Witam. Mam następujący problem , a mianowicie , mam zestaw glosnikowy do komputera , jest to bodajże 5 zwyklych glosnikow i jeden subwoofer. Jak mam to podlaczyć aby wszystko gralo ?, bo z tylu karty muzycznej mam tylko jedno Wyjście oraz pare innych złącz <mic , line in etc.>. Czy musze pozostale glosniki powpinać w pozostale wolne złącza w karcie muzycznej , a za pomocą komputera tak to przekonfigurować ze np. Line In to bedzie subwoofer . Jezeli to jest rozwiązaniem mojego problemu , to proszę o pomoc w skonfigurowaniu tego wszystkiego
To jest jakas karta muzyczna zintegrowana z płytą główną, niestety nie mam dokumentow od plyty glownej.. moze jakos zworkami sie cos tam ustawia albo w biosie ?
Witam ostatnio mialem iedentyczny problem tylkoze plytka byla msi kt6v.
Glosniki podpinasz do wszystkich zlacz wg instrukcji obslugi glosnikow i plyty.
Nic nie ustawiasz na plycie glownej tylko w sterowniku o ile twoja plyta glowna obsluguje dzwiek 6-scio kanalowy.
Bynajmniej u mnie tak bylo.
W moim przypadku karta muzyczna jest zintegrowana w standardzie ac97 firmy realtek.
Kolo zegara po zainstalowaniu sterownika pokazuja sie 2 ikonki dotyczace dzwieku
1) normalny glosnik (regulacja glosnosci)
2) niebieska ikonka ktora odsyla mnie do takiego okienka "AC97 Audio Configuration"
U mnie wystarczylo kliknac na ikonke 2), w nowo otwartym oknie przejsc do zakladki "Speaker Configuration" tam zaznaczyc odpowiednia opcje ( brak glosnika , 2 kanaly , 4 kanaly , 6 kanalow ) u ciebie to bedzie 6 kanalow i po zaznaczeniu pokazywalo sie po prawej stronie tego okna jak to podlaczyc czyli jaki kabel do jakiego koloru zlacza. Potem klikasz OK i komputer jest gotowy do korzystania z dzwieku 5.1.
Testuj dzwiek na windows media playerze bo nie wiem jak treraz ale wtedy winamp nie obslugiwal 5.1 ( byly jakies wtyczki ale daremne )
Moge ci jeszcze podac jak to ma byc podlaczone np. w mojej plycie glownej (ja mam msi kt4v a msi kt6v to u sasiadki i niczym sie to nie roznilo wiec u ciebie tez moze byc podobnie)
Uwaga daltonista dyktuje kolory
- [Mic In] czerwone zlacze na plycie glownej ( albo rozowe ) -subwoofer i centralny glosnik
- [Line In] takie jakies niebieskie zlacze na plycie glownej - tylne glosniki
- [Line Out] takie zolte albo zielone - przednie glosniki
W wiekszosci plyt sa podobni pokolorowane zlacza na plycie chociaz zdazaja sie wszystkie czarne.
Pozdrawiam
PS. sprawdz sobie tak jak kolega wyzej ci dyktuje model plyty glownej, potem sprawdz najlepiej na stronie producenta czy twoja plyta obsluguje dzwiek 6-scio kanalowy i jak to dokladnie powinienes podlaczyc, jak nie to kup sobie jakas karte dziwkowa soundblaster obslugujaca 5.1, ja takie cos ostatnio sprzedalem za 50 zlotych.[/url]
Skracając wszystko chodzi o to ze w sterownikach karty muzycznej ustawiasz ze np. wejscie LineIn bedzie wyjsciem dla glosnikow tylnych a Mic dla subwoofera.
Ogolnie jednak polecalbym kupic jakas normalna karte muzyczna np. SoundBlaster Live. Sa tanie a roznica jest odczuwalna.
Ojejj dzieki wielkie , faktycznie jest tam taka ikonka niebieska jak napisal Tomi1985 <ikonka nr 2> dzis sie z tym pobawie i jezeli to wszystko bedzie ok , od razu powiadomie tak aby inni co maja ten sam problem wiedzieli jak go rozwiazać
Ja "przykleje" się do tegoż tematu ponieważ mam mały, aczkolwiek denerwujący problem.
Mianowicie posiadam głośniczki 5.1 Manty oraz zintegrowaną kartę muzyczną C-Media AC'97 na ASRocku K7S8X lecz w przy odtwarzaniu muzyki nie działają mi dwa tylne i jeden centralny głośnik. Subwoofer oraz 2 przednie działają. W grach działają wszystkie tylko przy odtwarzaniu muzyki Winampem jest nietak.
grają tylko przednie bo jest to zwykły strumień dzwiękowy, w grach masz obsługe dzwieku przestrzennego itp...etc i dlatego grają wszystkie. Jeszcze jedne pytanie a jak jest w filmach, tez gra tylko front?
Zainstaluj najnowsze steroniki do płyty głownej. Gdy kupiłem komputer i instalowałem z fabrycznych płyt dzwięk 5.1 nie działał. Nie dało się go nawet włączyć. W najnowszych sterach wszystko śmiga aż miło.
Najnowsze stery, jak to C-Media były tandetne ponieważ co kilkadziesiąt minut wyskakiwał BSOD z pewnym komunikatem. Pogooglowałem i się okazało, że to wina sterowników od karty muzycznej. Zainstalowałem starsze i wszystko fajnie chodzi. Podkreślam także, że przy tamtych sterach też miałem taki problem jak teraz.
✨ Użytkownik posiada zestaw głośników 5.1 (pięć satelitów i subwoofer) oraz zintegrowaną kartę dźwiękową AC'97 na płycie głównej, która ma ograniczoną liczbę wyjść audio. Problem polega na prawidłowym podłączeniu i konfiguracji wszystkich głośników, gdyż karta posiada jedno główne wyjście oraz dodatkowe złącza takie jak Line In i Mic. Rozwiązaniem jest podłączenie głośników zgodnie z instrukcją zestawu oraz konfiguracja w sterownikach karty dźwiękowej, gdzie można przypisać funkcje wyjść (np. Line In jako wyjście dla tylnych głośników, Mic dla subwoofera). W systemie AC'97 Realtek dostępna jest aplikacja konfiguracyjna (ikona niebieska), w której w zakładce "Speaker Configuration" należy wybrać tryb 6-kanałowy, co aktywuje pełne 5.1. Zaleca się użycie programów diagnostycznych typu Everest lub AIDA32 do identyfikacji płyty głównej i karty dźwiękowej. W przypadku problemów z odtwarzaniem dźwięku przestrzennego w odtwarzaczach muzycznych (np. Winamp) konieczne jest zainstalowanie odpowiednich wtyczek lub aktualizacja sterowników. Niektórzy użytkownicy sugerują zakup dedykowanej karty dźwiękowej, np. SoundBlaster Live, dla lepszej jakości i łatwiejszej konfiguracji. Problemy z działaniem tylnego i centralnego głośnika podczas odtwarzania muzyki wynikają z braku obsługi dźwięku przestrzennego w standardowych strumieniach audio, natomiast w grach i filmach 5.1 działa poprawnie po odpowiedniej konfiguracji. Wygenerowane przez model językowy.