Proszę o opinie o firmie Columbus Energy. Może ktoś eksploatuje instalację przez nich wykonaną .
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tambobsky napisał:gwarancji totalnej
bobsky napisał:Co robić? Co robić?
KonradGatek napisał:8. KIEDY GWARANCJA TOTALNA JEST WYŁĄCZONA
Niezależnie od ograniczeń zakresu świadczeń gwarancyjnych określonych w Gwarancji Producenta lub we Własnej Gwarancji
Columbus, Gwarancja Totalna jest wyłączona w przypadku gdy uszkodzenie lub brak funkcjonalności, właściwości lub określonych cech
elementów Instalacji jest wynikiem:
a) użytkowania niezgodnego z instrukcją urządzenia, przeznaczeniem i zasadami użytkowania;
b) uszkodzenia (nawet nieumyślnego) dokonanego przez Klienta lub osoby trzecie;
c) zdarzeń losowych, jak np. pożary, powodzie, grad, wyładowania atmosferyczne, wichury oraz inne nie wymienione klęski
żywiołowe, przepięcia sieci dystrybutora oraz sieci wewnątrz nieruchomości Klienta, uszkodzenia dokonywane przez
zwierzęta;
d) awarii połączenia internetowego, nieleżącej po stronie zainstalowanych komponentów, przykłady: brak w dostawie
Internetu, resetowanie/wymiana modemu przez Klienta, awarie po stronie dostawcy Internetu;
e) nienormatywna praca sieci AC operatora;
f) dokonywania przeróbek, modyfikacji lub konserwacji przez nieupoważnione osoby;
g) nieprzestrzegania obowiązujących przepisów prawa.
Cytro12 napisał:A może polecicie jakąś małą firmę, która honoruje takie warunki gwarancji?
Cytro12 napisał:A może polecicie jakąś małą firmę, która honoruje takie warunki gwarancji? Typu grad, pożar, przepięcie spowodowane przez elektryka w standardzie i bez szemrania wymieni całą instalację.
CorelEB napisał:w zasadzie to tak ma być bo mój dom jest częścciowo zacieniony i jak się wydaje ich panele po prostu w gratisie przetrzymujš wilgoć.
Cytro12 napisał:Ja się pytam, która firma oferuje gwarancję na grad, pożar, przepięcia bo z tego się nabijacie.
Cytro12 napisał:Columbus przynajmniej ma adres![]()
kosmos99 napisał:Ale u autora, żadne z tych uszkodzeń nie wystąpiło. 2 panele chcieli uwzględnić, a wszystkich nie?
kosmos99 napisał:Ciekawe, też czy przypadkiem te małe nie robią jako podwykonawcy u tych znanych.
CorelEB napisał:
Cytro12 napisał:Myślałem, że zadałem proste pytanie? Powtórzę, nabijacie się, że ktoś nie daje gwarancji na pożar. A kto daje? Prościej już nie umiemA to podobno przewaga małych firm, tak rozumiem, że dają gwarancję na pożar, która to z nich?
Cytro12 napisał:Tak, robią jako podwykonawcy ale muszą też spełniać standardy no i efekt bierze na klatę ten duży a nie ten mały bez kapitału
marcinbbb napisał:Paneli nie wymieniałem choć zgłaszałem do instalatora, po konsultacji z producentem wyszło że takie przebarwienia występują tylko w okresach zimowych.
kosmos99 napisał:I tego tak duża firma jak ta w temacie nie wie?
kosmos99 napisał:Nie uwzględnią obie.
kosmos99 napisał:To myślisz, że ta ekipa robiąc u dużej firmy i mając jej parasol ochronny zrobi to lepiej niż na własne konto?
Według mnie raczej odwrotnie i na pewno nie gorzej.
Do tego w dużej firmie mają raczej określony czas na daną instalację, jeśli coś nie wyjdzie to nie ma czasu na poprawkę.
kosmos99 napisał:I tego tak duża firma jak ta w temacie nie wie?
Cytro12 napisał:Po drugie są odpowiednie wymagania co do schludności wykonania, działania instalacji, bezpieczeństwa, zabezpieczeń, protokoły itd.
Cytro12 napisał:Temat schodzi na bok nie wiem czemu. Dalej nie dostałem informacji, która firma oferuje gwarancję, której paragrafy wyśmialiście
marcinbbb napisał:Bo na razie Twoja opinia o tej firmie runęła jak domek z kart.
KonradGatek napisał:Żeby nie było, że nie wiedział, że trzeba zapłacić za naprawę w przypadku totalnego braku gwarancji totalnej, to juz klient podpisuje:
Bezzasadna reklamacja: Jeśli podczas: (i) oględzin Urządzenia w trakcie rozpatrywania zgłoszenia reklamacyjnego, bądź (ii) wykonywania
świadczenia gwarancyjnego (w przypadku gdy oględziny nie były prowadzone) okaże się, że Urządzenie nie ma wady objętej Gwarancją,
bądź wada powstała w okolicznościach wyłączających Gwarancję i reklamacja jest bezzasadna, wówczas Columbus obciąży Klienta
wszelkimi kosztami postępowania reklamacyjnego, w tym w szczególności kosztami: ekspertyz, dostawy Urządzeń wolnych od wad, prac
serwisu, dojazdu (zgodnie z ustawowo obowiązującą stawką kilometrową) i organizacji dodatkowych przewozów, kosztów prac
demontażowych, naprawczych i montażowych (o ile były wykonane). Gwarancja nie obejmuje kosztów własnych (wewnętrznych) Klienta
poniesionych w związku z Gwarancją i zgłaszaną reklamacją. Zgłaszając zgłoszenie reklamacyjne Klient wyraża zgodę na pokrycie takich
kosztów tylko w przypadku niestwierdzenia wad objętych Gwarancją. W przypadku uznania reklamacji za zasadną, Klient nie ponosi
kosztów prac naprawczych, kosztów serwisu, ekspertyz, dostawy, materiałów użytych do naprawy, a w przypadku udostępnienia
produktu zastępczego - kosztów jego udostępnienia. Jeśli świadczenia gwarancyjne (prace naprawcze) muszą być wykonane w
pierwotnym miejscu montażu Urządzenia, Klient pokryje koszty (w tym koszty oczekiwania serwisu w miejscu instalacji), które zostaną
poniesione przez Columbus z powodu nieudostępnienia przez Klienta Urządzenia do naprawy lub wymiany.