malone32 napisał: minelo troche czasu rozpoczal sie okres grzewczy i ciagle jest to samo. Wczoraj mierzylem 13min mu zajelo zanim wyslal sygnal.
Może regulator włącza grzanie gdy temperatura osiągnie wartość np. 0,05 stopnia, a że wyświetlacz pokazuje temperaturę z dokładnością do np. 0,1 stopnia to stąd efekt zwłoki.
Jeśli czujesz dyskomfort to podnieś sobie temperaturę komfortową o 0,2 stopnia, bo z danych wynika, że minimalna skok temperatury to właśnie 0,2 stopnia i zobacz jaki będziesz odczuwał komfort cieplny.
Tryb autoadaptacji w tym regulatorze to moim zdaniem porażka, bo to nic nie zmienia w komforcie.
Ten tryb ma jedynie za zadanie uzyskanie zadanej temperatury o zadanej godzinie.
Czyli jeśli w nocy np. 23-7 mamy ustawione 20,8, a w dzień 7-23 mamy ustawione 21,0 to bez trybu autoadapt regulator włączyłby kocioł o godzinie 7 by finalnie uzyskać zadane 21,0 za kilkanaście, czy kilkadziesiąt minut.
Z trybem autoadapt regulator włączy kocioł odpowiednio wcześniej tzn. najwcześniej o 6:10, a najpóźniej o 6:50, by finalnie o 7:00 było już 21,0 na podstawie wcześniejszych doświadczeń jak szybko następuje przyrost temperatury.
Jeśli zależy Ci na komforcie to moim zdaniem lepszy byłby jakiś tryb "inteligentny", co w przypadku nowych regulatorów Salus nazywa się algorytmem TPI ale nie mam pojęcia jak to działa w praktyce.
malone32 napisał: Ustawilem temperature na 21.4 czyli ogrzewanie wlacza sie przy 21st.
Moje pytanie to: dlaczego kiedy juz temperatura spadnie do 21 to zanim sie wlaczy piec to mija okolo 10 minut?
Czy u was tez to tak wyglada?
Zaznacze ze kiedy temperatura siegnie 21.8 to piec wylacza sie po kilku sekundach.
To dla mnie wynika, że masz histerezę 0,8 stopnia (+-0,4)
Lepiej jakbyś miał histerezę 0,4 (+-0,2) wtedy po ustawieniu 21,0 kocioł włączyłby się przy 20,8, a wyłączył przy 21,2.
Ja mam RT510RF ale starszą wersję bez algorytmu TPI, więc mam tylko histerezę 0,5 (+-0,25) albo 1,0 (+-0,5).
Przy histerezie 0,5 stopnia w teorii +-0,25 to jeśli ustawię 21,0 to regulator włączy się, gdy na wyświetlaczu pojawi się 20,7, a wyłączy się, gdy na wyświetlaczu pojawi się 21,2.
Ale grzanie nie uruchamia się natychmiast po pojawieniu się na wyświetlaczu 20,7 lecz po paru minutach, to samo jest z wyłączeniem, nie następuje idealnie wraz z pojawieniem się wartości 21,2 ale po chwili. Wygląda to jakby regulator liczył setne części stopnia, których nie pokazuje na wyświetlaczu.
Jeśli T10RF nie odpowiada Tobie i próbowałeś już różnych miejsc to kup inny regulator.
Z doświadczenia powiem, że miałem Eurostera Q7RXTX, który miał histerezę 0,2 stopnia (+-0,1) i na tej histerezie oferował gorszy komfort niż Salus RT510RF z histerezą 0,5 (+-0,25, albo w praktyce +0,2,-0,3). Trzeba pamiętać, że różne regulatory mogą mieć różne czujniki, różną czułość na zmiany temperatur, więc same suche dane techniczne nic nie znaczą.
Musisz kupić regulator i samemu stwierdzić, czy w praktyce spełni on Twoje potrzeby i oczekiwania.