logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Tuareg 3,2 V6 Pb 2004 - Cykliczna praca pompy paliwa

tomasino333 06 Paź 2019 15:11 2217 7
REKLAMA
  • #1 18204765
    tomasino333
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam ! Mam problem z Vw Tuareg 3,2 v6 benzyna z 2004 roku . Padła główna pompa paliwa . Wymieniłem na nową ale samochód wciąż ma problem , a mianowicie silnik zapala na dotyk, ale po kilku sekundach równej pracy obroty spadają do 500 rpm i niżej . Silnik oczywiście zaczyna przerywać i dusić się, ale nie gaśnie tylko po kilku kilkunastu sekundach obroty wracają do normy . Kilkanaście sekund równej pracy i znowu to samo .
    Pompa też pracuje dosyć dziwnie, bo uruchamia sie na 3-4 sekundy i wyłącza się ... Obroty po załączeniu się pompy stabilizują się, wtedy znowu jest odcięcie napięcia na pompie , kilka sekund równej pracy ,duszenie się silnika przez kilka sekund , załączenie pompy , stabilizacja obrotów ,odcięcie napięcia , kilka sekund , potem znowu duszenie i tak w kółko...
    Nie mam bladego pojęcia skąd taki dziwny schemat działania i gdzie szukać przyczyny ...
    Ktoś z forumowiczów spotkał się już z takim przypadkiem ?
  • REKLAMA
  • #2 18204818
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1612
    Zmierz ciśnienie na listwie wtryskowej, będzie wiadomo czy problem jest z regulatorem czy czujnikiem czy może jeszcze z czymś innym.
  • REKLAMA
  • #3 18206181
    tomasino333
    Poziom 2  
    W momencie odpalenia silnika 4 bary potem spada powoli w ciągukilku sekund do 2 barów. , przerywana praca odpalenie pompy 4 bary i znowu w dół . Orientuje sie kolega czemu odcina pompę ? To nie jest chyba naturalne ?
  • REKLAMA
  • #4 18214678
    tomasino333
    Poziom 2  
    Widzę, że temat trudny lub niespotykany, bo brak koncepcji ze strony Forumowiczów :)
  • #5 18216490
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1579
    Brak też ze strony użytkownika informacji o dalszych sprawdzeniach i kontrolach .
  • REKLAMA
  • #6 18216631
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6533
    Czy aby ta pompa nie powinna mieć sterowania PWM? Ciśnienie mierzone manometrem czy przez OBD?
  • #7 18857920
    kapek75
    Poziom 1  
    Ocena: 3
    Witam mam ten sam problem zdiagnozowałeś usterkę ?
  • #8 21907457
    kazam112583
    Poziom 1  
    Mam to samo, nowa pompa, nowy czujnik wału, czujnik wałka nic nie pomogło. Wyciągam przekaźnik wszystko ok.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy VW Touareg 3,2 V6 бензyna 2004 z cyklicznie odcinaną pracą pompy paliwa i falowaniem obrotów po uruchomieniu silnika. Po wymianie głównej pompy paliwa silnik odpala natychmiast, ale po kilku sekundach stabilnej pracy obroty spadają do ok. 500 rpm, silnik zaczyna przerywać i się dusić, po czym po kilku–kilkunastu sekundach wraca do normy; cykl powtarza się wraz z załączaniem i odcinaniem napięcia na pompie. Zalecono pomiar ciśnienia na listwie wtryskowej oraz sprawdzenie regulatora, czujnika i sposobu sterowania pompą, w tym możliwego sterowania PWM. Podano, że ciśnienie po rozruchu wynosi ok. 4 bary i spada do 2 barów, a w późniejszym wpisie pojawiła się informacja, że po wyjęciu przekaźnika problem ustępuje. W dyskusji brak jednoznacznej diagnozy, pojawiają się też pytania o dalsze pomiary i kontrolę układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA