logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bezpiecznik nie wchodzi na pozycję włączenia

Gerqus 05 Paź 2019 16:45 44361 5
REKLAMA
  • #1 18203205
    Gerqus
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Dzień dobry,

jeden z wyłączników nadprądowych w mieszkaniu (Elfa E81, B10, na zdjęciu jedyny z czarną etykietą) został przez mnie ręcznie wyłączony. Chcę go włączyć, ale po przesunięciu maksymalnie w górę pozycja wyłącznika zmienia się na środkową. Prądu nie ma ani kiedy przesuwam przełącznik do góry, ani kiedy opada do pozycji środkowej (i oczywiście w pozycji dolnej również). Na obwodzie tylko światło w pokoju. Próbowałem załączyć wyłącznik ze skrzynki zarówno z włącznikiem światła w pokoju w pozycji włączonej, jak i wyłączonej.

Bezpiecznik nie wchodzi na pozycję włączenia

Bezpiecznik nie wchodzi na pozycję włączenia

Nigdy się z czymś takim nie spotkałem, Google milczą na ten temat i nie mam pojęcia co oznacza środkowa pozycja przełącznika, dlaczego nie mogę na stałe przełączyć go do pozycji górnej, oraz dlaczego nie ma za nim prądu w żadnej z pozycji.

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć o co chodzi i co z tym fantem zrobić, żeby wyłącznik działał prawidłowo?

Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18203218
    jakubek56
    Poziom 32  
    Ocena: 454
    Spróbuj go włączyć z wyłączonym prądem.
    Jeśli nadal się nie włączy, to trzeba go wymienić.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 18203246
    Gerqus
    Poziom 2  
    Z wyłączonym prądem na głównym wyłączniku też nie wchodzi. Czyli zwarcie raczej nie, prawda? Tym bardziej, że zanim go wyłączyłem ręcznie wszystko działało. Czy się mylę?
    Próbowałem też już przełączać ponownie na sam dół i załączać po tym. Też nic.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 18203248
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1346
    W wyłacznikach kompaktowych i w niektórych instalacyjnych po zadziałaniu wyzwalacza nadmiarowego czy zwarciowego dźwignia przechodzi do pozycji poziomej. Jest to sygnalizacja, że zadzialał wyzwalacz a nie został on wylączony ręcznie. Po takim wyzwoleniu należy dźwignię "zresetować" w dół i załączyć.
    Jeżeli u Ciebie nie chce pozostac w położeniu górnym to pewnie została uszkodzona zapadka napędu. No i wymiana.
  • #6 18203264
    Gerqus
    Poziom 2  
    Czyli najzwyczajniej się zepsuł i trzeba go wymienić...
    Dziękuję za szybką zdalną diagnostykę i rady :)
REKLAMA