logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sterownik SALUS 091RFVF (TX) - piec nie wyłącza się mimo odpowiedniej temperatury

Yossarianin 23 Wrz 2017 12:52 47238 5
REKLAMA
  • #1 16715782
    Yossarianin
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Witam,

mam prośbę o pomoc w usunięciu problemu/usterki ze sterownikem bezprzewodowym SALUS 091RFVF (TX)

Objaw jest taki że niezależnie od temperatury w pomieszczeniu odbiornik zazwyczaj podaje do pieca sygnał włączenia grzania.

Zazwyczaj - dlatego że można go zmusić do prawidłowej reakcji na wskazania nadajnika - np poprzez chwilowe wypięcie odbiornika z kontaktu i ponowne załączenie.
    Wówczas, jeśli nadajnik nie wysyła sygnału załączenia grzania - odbiornik rownież nie podaje sygnału do pieca, natomiast po spadku temperatury w pomieszczeniu poniżej zadanej, piec się włącza i zasadniczo już tak zostaje, niezależnie od sygnałów z nadajnika.

Problemy zaczęły się pod koniec ostatniej zimy, ale oczywiście nie było kiedy się tym zająć...
    Problem zdawał się narastać, najpierw piec się nie wyłączał co którąś zmianę temperatury, było coraz gorzej aż w końcu przestało działać chyba zupełnie, za wyjątkiem sytuacji jw. z tym że to jest jednorazowo pomocne. Choć myślałem juz o zakupie włącznika czasowego zeby w odstepach co 15 min włączał i wyłączał odbiornik...

Problemów z zasięgiem raczej nie ma, nigdy nie było - zestaw działał 2-3 lata, ale nawet jak są tuż obok siebie - ten sam problem. Z kanałami eksperymentowałem w zeszłym roku - bez efektu. Baterie sprawne, też były ze 2-3 razy testowane różne zestawy w nadajniku.

Tak na moje oko - problem tkwi w odbiorniku - ale nie mam wiedzy fachowej.

Czy ktoś może zetknął się z podobnym problemem, mógłby coś doradzić?
  • REKLAMA
  • #2 16718534
    dobroslaw

Poziom 22  
    Ocena: 156
    Zmień adres fabryczny na inny za pomocą zworki, pewnie sąsiad ma taki sam i sobie przełączacie :P
    Konto firmowe:
    Term Klima serwis De Dietrich Białystok
    białystok słowackiego 7, Białystok, 15-229 | Tel.: 500XXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #3 16719316
    Yossarianin
    Poziom 11  
    Wiesz co, wątpie. Do zmiany kanału w tym sterowniku służą DIPy, eksperymentowałem (chyba że nie wiem o jakiejś zworze - gdzie szukać?).
    Zresztą jest permanentnie ON, nawet pół metra od siebie, gdzie raczej mój sterownik powinien mieć większą moc - jak załączy - już nie wyłączy pieca..
  • REKLAMA
  • #4 17876127
    bigmaster
    Poziom 15  
    Ocena: 91
    czy problem zostal rozwiazany?
  • REKLAMA
  • #5 19854720
    Dawid dimas
    Poziom 1  
    Witam mam ten sam problem tylko mi stało się to w momencie silnych wiatrów gdzie były przerwy w dostawie prądu to na 90 procent sterownik przy piecu walnięty
  • #6 19854738
    Yossarianin
    Poziom 11  
    Problem rozwiązany połowicznie, poprzez kupienie nowego sterownika..
    Póki co działa od 2017r czyli już 4,5roku.
    Pozdrawiam!
REKLAMA