logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór kolumn na scenę: LDM 315 06 PRO vs STX PA400-8-FR do 1000 zł

muzykancik1 24 Wrz 2019 09:55 840 7
REKLAMA
  • #1 18183539
    muzykancik1
    Poziom 2  
    Cześć wszystkim! 😉
    Jestem tu nowy, jeśli temat był, proszę o wskazanie i usunięcie tego - ja nie znalazłem.
    Zamierzam kupić kolumny na scenę. Początkowo założenia to małe imprezy typu 18, chrzciny, X-lecia ślubu. Znalazłem używane trójdrożne LDM 315 06 PRO (wersja 4 Ohm) z powermixerem LDM SMX 8s w bardzo dobrym stanie, i w zasadzie to wybór już był podjęty, dopóki przeglądając różne fora nie natknąłem się na nowe dwudrożne STX PA400-8-FR, które można kupić za podobne pieniądze. Tu narodził się problem, który nie daje mi spać🤔
    Które kolumny wybrać? Które z tych kolumn lepiej zagrają na scenie? Czy możecie polecić innego w tych niedużych (1000 zł) pieniądzach?
    Pozdrawiam 😉
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 18183599
    muzykancik1
    Poziom 2  
    Aa czyli to nie takie cudowne jak pisali 😂 z dwóch kolumn za 1000 pln zrobiłoby się już 4 kolumny + coś czym to zasilę, czyli nie na mój budżet. A co powiecie na Elestry 2x200W / 8Ohm + powermixer LDM-a 8sc? Warto się w to pchać czy odpuścić i kupić wspomniane LDM-y?
  • REKLAMA
  • #4 18183607
    qs300
    Poziom 33  
    Ocena: 361
    Elestry są słabsze, mają tylko po 200W i 8Ohm a LDMy mają po 300W i na dodatek 4Ohm, czyli zagrają jeszcze głośniej, niż gdyby były 8 Ohm.
  • REKLAMA
  • #5 18183762
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1713
    Jak te LDM 315 06 są w dobrym stanie i na oryginalnych przetwornikach to są warte kwoty1000 PLN.
    PA-400 na pewno będą kolumnami młodszymi od P-315/06, ale jak napisano wyżej, bez podparcia subbasem, oprawisz nimi tylko bardzo małe, nie wymagające niskiego basu imprezki.
    Co do LDM SMX 8s, to brakuje mu sporo (przynajmniej połowę) mocy, do optymalnego zasilenia tych kolumn. Chyba że jest w cenie z tymi LDM-ami. :-)
    Elestra B-15/200/3 (bo o takie zapewne chodzi), to niezłe brzmieniowo i skuteczne kolumny, ale i dość wiekowe (pewnie sporo starsze od P-315/06), więc bardzo trudno trafić na takie w dobrym stanie i w dodatku na oryginalnych przetwornikach. Raczej odpuść.
    Wrzuć fotki tych LDM, ew. napisz gdzie są.

Pozdrawiam.
  • #6 18184043
    muzykancik1
    Poziom 2  
    Tak, SMX jest w cenie z kolumnami, i to mnie skusiło bo można kupić te kolumny za 600 pln ale gołe, bez wzmaka, a do zasilenia poźniej szukać końcówke i jakiś mixer 😕 Zarówno sprzedawca, jak i znajomy akustyk twierdzą, że spokojnie wystarcza ten powermixer na te kolumny, głośniki chociaż po d*pie nie dostają 🤔 a Elestry tak, to są te o których mówi DjMapet. Chyba pozostane przy tych LDM-ach 😋 Dzięki za odpowiedzi.
    Pozdrawiam 😉
  • #7 18184121
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1713
    muzykancik1 napisał:
    Zarówno sprzedawca, jak i znajomy akustyk twierdzą, że spokojnie wystarcza ten powermixer na te kolumny, głośniki chociaż po d*pie nie dostają 🤔

Akurat z takim stwierdzeniem ja (i nie tylko ja) się nie do końca zgodzę. Owszem, jego moc (2x160W/4om), wystarczy do nagłośnienia niedużej imprezki, ale co wtedy jak trzeba będzie nagłośnić większą imprezę? Zazwyczaj mało świadomi późniejszych konsekwencji "nagłaśniacze", odkręcają volume do granic wydolności wzmacniacza. Sygnał z przesterowanego wzmacniacza, prędzej czy później doprowadzi do przegrzania i niedalekiej perspektywie do przepalenia uzwojeń cewek głośników - w pierwszej kolejności zazwyczaj wysokotonowych i średniotonowych.
    Głośniki w kolumnach, "łatwiej"spalić odkręconym na full małej mocy wzmacniaczem, niż optymalnie wysterowanym wzmacniaczem o sporo większej mocy, od nominalnej mocy kolumn.
    Ponadto w przypadku wzmacniacza tego powermiksera, praktycznie połowa potencjału mocy kolumn, nie zostanie wykorzystana.
    Ale na początek wystarczy. Nie rozkręcaj go do CLIP-a a z czasem dokup do tych kolumn odpowiedniej mocy (ok.2x300-400W/4om) końcówkę mocy.

Dawno temu miałem do czynienia z takimi kolumnami i wiem na co je stać. :wink:
    Przede wszystkim dowiedz się, czy są:
    DjMapet napisał:
    na oryginalnych przetwornikach

W różnych okresach, różne stosowano w tych kolumnach głośniki. Podstawowa i najlepsza seria, miała głośniki: K15H-250E, K6L-50MR Celestiona i CP-25 Beymy.

Pozdrawiam.
  • #8 18187335
    muzykancik1
    Poziom 2  
    Ok to dopytam w takim razie o te przetworniki i jeszcze poszukam czegoś podobnego, tylko tak jak mówisz DjMapet, z czymś większym do zasilenia. Dzięki wielkie 😉

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje kolumn na scenę do małych imprez, rozważając używane trójdrożne LDM 315 06 PRO oraz nowe dwudrożne STX PA400-8-FR. W dyskusji podkreślono, że LDM 315 06 PRO lepiej sprawdzi się bez subwoofera, podczas gdy STX PA400-8-FR wymaga dodatkowego suba dla uzyskania odpowiedniego basu. Użytkownik rozważa również Elestry 2x200W/8Ohm, ale otrzymuje informacje, że są one słabsze od LDM. Wskazano na konieczność posiadania odpowiedniego wzmacniacza do zasilenia kolumn, aby uniknąć ich uszkodzenia. Ostatecznie użytkownik skłania się ku LDM 315 06 PRO, biorąc pod uwagę ich lepszą moc i jakość dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA