No i właśnie stąd moje
gimak napisał: Pytanie, jaka jest dokładnie rola regulatora w układzie panel PV - akumulator, poza tą, że nie pozwala na przeładowanie akumulatora, czyli przekroczenie określonego napięcia (u mnie 14.8 V) na ładowanym akumulatorze.
U mnie przy takich 4 panelach
Model: AMS-10
Maximum power(Pmax): 10W
Maximum Power Voltage(Vmp): 17.49V
Maximum Power Current(Imp): 0.57A
Open Circuit Voltage(Voc): 21.65V
Short Circuit Current(Isc): 0.61A
połączonych równolegle i podłączonych bezpośrednio do akumulatora 55Ah/12V przy prostopadłym naświetleniu w słoneczny dzień uzyskałem prąd prawie 2.3, czyli tyle ile co Imp, czyli uzyskana moc to 12.6V (napięcie ładowanego akumulatora) x 2.3 A = 29 W zamiast 40 W. I tu moje pytanie na które nie znajduję odpowiedzi - czy po zastosowaniu regulatora MPPT z prawdziwego zdarzenia w tych samych warunkach akumulator będzie ładowany nadal prądem 2.3 A, czy regulator to sprawi, że akumulator będzie ładowany prądem 40W/12.6V = 3.17 A. Jeżeli byłby to ten drugi przypadek to może warto byłoby się jednak skusić na taki regulator, bo wtedy rzeczywiście wykorzystane byłyby w pełni możliwości paneli PV.
Tylko w tym wypadku nasuwa mi się następne pytanie - jak to jest realizowane, żeby to wymusić (stała moc) przy ładowaniu akumulatora. Z moich obserwacji procesu ładowania akumulatora, aby to zapewnić, musiałoby się odpowiednio zmieniać napięcie na wyjściu regulatora. A to z kolei prowokuje następne pytanie - w jaki sposób jest kontrolowany stopień naładowania akumulatora.
Z moich obserwacji procesu ładowania akumulatora z paneli PV jest zbliżony do ładowania stałoprądowego i wartość prądu w tym wypadku, praktycznie nie zależy od stopnia naładowania akumulatora tylko od oświetlenia panelu PV.
nomad999 napisał: Moc wytwarzana - 60W
Moc deklarowana przez producenta MAX -150W
Czy sprawność modułu jest już taka niska czy to względy pory roku?
Trudno mi na to pytanie odpowiedzieć jednoznacznie, bo takich eksperymentów nie robiłem. Mogę tylko podać co ja otrzymuję z moich paneli ustawionych pionowo, w stronę południową, w różnych porach roku w pełnym słońcu i tak:
- w czerwcu jest to ok. 0.2 A, ale wtedy panele nie są oświetlone bezpośrednio - zacienia okap dachu,
- w marcu i wrześniu prąd jest rzędu 1.0-1.1 A, panele są całe oświetlone,
- w grudniu uzyskałem prąd 1.6-1.68 A.
Nie sprawdzałem tego, czy w grudniu gdybym ustawił panele prostopadle do słońca uzyskałbym prąd zbliżony do 2.3 A.