logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o wykonanych instalacjach przez Columbus Energy z Krakowa

jerry1960 04 Paź 2019 18:55 39996 79
Najlepsze odpowiedzi

Czy warto brać instalację fotowoltaiczną od Columbus Energy, biorąc pod uwagę opinie o cenie, gwarancji i późniejszym serwisie?

W opinii większości osób z wątku Columbus Energy jest po prostu bardzo drogi, a płacenie dopłaty za ich „gwarancję totalną” nie ma sensu, bo standardowe podzespoły i tak mają własne gwarancje producenta, a sama usługa montażu u innych firm bywa znacznie tańsza [#18201998] [#19034615] Wklejony zapis gwarancji pokazuje też szerokie wyłączenia: brak ochrony m.in. przy uszkodzeniach przez klienta lub osoby trzecie, gradzie, pożarze, przepięciach, wichurach, awarii internetu, nienormatywnej pracy sieci AC, przeróbkach przez nieupoważnione osoby i nieprzestrzeganiu prawa [#19033953] Dodatkowo, jeśli reklamacja okaże się bezzasadna, Columbus obciąża klienta kosztami ekspertyz, dojazdu, demontażu i montażu, więc ta „pełna” gwarancja w praktyce jest mocno ograniczona [#19033953] Pojawiają się też negatywne relacje z obsługi posprzedażowej: jedna osoba opisała rozszczelnione panele i odmowę realnej pomocy po początkowej deklaracji wymiany, a inna zgłosiła instalację wykonaną niebezpiecznie, z wieloma poprawkami przez podwykonawców i bez obiecanej rekompensaty [#19201613] [#19964275] Wątek zawiera też przykład, że po awarii instalacja miała być serwisowana „szybko i sprawnie”, a w praktyce klient czekał wiele dni, a infolinia w dni wolne nie pomagała [#20169422]
  • #1 18201829
    jerry1960
    Poziom 37  
    Ocena: 1554
    Proszę o opinie o firmie Columbus Energy. Może ktoś eksploatuje instalację przez nich wykonaną .
  • Pomocny post
    #2 18201998
    Pivko76
    Poziom 9  
    Ocena: 23
    Z pośród ofert, które otrzymałem, oferta Columbus była najdroższa. O ok. 10 tys.😀
  • #3 19027108
    bobsky
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Rzeczywiście. Według priorytetu ceny odpadają. Szwagier z sąsiedniej wsi zrobi taniej. Trzeba jednak zwrócić uwagę na 15 lat gwarancji totalnej - tego nie daje nikt. Spółka Akcyjna - więc jutro z rynku się nie zwinie pozostawiając klientów z niedziałającymi panelami. Poza tym cena wynika częściowo z jakości użytych materiałów i podzespołów. 15 lat gwarancji nie daje NIKT :)
  • #4 19027131
    marcinbbb
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    A powiedz nam, ile ta gwarancja totalna kosztuje? Bo w takich superlatywach pokazujesz ich jakość... gdzie mają tę jakość?
    Zakładają dokładnie to samo co wszyscy, nic więcej, żadnej opcji premium i to wszystko 10 tyś drożej? I te wymagane płatne przeglądy przez kolejne lata, wymagane ubezpieczenie instalacji wyszczególnione na umowie ubezpieczeniowej.

Ta gwarancja totalna, to totalnie przereklamowane badziewie.
    I to że na start drożej o 10000 PLN wraz z ubezpieczeniem, serwisem, może się okazać że 20000 PLN drożej, a za tyle to ja 5 nowych falowników z 10 letnią gwarancją kupię.
  • #5 19028151
    studniarz
    Poziom 20  
    Ocena: 179
    [url=]Link[/url]
    bobsky napisał:
    Spółka Akcyjna - więc jutro z rynku się nie zwinie pozostawiając klientów

Witam.
    Akurat to żaden pewnik, tym bardziej kasy nałapią i chodu......Link
    Pozdrawiam.
  • #6 19033898
    bobsky
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Kurka, to co kieruje ludzi, do wybierania takiej drogiej oferty?
    Upadną - nie upadną, nie wiadomo. Jakieś tam gwarancje i ubezpieczenia mają, nie wiem na ile stabilne, natomiast ludzie to kupują. Dlaczego? Gdyby tylko naciągali to dawno mieliby problemy z UKE. A nie słyszałem.
    I żeby było jasne - sam chcę założyć i zastanawiam się, czy powierzyć to jakiemuś lokalnemu instalatorowi (wróży to problemy z serwisem), czy dopłacić i mieć spokój...
    Co robić? Co robić? :)
  • #7 19033918
    fazik
    Poziom 17  
    Ocena: 158
    Kup elementy, na które będziesz miał gwarancję, nawet gdy firma instalująca przestanie istnieć za kilka lat.
  • #8 19033953
    KonradGatek
    Poziom 30  
    Ocena: 743
    bobsky napisał:
    gwarancji totalnej

Totalnej, na wszystko, ale na to nie nie:
    https://columbusenergy.pl/wp-content/uploads/2019/08/15-letnia-Gwarancja-Totalna-15072019.pdf
    8. KIEDY GWARANCJA TOTALNA JEST WYŁĄCZONA
    Niezależnie od ograniczeń zakresu świadczeń gwarancyjnych określonych w Gwarancji Producenta lub we Własnej Gwarancji
    Columbus, Gwarancja Totalna jest wyłączona w przypadku gdy uszkodzenie lub brak funkcjonalności, właściwości lub określonych cech
    elementów Instalacji jest wynikiem:
    a) użytkowania niezgodnego z instrukcją urządzenia, przeznaczeniem i zasadami użytkowania;
    b) uszkodzenia (nawet nieumyślnego) dokonanego przez Klienta lub osoby trzecie;
    c) zdarzeń losowych, jak np. pożary, powodzie, grad, wyładowania atmosferyczne, wichury oraz inne nie wymienione klęski
    żywiołowe, przepięcia sieci dystrybutora oraz sieci wewnątrz nieruchomości Klienta, uszkodzenia dokonywane przez
    zwierzęta;
    d) awarii połączenia internetowego, nieleżącej po stronie zainstalowanych komponentów, przykłady: brak w dostawie
    Internetu, resetowanie/wymiana modemu przez Klienta, awarie po stronie dostawcy Internetu;
    e) nienormatywna praca sieci AC operatora;
    f) dokonywania przeróbek, modyfikacji lub konserwacji przez nieupoważnione osoby;
    g) nieprzestrzegania obowiązujących przepisów prawa.

Czyli z punktu b) - przyszedł elektryk wymienić eseczkę i "nieumyślnie uszkodził falownik" - nie należy się.
    Czyli z punktu c) - przepięcia, grady i tego typu nie należy się.
    Czyli z punktu g) - brak art. 63 PB nie należy się.

Żeby nie było, że nie wiedział, że trzeba zapłacić za naprawę w przypadku totalnego braku gwarancji totalnej, to juz klient podpisuje:
    Bezzasadna reklamacja: Jeśli podczas: (i) oględzin Urządzenia w trakcie rozpatrywania zgłoszenia reklamacyjnego, bądź (ii) wykonywania
    świadczenia gwarancyjnego (w przypadku gdy oględziny nie były prowadzone) okaże się, że Urządzenie nie ma wady objętej Gwarancją,
    bądź wada powstała w okolicznościach wyłączających Gwarancję i reklamacja jest bezzasadna, wówczas Columbus obciąży Klienta
    wszelkimi kosztami postępowania reklamacyjnego
    , w tym w szczególności kosztami: ekspertyz, dostawy Urządzeń wolnych od wad, prac
    serwisu, dojazdu (zgodnie z ustawowo obowiązującą stawką kilometrową) i organizacji dodatkowych przewozów, kosztów prac
    demontażowych, naprawczych i montażowych (o ile były wykonane). Gwarancja nie obejmuje kosztów własnych (wewnętrznych) Klienta
    poniesionych w związku z Gwarancją i zgłaszaną reklamacją. Zgłaszając zgłoszenie reklamacyjne Klient wyraża zgodę na pokrycie takich
    kosztów tylko w przypadku niestwierdzenia wad objętych Gwarancją. W przypadku uznania reklamacji za zasadną, Klient nie ponosi
    kosztów prac naprawczych, kosztów serwisu, ekspertyz, dostawy, materiałów użytych do naprawy, a w przypadku udostępnienia
    produktu zastępczego - kosztów jego udostępnienia. Jeśli świadczenia gwarancyjne (prace naprawcze) muszą być wykonane w
    pierwotnym miejscu montażu Urządzenia, Klient pokryje koszty (w tym koszty oczekiwania serwisu w miejscu instalacji), które zostaną
    poniesione przez Columbus z powodu nieudostępnienia przez Klienta Urządzenia do naprawy lub wymiany.
  • #9 19034615
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1018
    bobsky napisał:
    Co robić? Co robić?

Ja osobiście nie zdecydowałbym się na taką firmę i przepłacał 10 tyś. tylko dlatego żeby mieć złudzenie świętego spokoju, obostrzenia/wykluczenia z gwarancji totalnej są tak szerokie że zawsze mogą znaleźć powód do nieuznania gwarancji.
    Firm montujących PV jest tyle że na pewno znajdzie się taka rzetelna, która nie będzie robić Ci wodę z mózgu jakąś totalną gwarancją, na inwerter i panele jest gwarancja producenta, na robociznę dostaniesz od firmy, pewnie 2 lata, ale co można skopać w robociźnie co nie wyjdzie do dwóch lat.
    Na inwerter też można przedłużyć fabryczną gwarancję, nie widzę powodu żebyś przepłacał 10 tyś. firmie, która chce w ten sposób zbić przysłowiowe kokosy.
    Za zaoszczędzone pieniądze spraw sobie i najbliższym trochę przyjemności.
  • #10 19034677
    marcinbbb
    Poziom 26  
    Panowie instalację robiłem w połowie 2015r trochę wody w Wiśle upłynęło od tego czasu moje wnioski:
    - inwerter zepsuł się w maju tego roku ( GoodWe ), dzwonię do firmy która to instalowała powiedzieli abym zadzwonił do serwisu bo jest w POLSCE! że co??? Siadam do kompa wchodzę na www GoodWe i faktycznie serwis jest w Kaliszu 60km ode mnie. Dzwonie pani przyjęła zgłoszenie, umówiła kuriera w poniedziałek kurier odebrał uszkodzony inwerter.
    W środę telefon od serwisanta że koronka że na sprzęt będą długo czekali i może to trwać nawet ponad 1,5 miesiąca. Ale jeśli nie chcę czekać mogą mi przysłać nowy model GoodWe o tej samej mocy. Mówię OK dawać nówkę, oni na to że przeklepią nr. seryjne aby nie było problemów z monitoringiem na stronie www. W piątek nówka inwerter był u mnie w domu.

Panele fotowoltaiczne dostała sztuka panela z cegły (przypadkiem) telefon do ubezpieczalni zdjęcia, wycena firmy która montowała. Wycena na 1500 PLN (wymiana jednego panela). Dzwoni firma która mi instalowała że dostali kasę z ubezpieczalni ale nie chce im się jechać 280km aby panel zamontować a 4 śrubki to przykręcę sobie sam mówię OK.
    4 dni później przyszły 3 panele a nie jeden :)

Więc odnośnie samego serwisu nie miałem najmniejszych problemów, a te 2 usterki przekonały mnie że wszystko można załatwić. Oczywiście u mnie była taka sytuacja, ale inny inwerter SolaX od 4 lat wisi na zewnętrznej ścianie budynku leje się na niego deszcz, śnieg wahania temperatur i od 4,5 roku nic się nie wydarzyło.
  • #11 19034778
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 816
    KonradGatek napisał:
    8. KIEDY GWARANCJA TOTALNA JEST WYŁĄCZONA
    Niezależnie od ograniczeń zakresu świadczeń gwarancyjnych określonych w Gwarancji Producenta lub we Własnej Gwarancji
    Columbus, Gwarancja Totalna jest wyłączona w przypadku gdy uszkodzenie lub brak funkcjonalności, właściwości lub określonych cech
    elementów Instalacji jest wynikiem:
    a) użytkowania niezgodnego z instrukcją urządzenia, przeznaczeniem i zasadami użytkowania;
    b) uszkodzenia (nawet nieumyślnego) dokonanego przez Klienta lub osoby trzecie;
    c) zdarzeń losowych, jak np. pożary, powodzie, grad, wyładowania atmosferyczne, wichury oraz inne nie wymienione klęski
    żywiołowe, przepięcia sieci dystrybutora oraz sieci wewnątrz nieruchomości Klienta, uszkodzenia dokonywane przez
    zwierzęta;
    d) awarii połączenia internetowego, nieleżącej po stronie zainstalowanych komponentów, przykłady: brak w dostawie
    Internetu, resetowanie/wymiana modemu przez Klienta, awarie po stronie dostawcy Internetu;
    e) nienormatywna praca sieci AC operatora;
    f) dokonywania przeróbek, modyfikacji lub konserwacji przez nieupoważnione osoby;
    g) nieprzestrzegania obowiązujących przepisów prawa.

Krócej by im było napisać co ta gwarancja obejmuje ;-)
  • #12 19035082
    marcinbbb
    Poziom 26  
    kosmos99 napisał:
    Krócej by im było napisać co ta gwarancja obejmuje ;-)

Jak to co Gwarancję Totalną tak promowaną przez @bobsky. Może niech nam powie czego tak NIKT nie oferuje :crazyeyes:
  • #13 19037876
    piotr42664
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Ostatnio u znajomych przedstawiciel handlowy Columbus Energy instalacje 2.8 kWp wycenil na 24.500 złoty. Więc z cenami ich powoli już całkowicie ponosi.
  • #14 19037991
    marcinbbb
    Poziom 26  
    24,5k PLN / 2,8 kWp = 8857 PLN/kWp
    A mnie się wydawało że przy 6k PLN/kWp ich pojechało

Następny odcinek przy 10000 PLN/kWp + opłaty ubezpieczeniowe, i serwisowe - ciekawie się zapowiada.
  • #15 19038169
    piotr42664
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    I jak to mówił przedstawiciel to promocyjna wyjątkowa cena pod warunkiem podpisania tego samego dnia umowy.
  • #16 19201613
    CorelEB
    Poziom 1  
    Ocena: 4
    Od ponad roku jestem posiadaczem paneli fotowoltaicznych firmy Columbus Energy. Po około 10 miesišcach użytkowania na panelach zaczęły pojawiać się rozległe plamy wskazujšce na nieszczelnoœć paneli i parowanie zgromadzonej w nich wilgoci. Po zgłoszeniu reklamacji na pierwsze dwa panele uzyskałem odpowiedŸ, że panele się rozszczelniły i zostanš wymienione (oczywiœcie były to puste słowa). Niestety, gdy problem zaczšł dotyczyć w zasadzie całej instalacji firma Columbus stwierdziła, że (bez jakiejkolwiek analizy technicznej na miejscu – opierajšc się tylko na dostarczonych zdjęciach) w zasadzie to tak ma być bo mój dom jest częœciowo zacieniony i jak się wydaje ich panele po prostu w gratisie przetrzymujš wilgoć. Dlatego ostrzegam wszystkich, którzy szukajš paneli dla siebie. Dobrš firmę poznaję się po tym jak przebiega u niej obsługa posprzedażowa. A że nie jest to jak się okazało w moim przypadku dobra firma, wiec nie liczcie na to, że w razie problemów uzyskacie od nich pomoc. Opinie o wykonanych instalacjach przez Columbus Energy z Krakowa Opinie o wykonanych instalacjach przez Columbus Energy z Krakowa
  • #17 19201658
    kosmos99
    Poziom 38  
    A to chyba największa firma tej branży w Polsce.
    Dlatego, wielkość firmy i obiecywana gwarancja jest tylko chwytem marketingowym. Wcale nie znaczy, że mniejsza i tańsza firma robi to gorzej.
    Do tego myślę, że za niedługo pojawią się problemy z cieknącymi dachami, ciekawe co wtedy wymyślą, żeby nie naprawiać.
    Wychodzi na to, że za szybko zgłosiłeś, problem z resztą paneli. Jakby Ci wymienili 2 uwzględniając gwarancję, to potem nie mogliby nie uwzględnić reklamacji na resztę.
  • #18 19201706
    Cytro12
    Poziom 26  
    Ocena: 303
    Jakie to panele tak z ciekawości jakiej marki?

Tak poza tym żeby zachować obiektywizm to nigdy nie słyszałem żeby dealer samochodów dawał gwarancję na grad, pożar czy rzut cegła przez sąsiada. Tak po prawdzie to nawet ubezpieczenie tego nie obejmuje więc polecam ściągnąć lejce bo zaczyna być śmiesznie jak w kole gospodyń a nie na poważnym forum :)

A może polecicie jakąś małą firmę, która honoruje takie warunki gwarancji? Typu grad, pożar, przepięcie spowodowane przez elektryka w standardzie i bez szemrania wymieni całą instalację. Nie to, że bronię Columbusa bo ceny mają kosmiczne ale chętnie poznam, która firma oferuje takie warunki gwarancji.
  • #19 19201747
    kosmos99
    Poziom 38  
    Cytro12 napisał:
    A może polecicie jakąś małą firmę, która honoruje takie warunki gwarancji?

Tylko, że mała firma nie nagania totalną gwarancją.
    Czemu na dwie sztuki się zgodzili, a gdy się okazało, że więcej to zmienili zdanie?

Cytro12 napisał:
    A może polecicie jakąś małą firmę, która honoruje takie warunki gwarancji? Typu grad, pożar, przepięcie spowodowane przez elektryka w standardzie i bez szemrania wymieni całą instalację.

Przecież nie nastąpiło nic z powyższych.

A tłumaczenie:

CorelEB napisał:
    w zasadzie to tak ma być bo mój dom jest częścciowo zacieniony i jak się wydaje ich panele po prostu w gratisie przetrzymujš wilgoć.

To do przykładu ze samochodem:
    Zgłaszasz, że woda Ci cieknie dośrodka, a diler mówi, żebyś nie jeździł gdy pada deszcz. I to jest ok?
  • #20 19201805
    Cytro12
    Poziom 26  
    Ja się pytam, która firma oferuje gwarancję na grad, pożar, przepięcia bo z tego się nabijacie. To chyba jasne pytanie?

A czym mała firma nagania? Ceną? Ja widziałem już różne tanie instalacje i znam pracowników takich firm. Columbus przynajmniej ma adres :)
  • #21 19202012
    kosmos99
    Poziom 38  
    Cytro12 napisał:
    Ja się pytam, która firma oferuje gwarancję na grad, pożar, przepięcia bo z tego się nabijacie.

Ale u autora, żadne z tych uszkodzeń nie wystąpiło. 2 panele chcieli uwzględnić, a wszystkich nie?

Cytro12 napisał:
    Columbus przynajmniej ma adres :)

I co jak to nie działa i Cie olewają?

Duże firmy właśnie gwarancjami tłumaczą wyższe ceny instalacji.
    Ciekawe, też czy przypadkiem te małe nie robią jako podwykonawcy u tych znanych.
  • #22 19202086
    Cytro12
    Poziom 26  
    kosmos99 napisał:
    Ale u autora, żadne z tych uszkodzeń nie wystąpiło. 2 panele chcieli uwzględnić, a wszystkich nie?

Myślałem, że zadałem proste pytanie? Powtórzę, nabijacie się, że ktoś nie daje gwarancji na pożar. A kto daje? Prościej już nie umiem :) A to podobno przewaga małych firm, tak rozumiem, że dają gwarancję na pożar, która to z nich?
    kosmos99 napisał:
    Ciekawe, też czy przypadkiem te małe nie robią jako podwykonawcy u tych znanych.

Tak, robią jako podwykonawcy ale muszą też spełniać standardy no i efekt bierze na klatę ten duży a nie ten mały bez kapitału. Małą firemke o wiele łatwiej zwinąć niż dużą, chociaż nie twierdzę, że dużej się nie da zwinąć.

Mam kontakt z kilkoma firmami typu elektryk z uprawnieniami i dwóch ukraińców lub ludzie, którzy dosłownie rok temu mieszkali pod mostem. Maja sporo roboty i pracują w całym kraju. Jaką jakość ci ludzie oferują pracując jako samodzielna firemka montażowa?

A jaką będą oferowali jako podwykonawca dużego i znanego przedsiębiorstwa? Niestety z takimi argumentami nie zawalczysz nie wchodząc w abstrakcję.

Są rzetelne małe firmy, nie twierdzę, że nie ale jak je rozpoznać? Po cenie, przecież nikt kto ma dobry fach nie pracuje za półdarmo a skoro tak to już cena nie będzie najniższa. Niestety ogon zawsze jest z tyłu.
  • #23 19202093
    marcinbbb
    Poziom 26  
    CorelEB napisał:
    Opinie o wykonanych instalacjach przez Columbus Energy z Krakowa Opinie o wykonanych instalacjach przez Columbus Energy z Krakowa

Kilka lat temu miałem taką samą sytuację z Suntech`ami też występowały przebarwienia. Paneli nie wymieniałem choć zgłaszałem do instalatora, po konsultacji z producentem wyszło że takie przebarwienia występują tylko w okresach zimowych. W lato może lać tydzień i przebarwienia nie występują. Minęło kilka lat panele jak działały tak nadal działają z mocą nominalną.
  • #24 19202118
    kosmos99
    Poziom 38  
    Cytro12 napisał:
    Myślałem, że zadałem proste pytanie? Powtórzę, nabijacie się, że ktoś nie daje gwarancji na pożar. A kto daje? Prościej już nie umiem :) A to podobno przewaga małych firm, tak rozumiem, że dają gwarancję na pożar, która to z nich?

Ale ja nie napisałem, że mała firma uwzględni, a duża nie. Nie uwzględnią obie. Z tą różnicą, że duża wykona instalację za dużo wyższą cenę, uzasadniając ją gwarancjami. A skoro tak czy tak gwarancji nie ma, to po co przepłacać?
    Jakość? Sam napisałeś:

Cytro12 napisał:
    Tak, robią jako podwykonawcy ale muszą też spełniać standardy no i efekt bierze na klatę ten duży a nie ten mały bez kapitału

To myślisz, że ta ekipa robiąc u dużej firmy i mając jej parasol ochronny zrobi to lepiej niż na własne konto?
    Według mnie raczej odwrotnie i na pewno nie gorzej.
    Do tego w dużej firmie mają raczej określony czas na daną instalację, jeśli coś nie wyjdzie to nie ma czasu na poprawkę.

Do kolegi Cytro12:

marcinbbb napisał:
    Paneli nie wymieniałem choć zgłaszałem do instalatora, po konsultacji z producentem wyszło że takie przebarwienia występują tylko w okresach zimowych.

I tego tak duża firma jak ta w temacie nie wie?
  • #25 19202215
    marcinbbb
    Poziom 26  
    kosmos99 napisał:

Nie interesuje mnie co wie a czego nie wie tak koszmarna firma jak Columbus, napisz bo niej maila może dostaniesz robotę jako doradca techniczny. Bo na razie Twoja opinia o tej firmie runęła jak domek z kart.
  • #26 19202241
    Cytro12
    Poziom 26  
    kosmos99 napisał:
    Nie uwzględnią obie.

No więc cytowanie z warunków umowy rzeczy oczywistych i wyśmiewanie ich delikatnie mówiąc jest nie na miejscu.
    kosmos99 napisał:
    To myślisz, że ta ekipa robiąc u dużej firmy i mając jej parasol ochronny zrobi to lepiej niż na własne konto?
    Według mnie raczej odwrotnie i na pewno nie gorzej.
    Do tego w dużej firmie mają raczej określony czas na daną instalację, jeśli coś nie wyjdzie to nie ma czasu na poprawkę.

Pracując dla dużej firmy pracują na ich sprzęcie a nie na leżakach albo końcówkach serii czy chińczykach z prywatnego importu z jakiejś wioski w Chinach. Po drugie są odpowiednie wymagania co do schludności wykonania, działania instalacji, bezpieczeństwa, zabezpieczeń, protokoły itd. Jakiś ślad. Coś jak franczyza, inaczej tracisz robotę i odpowiadasz za nią finansowo.

Odwracając sytuację skoro małe firmy jako podwykonawcy u dużej firmy robią fuszerkę to co dopiero na własną rękę.

A na własne konto to nie ma żadnych standardów, wrzucić na dach, wziąć kasę a w razie czego zmieni sie nazwę firmy i tak większość jest 2-3 lata na rynku, nikt się nie połapie. I jedziemy dalej. Columbusowi trudno było by zmienić nazwę. Tak jak mówiłem nie chcę wchodzić w jakąś abstrakcję wole dyskutować tak jak jest to robione w praktyce z doświadczenia.
    kosmos99 napisał:

Nie wiem czy nie wie, pytanie czy mała firma z kilkoma, kilkunastoma instalacjami doświadczenia wie o takich rzeczach?

Temat schodzi na bok nie wiem czemu. Dalej nie dostałem informacji, która firma oferuje gwarancję, której paragrafy wyśmialiście
  • #27 19202668
    kosmos99
    Poziom 38  
    Cytro12 napisał:
    Po drugie są odpowiednie wymagania co do schludności wykonania, działania instalacji, bezpieczeństwa, zabezpieczeń, protokoły itd.

Czyli przyjeżdża niby jakiś audytor i sprawdza swojego podwykonawcę? Do tego może jeszcze powiesz, że komentuje niedociągnięcia w obecności inwestora. A na koniec poprosi o kasę i powie ale nasz wykonawca Panu spier...?
    Chyba, że to służy tylko dużej firmie, a więc wspomniany audytor kasuje a klienta a potem w cztery oczy urywa podwykonawcy kasę wytykając błędy. Oczywiście z ręką w nocniku i tak zostaje inwestor.

Cytro12 napisał:
    Temat schodzi na bok nie wiem czemu. Dalej nie dostałem informacji, która firma oferuje gwarancję, której paragrafy wyśmialiście

Tak jak Ci wyżej napisałem, możliwe że żadna.
    Chodzi mi tylko o to, że pompują, że mają jakąś niby super gwarancję lepszą niż i dlatego cena jest wysoka. A tak naprawdę to nie oferują nic więcej niż inni. Falownik i tak ma gwarancję producenta, paneli praktycznie gwarancja nie dotyczy, jak widać w temacie. Montaż myślę, że jeśli panele spadną z dachu to firma będzie mieć problem niezależnie od gwarancji, a odnośnie przeciekania dachu to ciekawe jak to naprawią.

marcinbbb napisał:
    Bo na razie Twoja opinia o tej firmie runęła jak domek z kart.

Nie za bardzo rozumiem? Nie przypominam sobie żebym gdzieś napisał, że mam dobre zdanie o tej firmie, więc nie miało za bardzo co runąć.
    W tym przypadku nie nastąpiła ani burza, ani grad, ani przepięcie ani żadne uszkodzenie mechaniczne paneli.
    Skoro sami stwierdzili, że nastąpiło rozszczelnienie to powinni wymienić inwestorowi na nowe, a te reklamować u producenta, który z tak dużym odbiorcą powinien się liczyć i wtedy wyszli by z twarzą.
    A tak wychodzi na to, że duża firma założyła badziewne panele a potem wypiełą sie na klienta.
  • #28 19202857
    Cytro12
    Poziom 26  
    Rozmowa przypomina tą ze ścianą czyli abstrakcja zamiast faktów. EOT.
  • #29 19203046
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ok, to zawęźmy dyskusję do postów o nr 16 i 8.
    Czy według Ciebie problem przedstawiony w poście powinien podlegać gwarancji? Firma potwierdziła rozszczelnienie paneli i zgodziła sie na wymianę dwóch sztuk, po zgłoszenie większej ilości się wycofuje. Co Ty na to?

Czy ta część zapisu w gwarancji:

KonradGatek napisał:
    Żeby nie było, że nie wiedział, że trzeba zapłacić za naprawę w przypadku totalnego braku gwarancji totalnej, to juz klient podpisuje:
    Bezzasadna reklamacja: Jeśli podczas: (i) oględzin Urządzenia w trakcie rozpatrywania zgłoszenia reklamacyjnego, bądź (ii) wykonywania
    świadczenia gwarancyjnego (w przypadku gdy oględziny nie były prowadzone) okaże się, że Urządzenie nie ma wady objętej Gwarancją,
    bądź wada powstała w okolicznościach wyłączających Gwarancję i reklamacja jest bezzasadna, wówczas Columbus obciąży Klienta
    wszelkimi kosztami postępowania reklamacyjnego, w tym w szczególności kosztami: ekspertyz, dostawy Urządzeń wolnych od wad, prac
    serwisu, dojazdu (zgodnie z ustawowo obowiązującą stawką kilometrową) i organizacji dodatkowych przewozów, kosztów prac
    demontażowych, naprawczych i montażowych (o ile były wykonane). Gwarancja nie obejmuje kosztów własnych (wewnętrznych) Klienta
    poniesionych w związku z Gwarancją i zgłaszaną reklamacją. Zgłaszając zgłoszenie reklamacyjne Klient wyraża zgodę na pokrycie takich
    kosztów tylko w przypadku niestwierdzenia wad objętych Gwarancją. W przypadku uznania reklamacji za zasadną, Klient nie ponosi
    kosztów prac naprawczych, kosztów serwisu, ekspertyz, dostawy, materiałów użytych do naprawy, a w przypadku udostępnienia
    produktu zastępczego - kosztów jego udostępnienia. Jeśli świadczenia gwarancyjne (prace naprawcze) muszą być wykonane w
    pierwotnym miejscu montażu Urządzenia, Klient pokryje koszty (w tym koszty oczekiwania serwisu w miejscu instalacji), które zostaną
    poniesione przez Columbus z powodu nieudostępnienia przez Klienta Urządzenia do naprawy lub wymiany.

jest uczciwa?

Tzn, jeśli zgłoszenie będzie uzasadnione to czy nie powinno działać w drugą stronę, czyli firma zobowiązuje się pokryć koszty związane z "postojem" instalacji?
  • #30 19203676
    djlukas
    Poziom 27  
    Ocena: 266
    Widziałem już sporo wykonanych instalacji przez podwykonawców dużych firm. Powiem jedno MASAKRA.
    Nikt absolutnie nikt nie odbiera tych instalacji a klient przekonany że ma porządnie zrobione.
    Raz podczas usuwania awarii na wlz zauważyłem podłączoną instalację w zpl przed licznikiem.😁. Pytam klienta czy zauważyli że nie mają wogole nabitej produkcji od listopada do stycznia a on do mnie "Myślałem, że w zimie to nie produkuje i tak ma być." Robiła to także duża firma z Krakowa, nazwy nie podam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy opinii o instalacjach fotowoltaicznych wykonanych przez firmę Columbus Energy z Krakowa. Użytkownicy wskazują na wysokie ceny ofert Columbus Energy, często o około 10 tys. zł wyższe niż u konkurencji, co jest tłumaczone m.in. 15-letnią gwarancją totalną, która jednak ma liczne wyłączenia i jest krytykowana jako przereklamowana. Wiele komentarzy podkreśla, że gwarancja producenta na panele i falowniki oraz standardowa gwarancja na montaż są wystarczające, a dopłacanie za „gwarancję totalną” nie zawsze się opłaca. Pojawiają się opinie o problemach z serwisem, długim czasem napraw (np. wymiana falownika GoodWe trwająca ponad miesiąc), a także o rozszczelnianiu i parowaniu paneli, które firma Columbus Energy nie zawsze uznaje za podstawę do wymiany. Wskazywane są także problemy z jakością montażu, często wykonywanego przez podwykonawców, co skutkuje wadliwym montażem, zagrożeniami pożarowymi i koniecznością poprawek. Dyskutanci zwracają uwagę na konieczność odpowiedniego odstępu paneli od dachu (minimum 15 cm według przepisów UE) dla zapewnienia wentylacji i bezpieczeństwa. Poruszono także kwestie kosztów instalacji, gdzie dobrej jakości instalacja powinna kosztować około 6000 zł za kW, a ceny Columbus Energy są oceniane jako znacznie zawyżone. Wątpliwości budzą także promocje firmy, np. „Bilet do przyszłości”, które w praktyce mogą być problematyczne do zrealizowania. Wśród marek paneli i falowników wymieniane są GoodWe, LG NeON, Fronius, Ja Solar oraz Growatt. Ogólnie opinie są mieszane, z przewagą krytycznych uwag dotyczących ceny, jakości montażu, obsługi posprzedażowej i realności gwarancji.
REKLAMA