logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers Smart Cerapur 14 ZSB-5C - pompa obiegowa - nie można zmienić tryby pracy

sqmir 09 Kwi 2020 22:01 3792 19
  • #1 18604054
    sqmir
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Mam problem - w ustawieniach Menu 2.1C - Charakterystyka wykreślna pompy
    są dostępne opcje:
    - 0: wydajność pompy jest ustawiana proporcjonalnie do mocy cieplnej,
    - 1: Ciśnienie stałe 150 mbarów
    - 2: Ciśnienie stałe 200 mbarów
    - 3: Ciśnienie stałe 250 mbarów
    - 4: Ciśnienie stałe 300 mbarów

I nie wiem co jest powodem że każda próba zmiany na opcję 1-4 kończy się automatycznym powrotem na opcje 0.

Jedyna zmiana jaka zrobiłem to podłączyłem cz. temperatury na sprzęgle do dedykowanego złącza, ale nie wiem jak to było przed - sprawdzę chociaż sam nie widzę najmniejszej zależności dla której stałe ciśnienie pompy nie miałoby być dostępne.

Póki co to rozwiązanie zastępcze jakie zastosowałem - ustawienie minimalnej mocy pompy c.o. na 80%.

Czy spotkał się ktoś z podobnym problemem?
  • #2 18604225
    hajs444
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Bardzo możliwe że ten parametr jest zależny od innego parametru. Przeczytaj instrukcję serwisową od dechy do dechy. Powinno być napisane co i jak.
  • #3 18604719
    sqmir
    Poziom 10  
    Problem jest taki że instrukcja, ta rozszerzona, serwisowa, przy tym parametrze nie podaje żadnej adnotacji, również żadna inna nie odnosi się do tej opcji 2.1C.

Pozostaje chyba wsparcie techniczne junkersa.
  • #4 18604984
    hajs444
    Poziom 17  
    sqmir napisał:
    Pozostaje chyba wsparcie techniczne junkersa.

A to akurat bardzo dobry pomysł .
  • #6 18607029
    sqmir
    Poziom 10  
    Nie mam, są zwykłe termostaty które uruchamiają Moduł SIM2Z Termet.
  • #7 18607305
    jamper
    Poziom 17  
    Ocena: 98
    hmm. Niby co ten czujnik ma z czytywać do czego ma mieć odniesienie.
    Zamiast zamontować moduł mm100 i cw 400 to idziesz na okrągło.
    odepnij czujnik sprzęgła i sprawdź czy funkcja sie zaktywuje bo ona może to blokować
  • #8 18609065
    sqmir
    Poziom 10  
    Jest to czujnik temp zewnętrznej - np sprzęgła o którym pisze producent w instrukcji.

Enigmatyczne instrukcje producentów - bez szkolenia niewiele się z instrukcji człowiek dowie, niemniej jednak widzę to tak, że wartość tej temperatury (jeśli jest czujnik) jest uwzględniania w wyliczeniach temperatury zasilania kotła.

Junkers Smart Cerapur 14 ZSB-5C - pompa obiegowa - nie można zmienić tryby pracy
    --

Mogę pobawić się czujnikiem i go odpiąć ewentualnie na próbę wykorzysta czujnik z zasobnika i zobaczyć czy coś to da.
    Na marginesie - temperatury z tego czujnika nie można nigdzie odczytać.
  • #9 18609476
    hajs444
    Poziom 17  
    Bardzo możliwe że pozostałe opcje są zarezerwowane dla pieca dwufunkcyjnego. W tym przypadku pompa jest sterowana przez szynę BUS w zależności od modulacji pieca. A tak w ogóle to po ki grzyb chcesz ten parametr zmieniać ? Jak chodzi na automatyce to niech chodzi.
  • #10 18613391
    sqmir
    Poziom 10  
    Z prostego powodu - mając sprzęgło hydrauliczne potrzebny jest odp. duży przepływ. Ta opcja była aktywna, zresztą pozycja nr 2 jest wartością domyślną. Mam kilka pomysłów, reset do ust. domyślnych, odpięcie czujnika, etc, wówczas zobaczymy.
  • #11 18614146
    hajs444
    Poziom 17  
    sqmir napisał:
    Z prostego powodu - mając sprzęgło hydrauliczne potrzebny jest odp. duży przepływ.

Znaczy co, nie dogrzewa ci?
    Jeśli osiągasz zadaną temp. to przepływ nie ma tu nic do rzeczy.
  • #12 18614222
    sqmir
    Poziom 10  
    Ja pytam w tym wątku, tak gwoli jasności, jak nie znasz odp. na problem którego wątek dotyczy to podaruj sobie pytania w stylu "..nie dogrzewa ci?"
  • #13 18614249
    piracik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1971
    Po podłączeniu czujnika sprzęgła kocioł stara się utrzymać zadaną temperaturę na sprzęgle, a nie w kotle.
    Odłącz czujnik i wyłącz go w automatyce tak jak już napisał @jamper i sprawdź czy zmienią się ustawienia dla pompy.

Sprzęgło nie stawia oporów tak jak instalacja. Pompa w kotle więc goniłaby zawsze na maksa w celu uzyskania odpowiedniego podnoszenia.
    Kolejne pytanie to po co Ci taki przepływ przy mocy kotła 3kW?
  • #14 18614561
    hajs444
    Poziom 17  
    piracik napisał:
    Kolejne pytanie to po co Ci taki przepływ przy mocy kotła 3kW?

O właśnie......
    sqmir napisał:
    Ja pytam w tym wątku, tak gwoli jasności, jak nie znasz odp. na problem którego wątek dotyczy to podaruj sobie pytania w stylu "..nie dogrzewa ci?"

Nie masz się co martwić. Nikt nie jest tutaj na forum wyrocznią. Podałeś kilka wyrwanych z kontekstu danych i oczekujesz podania prostego rozwiązania.
    Tak więc jeśli jasno i rzeczowo nie potrafisz przedstawić problemu to może zgłoś ten problem do specjalisty i niech on zajmie się tym Piecem. Wtedy też nikt nie będzie zadawał głupich pytań tutaj na forum. Tyle z mojej strony.
  • #15 18615618
    sqmir
    Poziom 10  
    Podałem wszystkie dostępne informacje.
    Co do sprzęgła - Panowie, do sprzęgła podpięte są 2 pompy C.O. na dwa układy, podłogówka (60m2) plus grzejniki 11 sztuk na pietrze.
    Więc wydajność pompy piec - sprzęgło jest tu zasadnicza, to chyba nie ma wątpliwości.
    Na marginesie - jak miałem zabrudzony filterek na obwodzie piec - sprzęgło to grzejniki rozgrzewały się do niecałych 40 stopni w ciągu godziny. Piec z pełna mocą 14KW na C.O. Po prostu za wolna cyrkulacja i wolny przepływ - na powrocie ze sprzęgła woda miała maks 30 stopni i koniec.

Po wyczyszczeniu filtra zaczęło to normalnie działać, teraz piec pięknie moduluje, na ok 50% mocy grzeje i na zasilaniu mam 45 stopni, powrót niecałe 40 (mierzone na sprzęgle )- i to jest to co chciałem.

Pozostaje pytanie co się stało, że opcje zmiany ustawień pompy nie są dostępne. Jutro się pobawię piecem to się okaże.
  • #16 18615760
    piracik
    sqmir napisał:
    na zasilaniu mam 45 stopni, powrót niecałe 40 (mierzone na sprzęgle )- i to jest to co chciałem.

Idealny przykład, że przez sprzęgło płynie więcej wody po stronie kotła niż po stronie instalacji.
    Po co aż tak przepłukiwać wymiennik? Po co obniżać sprawność kotła?

Sytuację z zabrudzonym filtrem miałeś przy mocy maksymalnej. Teraz kombinujesz niepotrzebnie przy mocy minimalnej.
    Zyskasz tyle, że kocioł będzie co chwilę wchodził na wyższą moc bo przyrost temperatury na mocy minimalnej będzie zbyt mały. (woda nie zdąży się zagrzać).

Producent aby uzyskać jak najlepsza klasę efektywności testuje urządzenie na stanowisku przez tysiące godzin, stosuje różne pomysły np. modulacja pompy, minimalna Δt ok. 15 - 20*C, jak największa modulacja palnika, automatyka pogodowa itp.
    Wydając kupę kasy na jego produkt zaufałbym jego rozwiązaniom.
    W układzie jaki chcesz zrobić mogłeś kupić najtańszy z najtańszych kotłów na rynku. Nie miałbyś problemów opisanych tutaj.
  • #17 18616670
    sqmir
    Poziom 10  
    Czyli pasowałoby aby ustawić opcję na moc pompy proporcjonalną do mocy kotła,
    ale wcześniej nie miałem cz. temperatury na sprzęgle, więc teraz chyba będzie lepiej,
    gdyż automatyka pieca zna temperaturę sprzęgła (osobne pytanie w której część sprzęgła zapodać czujnik temperatury).

Sprzęgło wraz z zaworem termostatycznym manualnym na obiegu podłogówki jest po to aby te dwie strefy rozdzielić,
    ale wydaje mi się, że da się to wykalibrować sensownie, ale to już przyszły sezon grzewczy.
    Również trzeba mieć to na uwadze ze nie zawsze obie strefy działają w tym samym czasie, więc w sumie ustawienie % wydajności pompy powinno być proporcjonalne do mocy kotła w danym momencie - a o tym w główniej mierze zdecyduje temperatura sprzęgła, powrotu i temp zewnętrzna (krzywa grzewcza).
  • Pomocny post
    #18 18616702
    piracik
    Czujka u góry sprzęgła.
  • #19 18616786
    sqmir
    Poziom 10  
    Sprzęgło jest w poziomie - od góry zasilanie, po skrajnych stronach, góra sprzegła
    a od dołu króćce - lewa strona grzejniki, prawa podłogówka.

.|| <strona pieca> ||
    ================

================
    .|| || <grzej/podł.> || ||
  • #20 18617658
    piracik
    Od strony zasilania z kotła.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kotłem Junkers Smart Cerapur 14 ZSB-5C, polegający na niemożności zmiany trybu pracy pompy obiegowej w ustawieniach Menu 2.1C. Pomimo prób przełączenia na opcje ciśnienia stałego (1-4), system automatycznie wraca do opcji 0. Użytkownik podłączył czujnik temperatury do sprzęgła, co może wpływać na działanie pompy. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia ustawień regulatora, odłączenia czujnika oraz konsultacji z serwisem technicznym. Użytkownik zauważa, że odpowiedni przepływ jest kluczowy dla efektywności systemu grzewczego, a także dzieli się doświadczeniami związanymi z zanieczyszczonym filtrem, który wpływał na wydajność grzania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA