logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym różni się moc RMS od PMPO w głośnikach? Która wartość jest rzeczywista?

motorolae365ok 07 Sty 2006 13:55 28424 19
  • #1 2155560
    motorolae365ok
    Poziom 20  
    Ocena: 1
    Witam,

co oznaczają te 2 symbole? I który określa prawdziwą moc? Spotkałem sie z czyms takiem:

Krótka charakterystyka:
    - moc RMS 12 W, 600W PMPO

i nie wiem o co w tym dokładnie chodzi. Z góry dzięki za wyjaśnienia.

Ps. Szukałem na googlach, ale znajdowało tylko i wyłącznie jakieś oferty sklepowe.
  • #2 2155588
    Misio89
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Witam
    Moc RMS jest to prawdziwa moc jaka posiada dany sprzet np tak jak napisales ze moc RMS to 12W tzn ze tyle ma. A te PMPO to licho wie skad oni to wzieli nie trzeba uwagi zwracac na PMPO tylko RMS
  • #3 2155599
    dee jay G
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Prawdziwą moc oznacza RMS.
    PMPO to skrót od: Prawdopodobna Moc Podana Ottaksobie :P Nie bież tego nawet pod uwagę :)
    Gdzieś tam na dalekim wschodzie, czy gdzieś indziej ktoś to sobie wymyślił i już. To jest poprostu zwykła bzdura.

>>Jeśli ktoś zamierza napisać, że jacyśtam producenci obliczają moce w inny sposób (bo słyszałem też o tym) to niech napisze w jaki<<

Pozdrawiam
    Łukasz.

PS: Moja dziewczyna ma wieże o mocy 2x1000W PMPO :P A prawdziwa moc tej wieży to 2x20W
  • #4 2156025
    J. S.
    Poziom 27  
    Ocena: 18
    Ktoś przytaczał kiedyś wzór na moc PMPO. Zależna była ona od pojemności kondensatora(ów) w zasilaczu i absurdalnie krótkiego czasu jego rozładowania, co daje wyniki bardzo wysokie i absolutnie niezgodne z rzeczywistością...
  • #5 2156563
    timon125
    Poziom 24  
    Ocena: 31
    ktoś kiedyś nawet napisał że teoretycznie moc PMPO jest prawdziwa ...ale jak widać teoria znów minęła się z prawdą.

moc RMS to prawdziwa moc ciągła wzmacniacza w zadanym paśmie częstotliwości między <1kHz.wzmacniacz jest testowany 10h i jeżeli nic mu się nie stanie to znaczy że taką moc właśnie ma.
  • #6 2156899
    J. S.
    Poziom 27  
    Nic się nie stanie wzmacniaczowi jeśli będzie on produkował sygnał znacznie zniekształcony (prostokątny), co podwyższy uzyskaną moc. Ale to nie mieści się w żadnej normie pomiarowej.
    Pomiar RMS prowadzi się przy sygnale niezniekszatałconym (no, do 1% THD).
  • #7 2240100
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1699
    Witam !!

Co do mocy to PMPO to jest to moc mierzona przy zwarciu zasilacza ( + z - ) w czasie 1 mS, czyli nie dokońca jest ona wyssana z palca. Faktycznie tego nie da sie zmierzyć tylko obliczyć uwzględniając pojemnosć kondenstora filrującego i innych elementów, jednak tak naprawde sprzęt opatrzony naklejką 1000W PMPO najprawdopodobniej tyle właśnie ma tylko ze taki parametr jest nikomu do niczego nie potrzebny.

a co do mocy RMS to do zawsze wydawało mi sie że to właśnie ta "normalna" moc, jednak po obejżeniu oferty głośników komputerowych zaczynam w to wątpić http://www.logitech-sklep.pl/local/produkt/14592 czy ktoś wie jak to wyjasnić ??
  • #8 2240817
    J. S.
    Poziom 27  
    Jakby zmienić RMS na PMPO, to by była prawda... Niby Logitech w miarę porządne komputerowe akcesoria robi, a tu taki bubel.
  • #9 2240867
    dee jay G
    Poziom 26  
    J. S. napisał:
    Niby Logitech w miarę porządne komputerowa akcesoria robi, a tu taki bubel.

Bo chce się dostosować do klientów (takich głupków, którzy patrzą tylko na cyferki, a nawet nie wiedzą co one oznaczają)
    Od jakiegoś czasu cały świat jest zalewany bublem o kosmicznych parametrach, a najgorsze jest to, że nikt z tym nic nie może zrobić.
    Jeśli widzę jak ktos kupuje taki sprzęt gdzie jest napisane PMPO 1000W, to aż przykro mi się robi.

Pozdrawiam.

PS: Całe szczęście, że moja baba dostała tą wieżę w prezencie, a nie kupiła sama :P
  • #10 2241342
    nici
    Ocena: 979
    wg mnie to jest chwyt rekalmowy majacy na celu przyciagniecie klientow,pomyslcie,klient ciemny w te klocki chce kupic jakies glosniczki,widzi jakies 100w za sporo kase i tu nagle pojawiaja sie male,zgrabne 600 czy 1kw pmpo za grosze,co robi??? kupuje..i taka jest prawda!
  • #11 2241392
    kapselo
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Podobnie denerwujące są napisy na tanich wzmacniaczach samochodowych np moc 1000W a w środku nie ma przetwornicy ... , podobnie jest też z głośnikami firm typu no name - napis 600W a jak sie podłączy pod wzmacniacz 50 RMS to się palą
  • #12 2241512
    zibisound
    Poziom 23  
    Ocena: 20
    Witam.Moc RMS <root mean square> i jest to suma pierwiastków kwadratowych do obliczania mocy wyjściowej.Jak to się liczy to nie wiem,ale omc rzeczywistą określa się jako moc sinusoidalną dla określonej wartości poziomu zniekształceń.W/g norm pomiarowych moc znamionową wzmak powinien wytrzymać 10 MINUT a nie godzin!Apeluję do kolegów:jeżeli ktoś nie jest na 100% pewien swojej wiedzy to niech nie wprowadza w błąd!Takie błędne opinie są powtarzane i są szkodliwe.
    Pozdrawiam-Zygmunt.
  • #13 2243459
    dee jay G
    Poziom 26  
    zibisound napisał:
    W/g norm pomiarowych moc znamionową wzmacniacz powinien wytrzymać 10 MINUT a nie godzin!

A ja zawsze myślałem, że moc o której piszesz to moc "muzyczna".
    Jak wyobrażasz sobie wzmacniacz o mocy znamionowej powiedzmy 2x100W grający tylko 10 minut?
    W takim razie jaką on ma moc ciągłą, grając non stop?
    To ta moc "ciągła", to czasem nie jest moc znamionowa, a moc max/10min - moc muzyczna? Bo tak właśnie mi się wydaje.

Pozdrawiam.

PS: Przez godzinę trzepałem wszystkie moje numery EiS, żeby znaleźć artykuł na ten temat, ale... nie znalazłem, musiałem gdzieś przesiać ten numer :(
    Lecz kiedyś go znajdę i zacytuję :twisted:
  • #14 2252347
    Artur k.
    Witam

Według mnie to bez znaczenia czy wzmacniacz gra 10 min, czy godzine, czy 10 godzin.

Z tego co pamietam ze szkoły to moc znamionowa wzmacniacza to to samo co ciągła i mierzy sie ją podając na wejscie wzmacniacza sygnał sinusoidalny o napięciu 0.775V i częstotliwości 1Khz, a następnie obciąża sie wyjście jakąś rezystancją np. 4 omy ( nie mniejszą niż minimalna napisana na wzmacniaczu). W szkole na pracowniach nigdy nie mierzyliśmy wzmacniaczy przez 10 min. w celu zmierzenia mocy !!!.

Dźwięk nie jest sygnałem sinusoidalnym o stałej amplitudzie, więc wprowadzono pojęcie mocy muzycznej, która jest chwilową moca maksymalną jaką moze oddać wzmaczniacz nie zniekształcając sygnału, z reguły sie przyjmuje ze ta moc jest ok. dwukrotnie większa niż moc znamionowa.

Jeśli coś przekręciłem to prosze o sprostowanie.

Pozdrawiam
  • #15 2253018
    J. S.
    Poziom 27  
    No coś pokręciłeś, bo jak w przedstawionej przez Ciebie sytuacji mają się czuć końcówki mocy o ograniczonym wzmocnieniu napięciowym i czułości np 1V? A te o czułości wejściowej mniejszej od 775mV? Dalej, jeśli mierzyliście wzmacniacz przez mniej niż 10 min, a obciążony tak samo spaliłby się po pół godzinie, w wyniku niedostatecznego chłodzenia, to co można powiedzieć o wiarygodności pomiaru? Pozdrawiam.
  • #16 2253074
    junan
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Cytat:
    Krótka charakterystyka:
    - moc RMS 12 W, 600W PMPO
    Jeśli to jest sprzęt stereo to ma zapewne 2x6W (czyli razem 12W).
    Podane 600W to minimalna moc żarówek potrzebnych do przegrzania komuś mózgu i zrobienia mu wody z mózgu. Innej interpretacji tej liczby nie należy szukać.
    Cytat:
    Pomiar RMS prowadzi się przy sygnale niezniekszatałconym (no, do 1% THD).
    Niekoniecznie. W odniesieniu do sprzetu klasy popularnej przyjmuje się zwykle większy poziom zniekształceń (zwykle pomiędzy 3 - 10%)
  • #17 2254573
    Artur k.
    :arrow: J.S.

to co napisałem 0.775V to wartość standartowa.

Oczywiście są wzmacniacze o różnych czułościach i nalezy je mierzyć według ich specyfikacji.

O mocy wyjściowej decyduje napiecie zasilania, prad jaki mozna uzyskac z zasilacza oraz rezystancja obciążenia, jeśli ktoś robi wzamcniacz oddający 100W to musi zrobić do niego odpowiednie chłodzenie, to ze jest kiepskie chłodzenie to znaczy ze jest zła konstrukcja, a nie to ze wzamcniacz nie odda 100W
    Co by sie stało jakby taki wzamcniacz mierzony w warunkach laboratoryjnych przez 10min, a trafił do klienta i spalił sie bo miał gorszy obieg powietrza np. stał w szafce ??

Wielokrotnie zdażyło mi sie ze wzmaczniacz na imprezie padał po ok. 12h ciagłej pracy bo miał złe warunki chłodzenia i w końcu powietrze dookoła niego sie zagzrało i zasysał ciepłe powietrze.

Pozrdawiam
  • #18 2256409
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    prosze poszukac tego tematu, jest juz opisany na elektrodzie...

Widać od razu, ze odnośnik szukaj: jest prawie nie ruszany. Wpisz Mój nick jako autora a słowo to PMPO.

Po za tym jak ktos tu dobrze napisal LOGITECH robi akcesoria a nie glosniki. Przereklamowane i drogie. Nawet klawiatura od nich jest przereklamowana.

-------
    Moim zdaniem pomiar wg normy powinien podawać co najwyżej warunki na przykład pomieszczenie o kubaturze (np. 45m3) przy danej temperaturze powietrza (powiedzmy 20stopni C), przy zniekształceniach podanych przez producenta. Wiadomo że Audiofilom nie będzie podawana moc przy 10% THD.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #19 6644188
    padi130389
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    hehehe myslalem ze znajdzie sie ktos na forum kto bedzie wiedzial co oznacza moc PMPO : jest to moc ktora glosnik osiagnie tylko na momencik,chyba wlasnie na 1ms ( no ale osiagnie nie??;) ) a potem kaputt ;p
  • #20 16918107
    Graba16
    Poziom 2  
    PMPO (ang. peak music power output) – parametr w specyfikacji sprzętu elektroakustycznego, np. kolumn głośnikowych, wzmacniaczy elektroakustycznych, określający chwilową moc szczytową.
    W ten sposób określa się moc dźwięku, którą może wyemitować urządzenie w idealnych warunkach (zazwyczaj nieosiągalnych w normalnym użytkowaniu) przez bardzo krótki czas (np. milisekundę). Wartoœć ta ma głównie znaczenie marketingowe – ponieważ nie istnieje wspólna metoda pomiaru, dlatego wartoœć ta może być w zasadzie dowolnie wielka. Co za tym idzie – porównywanie wartoœci PMPO nie ma sensu. Porównywalną wartością opisującą urządzenie jest moc skuteczna dźwięku (RMS – Root Mean Square) bądź ciągła (RMS najczęściej jest o około 20% większy od mocy ciągłej).

Podsumowanie tematu

✨ Moc RMS (Root Mean Square) określa rzeczywistą, ciągłą moc wyjściową wzmacniacza lub głośnika, mierzoną przy sygnale sinusoidalnym o określonej częstotliwości i niskim poziomie zniekształceń (zwykle do 1% THD). Jest to moc, którą urządzenie może bezpiecznie i stabilnie dostarczać przez dłuższy czas, zgodnie z normami pomiarowymi. Moc PMPO (Peak Music Power Output) natomiast to chwilowa moc szczytowa, osiągana przez bardzo krótki czas (np. 1 ms), często wyliczana na podstawie parametrów takich jak pojemność kondensatorów w zasilaczu, bez ujednoliconej metody pomiaru. PMPO ma charakter marketingowy i nie odzwierciedla rzeczywistej mocy użytkowej sprzętu, dlatego nie jest miarodajna do porównań. W praktyce moc PMPO bywa zawyżana i stosowana jako chwyt reklamowy, co wprowadza konsumentów w błąd. Wzmacniacze i głośniki oznaczone mocą RMS są bardziej wiarygodne pod względem rzeczywistej wydajności. Dyskusja porusza także kwestie norm pomiarowych, czasu testów wzmacniaczy oraz wpływu warunków chłodzenia na trwałość urządzeń. Przykładem wątpliwości jest oferta głośników komputerowych Logitech, gdzie podawane wartości PMPO są znacznie wyższe niż moc RMS, co budzi krytykę użytkowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA