logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers Cerapur Smart ZSB 14-5C i moduł wielostrefowy

sqmir 22 Paź 2019 21:27 1446 2
REKLAMA
  • #1 18233923
    sqmir
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Dzień dobry,
    Szukam porady jak skonfigurować kocioł junkers zsb 14-5C do współpracy z modułem wielostrefowym termet 2Z LTT (zawór trójdrożny - termostat manualny) Kocioł podłączony do zewnętrznego cz. temperatury. Modułem sterują dwa termostaty - strefa grzejników (piętro) oraz podłogówka (parter).
    W szczególności chodzi mi o poniższe ustawienie parametrów kotła:
    a) 2.1C (2) - Ch-ka wykreślna pompy,
    b) 2.1E (5) - Tryb załączania pompy,
    c) 2.1F (0) - Hydrauliczna konfiguracja instalacji,
    d) 2.5E (5) - Przyłącze sieciowe pompy cyrkulacyjnej c.o.,
        za sprzęgłem hydraulicznym w obiegu bez zmieszania,
    e) 2.CL (0) - Pompa cyrkulacyjna.

Moduł wyposażony jest w sprzęgło hydrauliczne i pompę cyrkulacyjną dla obiegu wody gorącej (strefa grzejników) i wody chłodniejszej (podłogówka).
    Pompy cyrkulacyjne załączane są termostatami (2 strefy) - uruchamia się pompa modułu i piec wówczas załącza grzanie (niska temp wody w obiegu kocioł - sprzęgło startuje kocioł?) 

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 18587497
    sqmir
    Poziom 10  
    W międzyczasie poświęciłem trochę czasu na ustawienia i testy z mojej obserwacji wygląda na to, że ten moduł to ogólnie słabe rozwiązanie.

Mam to zestawione z piecem Junkers ZSB 14KW.
    Przy ustawieniu pieca w automacie, tzn sterowanie pogodówką - i wybór temperatury zalecany dla pieca kondensacyjnego tj ok 60 stopni na zasilaniu --
    temperatura obiegu C.O. (wysokotemperaturowa) nigdy nie osiąga nawet 40 stopni!!

Sytuacja wygląda odrobinę lepiej kiedy ustawimy piec w trybie manualnym -
    zadajemy temperaturę zasilania ręcznie i to zdecydowanie >70st aby był jakiś lepszy efekt na grzejnikach.

Mam zamiar jeszcze powalczyć ale już widzę że szału to nie będzię.
  • #3 18602018
    sqmir
    Poziom 10  
    W końcu problem rozwiązany - głównym problem był...zanieczyszczony filtr na obiegu Piec - Sprzęgło :))

Przy okazji podpiąłem moduł Termet SIM 2Z pod wejście RT pieca - moduł steruje piecem kiedy jest żądanie ciepła.
    Bez tego - piec odpalał się co kilkanaście minut tylko po to aby podgrzać wodę w małym obiegu i wyłączyć się po osiągnięciu zadanej temperatury zasilania.

Jednocześnie zakupiłem drugi czujnik temperatury - tak aby piec czytał temperaturę sprzęgła.

Problemem jest koniec sezonu grzewczego, dalsza zabawa ustawieniami na jesień.
REKLAMA