logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice między mocą muzyczną a znamionową w sprzęcie audio?

Grzegorz P 09 Paź 2003 21:58 6003 7
REKLAMA
  • #1 354952
    Grzegorz P
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam jak to jest z tymi mocami? Czym sie rozni znamionowa od muzycznej? I czy muzyczna to ta p.m.o czy jakos tak? Jeszcze jest chyba jakos r.m ? I jakie jeszcze są?
    Czesto w sklepach na sprzętach grających namalowane jest na kolorowo 200W !! 300W 1000000W!!! itd. Gdy sie przyjrzymy to na obudowie glosnikow pisze skromnie 20W itd. Jak to wkoncu jest? Czy czasem podaja sume mocy wszystkich kanałów? np piszą ze 250W.Czy to znaczy ze jesli jest 5 głosnikow to przypada ok 50 W na glosnik?
    Czesto wrecz jest mi ciezko porownac ktora wieza/odtwarzacz-samochodowy jest lepszy,mocniejszy bo jeden ma napisane 4x25W a drugi total bla.bla 1000W albo 4x250W
    Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 354969
    tadeordz
    Poziom 12  
    Krótko:
    moce głośników mogą być oznaczane na wiele sposobów:
    - moc RMS (Root Mean Square) - ustalona przez USA, jest to moc skuteczna głośnika;
    - moc muzyczna DIN - ustalona wg przemysłu niemieckiego;
    - moc wg normy IASCA RMS - najbardziej odpowiada rzeczywistości, rzadko podawana przez producentów, ponieważ pokazuje małe wartości;
    - moc PMPO (Peak Music Power Output) - faktycznie da się uzyskać moc 200W na 5W watowych glośniczkach, ale tylko w warunkach laboratoryjnych, przez ułamek sekundy, przy sygnale o dużej częstotliwości (nawet wyższej od akustycznej). Sprzęt uzyskuje taką moc po czym praktycznie nadaje się do wyrzucenia. Oczywiście producenci podają moc laczną dwóch lub wiecej kolumienek (stąd zestawy 900W z 4 satelitami i sub-wooferem).
  • REKLAMA
  • #4 354975
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    a wystarczyło nie nabierać się na kolorowy przycisk nowy temat tylko wybrać "szary" przycisk szukaj, wpisać muzyczna AND rms i wtedy można poszaleć w informacjach ;)
    np.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic71927.html

PS kiedyś słyszałem fajne stwierdzenie że PMP0 jest mocą wydzieloną w momencie uderzenia pioruna wgłośnik ;)
  • #5 356494
    Grzegorz P
    Poziom 12  
    ojej..ja to jestem slepy.Nie wiem jak ja to robilem ale szukalem tego "szukaj" dobre kilka minut..az wkoncu załamany postanowilem napisac.Wybacznie nie uwage :) Bardzo dziekuje za odpowiedzi.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 356637
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    1MW PMPO? Rolling On The Floor Laughing! :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

To by się w sklepie nie zmieściło! (mówię o reaktorze jądrowym do zasilania tego)

Ale z tym PMPO to jest bezczelność, ja otwieram stare głośniczki komputerowe co na nich było "100W PMPO" a tam widzę transformatorek 0,5W. Świństwo! Nie wiem czy moja radiowęzłowa kobyła wyciąga 100W a takie maleństwo miałoby 100W pompować?
  • REKLAMA
  • #8 356647
    eleklroda.pl
    Poziom 12  
    Ocena: 35
    Grzegorz P napisał:
    -------------Czesto wrecz jest mi ciezko porownac ktora wieza/odtwarzacz-samochodowy jest lepszy,mocniejszy bo jeden ma napisane 4x25W a drugi total bla.bla 1000W albo 4x250W
    Pozdrawiam i dziekuje za pomoc.

fakt że sporo na ten temat napisano na forum - a która leprza - ta która ci się bardziej podoba - a co najważniejsze, ma długą gwarancję - bo wewnątrz i tak jest chiński lub inny Azjatycki szmelc - a przy długiej gwarancji musi być dobre aby ten okres wytrzymało .

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji wyjaśniono różnice między mocą znamionową a muzyczną w sprzęcie audio. Moc RMS (Root Mean Square) to moc skuteczna głośnika, uznawana za najbardziej miarodajną i ustaloną normą amerykańską. Moc muzyczna DIN to norma niemiecka, a moc IASCA RMS jest jeszcze bardziej realistyczna, lecz rzadko podawana przez producentów ze względu na niskie wartości. PMPO (Peak Music Power Output) to moc chwilowa, osiągana w warunkach laboratoryjnych przez ułamek sekundy przy sygnale o wysokiej częstotliwości, często zawyżana przez producentów i nieodzwierciedlająca rzeczywistej mocy użytkowej. Producenci często podają sumę mocy wszystkich kanałów lub głośników, co może wprowadzać w błąd przy porównywaniu sprzętu. Przykładowo, moc 250W może oznaczać łączną moc 5 głośników po około 50W każdy. Warto zwracać uwagę na moc RMS, a nie na zawyżone wartości PMPO, które są często marketingowym zabiegiem. W dyskusji pojawiły się także linki do forów i poradników wyjaśniających temat oraz uwagi o niskiej jakości tanich głośników z zawyżonymi parametrami PMPO.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA