 20232955
    Cordylus
    Poziom 9  
    Może i na wsi potem ktoś tego używał do takich celów, ale na pewno nie były do tego przeznaczone.

Ten obok przejazdu wisi nisko nad ziemią i dobre kilkanaście metrów od drogi. Poza tym wokół są pola. Nic by nie oświetlił.

Poza tym te urządzenia zawsze występują pojedynczo. Nigdy w grupach, w dodatku w dość losowych miejscach, jak wynika z tego wątku.
  • #16 20458782
    Cordylus
    Poziom 9  
    Zagadka jest częściowo rozwiązana, zrzucając szkolne filmy z kaset natrafiłem na te urządzenia pokazane na jednym z filmów. Służyły one do badania jakości powietrza. Ale jak? Tego już nie pokazano.
    Film (pokazane około 17 minuty):

• #17 20458787
    Chris_W
    Poziom 39  
    Ocena: 1037
    Prawdopodobnie łapano pyły przemysłowe, potem ważono, badano skład, itd.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum dyskutują na temat nieznanego urządzenia zamontowanego na słupie oświetleniowym, które od lat budzi ich ciekawość. Wiele osób sugeruje, że jest to uchwyt do zbierania deszczówki, wykorzystywany przez sanepid do badań jakości wody. Inne teorie obejmują użycie tych uchwytów do wieszania flag w czasie świąt oraz do montażu doniczek z kwiatami. Pojawiają się również spekulacje, że urządzenia mogły służyć do badania jakości powietrza, w tym łapania pyłów przemysłowych. Użytkownicy dzielą się zdjęciami i osobistymi doświadczeniami związanymi z tymi konstrukcjami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA