logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice między mocą RMS, PMPO, ciągłą i muzyczną w urządzeniach audio

MADevil 04 Kwi 2003 19:00 3133 12
REKLAMA
  • #1 168579
    MADevil
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    W urządzeniach Audio spotyka się wiele określeń mocy: moc impulsowa, RMS, PMPO(podobno zależy od poj. kondensatora w zasilaczu), ciągła, sinusoidalna, "zwykła", znamionowa, muzyczna itd...

Czym one się różnią? (może połowa z nich to określenia tej samej mocy?!)
    Co, tak na prawdę, dociera do moich uszu?
  • REKLAMA
  • #2 168589
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    Dla Twoich uszu liczy się tylko natężenie dźwięku, mierzone w decybelach, a te wszystkie moce to nie wiem po co są, dla mnie liczy się tylko jedna, określająca faktyczną moc wynikającą z prawa Ohma. Ale też przydałoby mi się wyjaśnienie, która jest która.
  • REKLAMA
  • #3 168712
    qbus
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    przeciesz o tym bylo chyba ze 20 razy juz na tym forum .. u gory masz SZUKAJ - poszukaj :P

ale w skrocie ... - moc znamionowa to jest to - reszta to pic na wode ...
  • #4 168732
    Tomek11r
    Poziom 22  
    Ocena: 17
    I jeszcze jedno. Zakres mocy użytecznej. Po co komu wzmacniacz 100W przy zniekształceniach THD20% i ekstremalnych warunkach pracy ale z napisem 400W? Przecież to jest nie do wytrzymania dla ucha ludzkiego!!! Popatrzcie w pedeefy do np. końcówek samochodowych. Taka np. HA13158A (patrz Sony) podobno "ma' 4x34W a optymalna zakres pracy właściwie kończy się na 10W :) Później zaczyna się tragedia termiczo-zniekształcenowo-ogłuszająca :) W dokumentacji z ST nawet nie podają stosunku THD do mocy wyjściowej :lol: I te Pioneery z napisem 4x45W MOSFET a w środku taki ST klasy "podświrowane" AB :P
  • #5 168959
    da hool
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    PMPO -heh to na to NIGDY nie mozna patrzec bo to PEAK MUSIC POWER OUTPUT czyli maxymalna moc muzyczna trwajaca 1 sek albo i mnie i chyba policzono w niej wszystkie glośniki itd itp
    moc znamionowa (ewentualnie RMS) to moc na która sie powinno patrzec...tylko teraz jest kilka norm :P din itd itp hehe Muzyczna moc...moc maxymalna która jest wstanie wydzielic głośnik przez chwilę...hehe a do uszu dociera cisnienie akustyczne :)
  • #6 169176
    radocha
    Poziom 28  
    Ocena: 32
    RMS to moc którą sobie policzysz (dla sinusoidy) znając napięcie zasilania (pod obciążeniem,nie na jałowym)i impedancję obciążenia.
    Napięcie wyjściowe -oczywiście skuteczne - znajdziesz: całkowite zasilania dzielisz przez 2pierwiastki z 2. Pi razy d... to zasilanie/3.Dzielisz przez imped.obc. i masz prąd obciążenia(zmienny,skuteczny).Mnożysz ~Uwy x ~Iobc i gotowe.
    Moc muzyczną ciągłą (pod pewnymi warunkami) policzysz z RMS. RMS to moc ciągła dla sinusoidy, muzyka to przebiegi , które zawierają jeszcze harmoniczne - więc przy takiej samej amplitudzie napięcia niosą więcej mocy.Na obrazku - sinusoida tej samej wysokości i szerokości u podstawy co prostokąt ma miejsze pole.Moc muzyczna maxymalnie (max. bo tylko czasami muzyka to przebiegi prostokątne) wynika z pola powierzchni tego prostokąta-razy pirwiastek z 2 większe od mocy sinus.
    Moc muzyczna w impulsie dla wzmacniacza-to muzyczna dla napięcia zasilania biegu jałowego (impuls na tyle krótki,że napięcie zaś. na kondensatorach zasilacza nie zdążyło "przysiąść")-czyli razy pirwiastek z 2.Jeśli końcówka mocy ma zsilanie stabilizowane (rzadko bo drogo,choć zniekształcenia maleją radykalnie)-moc muz. imp. i muz. ciągła są sobie równe-z przyczyn chyba oczywistych.Moc muz imp. to inaczej chwilowa-i tu problem-jak długa to chwila...Dla głośnika-stosunek rms do muz.imp. zależy od konstrukcji tegoż głosnika- i z reguły sporo mówi o jakości- różnica powinna być jak nawiększa.
    Moc znamionowa to taka, którą oznajmił na np. Qbus - albo producent (zdecydowanie częściej).Niektórzy twierdzą, że taka , do jakiej zostało nominowane urządzenie naklejeniem naklejki (znamionowej).W przypadku firmy "No Name"-dzwonić na 998.
    Moc PMPO to: impuls o wysokosci tyle woltów,że gdyby był dłuższy (bo trwać może tylko 0,000 -tu wstawiasz zer skolko ugodno- 001 sek.) to wydzieliła by się moc taka , jak napisali.Impuls jest jednorazowy (ciekawe dlaczego...).
  • REKLAMA
  • #8 169308
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Widzial ktos kiedyr radio samochodowe z napisem 3000W P.M.P.O ???
    Ja widzialem - serio.
    A te 3000W to ma zarówka do podswietlania LCD.
    :)
  • REKLAMA
  • #9 169971
    Piquś
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Ja mam głośniczki do kompa, które "mają" 200W PMPO... a z sieci pobierają 10W :lol: :lol: :lol:
  • #10 170011
    jozefg
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 741
    To tak samo jak widziałem w sklepie na półce "jamniczka" z napisem : STEREO 2x150W
    Czyste jaja z klienta - że też się ludziska na to dają nabierać....
  • #11 170031
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    ja miałem głośniki do kompa 100W PMPO i były dziadowskie, potem dostałem na Boże Narodzenie zestaw Samsunga 2.1 o "pałerze" 200W PMPO i 40W RMS- widać jaka duża różnica ale zestawik całkiem niezły (ach te basy przy "Nas nie dogoniet" jak się suba nieźle podkręci:-)))
  • #12 170288
    MADevil
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Moje głośniczki do kompa dyły 2-drożne i miały 120W PMPO!!!! :)
    Ale to pierdzialo...;)
    Na wieży mam 2x120 Muzycznej, 3 kanały(2 wzmaki: niskotonowy i średnio-wysokotonowy) jak na moje warunki wali całkiem nieźle... :))))))
  • #13 170294
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 271
    A ja mam głośniki do kompa co pisze "240 W PMPO 2 -way" (dwudrożne), rozkręcam a tam nie dość że nie dwudrożne, bo jeden głośnik, to jeszcze na magnesie pisze 5W... :D

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji wyjaśniono różnice między różnymi określeniami mocy w urządzeniach audio: moc RMS, PMPO, moc ciągła, muzyczna, znamionowa i impulsowa. Moc RMS (Root Mean Square) to rzeczywista moc ciągła, którą można obliczyć znając napięcie i impedancję obciążenia, i jest najbardziej miarodajna dla oceny wzmacniacza lub głośnika. PMPO (Peak Music Power Output) to moc szczytowa, często zawyżana i nieodpowiednia do oceny rzeczywistej wydajności, zwykle liczona dla bardzo krótkich impulsów i sumująca moc wszystkich głośników w zestawie. Moc muzyczna odnosi się do mocy chwilowej, uwzględniającej harmoniczne sygnału muzycznego, która może być wyższa niż moc RMS. Moc znamionowa to moc, na którą urządzenie jest zaprojektowane do pracy ciągłej bez uszkodzeń. W praktyce do uszu dociera ciśnienie akustyczne mierzone w decybelach, a nie sama moc elektryczna. Wzmacniacze o dużej mocy podawanej w specyfikacjach często pracują z dużymi zniekształceniami (THD) przy maksymalnej mocy, co jest niekorzystne dla jakości dźwięku. Przykłady z rynku pokazują, że wartości PMPO są często marketingowym zabiegiem, a realna moc RMS jest znacznie niższa. Wspomniano także o problemach z oznaczeniami mocy w głośnikach komputerowych i sprzęcie audio, gdzie moc PMPO jest zawyżona, a rzeczywista moc znamionowa jest dużo mniejsza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA