logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

vw lt 2.8 tdi wyrzuca płyn chłodniczy przez zbiorniczek

wojtexs12 31 Paź 2019 06:54 6762 12
REKLAMA
  • #1 18249535
    wojtexs12
    Poziom 6  
    Ocena: 3
    Zmieniłem termostat, wcześniej takze czujnik temperatury bo stawała na 70 stopniach teraz jest temperatura na zegarze ok jednak przy dłuższej jeździe wyrzuca płyn przez zbiorniczek wyrównawczy. Przed zmianą termostatu, robiło cisnienie w wężu idącym do chłodnicy tak ze potrafiło go zedrzec z krućca, po zmianie termostatu węże są ok, tylko wywala przez ten zbiorniczek. Myślałem nad pompą wody, moze nie robić dobrego obiegu i przegrzewa płyn....proszę o rade moze sam podołam tej usterce....

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 18251837
    wojtexs12
    Poziom 6  
    test na obecność co2 w układzie chłodzenia robiłem, nie wiem na ile mozna wieżyć temu testowi...
  • REKLAMA
  • #4 18251891
    migmig85
    Poziom 26  
    Ocena: 332
    Kolego zobacz po odpaleniu jeszcze jak jest zimny czy pompuje przewody gumowe z chodzenia jeśli tak to raczej uszczelka głowicy lub sama głowica. Jeśli przy zimnym jest ok dopiero puchną jak jest rozgrzany silnik to raczej pompa wody.
  • #5 18253009
    oktawian89
    Poziom 27  
    Ocena: 440
    Do spraedzenia korek i sama szczelnosc ukladu chlodzenia.
  • REKLAMA
  • #6 18253109
    damian1115
    Poziom 37  
    Ocena: 899
    oktawian89 napisał:
    Do spraedzenia korek i sama szczelnosc ukladu chlodzenia.

Wnioskując z tego co pisze autor, to układ jest szczelny, tylko robi się ciśnienie.
  • REKLAMA
  • #7 18253186
    oktawian89
    Poziom 27  
    Poczytaj może wcześniej o ciśnieniowych układach chłodzenia. oraz o temperaturze wrzenia płynu przy odpowiednim ciśnieniu.
  • #8 18253221
    wojtexs12
    Poziom 6  
    Po wymianie termostatu ciśnienia w wężach dużego nie ma, przy nagrzanym silniku weze są miekkie tylko płyn wyrzuca przez nadmiar w zbiorniczku a temperatura jest ok 90 stopni, czujnik temperatury wymieniony
  • #9 18253225
    oktawian89
    Poziom 27  
    Zaczyna sie od podstaw:

Cisnienie otwarcia korka
    Szczelnosc ukladu
    Termostat
    Temperatury plynow na zimnym silniku czy pokrywaja sie z temperatura otoczenia. Pozniej na cieplym sie sprawdza czy nie ma bzdur.

Nikt z lopata na muche nie leci ...

Jezeli korek nie trzyma to tak wlasnie sie bedzie dzialo.
  • #10 18253255
    wojtexs12
    Poziom 6  
    korek tez wymieniony i właśnie te podstawy przeglądnięte rozwazam wymianę pompy wody jeszcze przed sciągnięciem głowicy. tylko nie wiem czy w tym silniku wymiana pompy to taka prosta sprawa, z tego co czytałem to jest na kołach zebatych nie na pasku
  • #11 18253263
    oktawian89
    Poziom 27  
    Przed grzebaniem w silniku dobrze go rozgrzej, wykrec swiece zarowe i podaj mu pod cisnieniem okolo 40 bar jakis gaz z butli. Do tego na wyjscie korka w zbiorniczku nalozyc przejsciowke ze zbiorniczkiem jak do sprawdzania spalin i obserwowac czy pojawia sie bąbelki
  • #12 18253271
    damian1115
    Poziom 37  
    Ocena: 899
    oktawian89 napisał:
    Przed grzebaniem w silniku dobrze go rozgrzej, wykrec swiece zarowe i podaj mu pod cisnieniem okolo 40 bar jakis gaz z butli. Do tego na wyjscie korka w zbiorniczku nalozyc przejsciowke ze zbiorniczkiem jak do sprawdzania spalin i obserwowac czy pojawia sie bąbelki

To jest bardzo rozsądne rozwiązanie.
  • #13 18253287
    oktawian89
    Poziom 27  
    Tutaj to dobrze jest pokazane:

I tak przy okazji, nowy korek nie oznacza, że jest sprawny ! Dlatego zawsze należy go zweryfikować.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z VW LT 2.8 TDI, polegający na wyrzucaniu płynu chłodniczego przez zbiorniczek wyrównawczy po wymianie termostatu i czujnika temperatury. Mimo że temperatura silnika jest w normie, ciśnienie w układzie chłodzenia może wskazywać na uszczelkę pod głowicą lub problemy z pompą wody. Użytkownicy sugerują sprawdzenie szczelności układu, ciśnienia korka, a także wykonanie testu na obecność CO2 w układzie chłodzenia. Wymiana pompy wody jest rozważana, jednak użytkownik nie jest pewien trudności związanych z jej wymianą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA