logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Onkyo TX-SR505E - wymiana 2SC1740S-S na BC546B, problem z przekaźnikiem

elek1 03 Lis 2019 18:04 3600 30
REKLAMA
  • #1 18256231
    elek1
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Cześć,
    Otrzymałem do naprawy amplituner jak w temacie. Po kilku pomiarach okazało się, że uszkodzona jest końcówka mocy w kanale głośnika centralnego. Wszystkie znalezione uszkodzone i wymienione elementy zaznaczyłem na schemacie.
    Onkyo TX-SR505E - wymiana 2SC1740S-S na BC546B, problem z przekaźnikiem
    Ponieważ nie mogłem znaleźć uszkodzonego 2SC1740S-S, podstawiłem BC546B.
    Q6030 oraz Q6040 wylutowałem, pomierzyłem i wyglądają na sprawne.

Aktualnie przy włączaniu (z żarówką zabezpieczającą) amplituner w ciągu 2 sekund włączy przekaźnik, następnie żarówka zaczyna rozbłyskiwać, wyłączy przekaźnik i przechodzi do trybu standby.
    Proszę o wskazówki w jakim kierunku dalej działać.
  • REKLAMA
  • #2 18256402
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 18256418
    elek1
    Poziom 12  
    Nie regulowałem. Da się wyregulować jeśli amplituner włącza się na 2 sekundy?
  • Pomocny post
    #4 18256468
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9234
    elek1 napisał:
    Da się wyregulować jeśli amplituner włącza się na 2 sekundy?
    Potencjometr ustaw w płożeniu "suwak na dole" (według schematu). Prąd spoczynkowy będzie wówczas minimalny. Jednak jak dla mnie, nie to jest przyczyną (za duży prąd spoczynkowy) - możliwe, że z jakiegoś względu wzmacniacz się wzbudza. lub jakiś element "puszcza".
  • REKLAMA
  • #5 18256540
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 18256549
    elek1
    Poziom 12  
    "Suwak na dole" czyli max opór pomiędzy bazą Q6010 a emiterem Q6000?
    A ten BC546B zamiast 2SC1740S-S jest ok? Na alle są chyba dostępne 1740S-R czyli ze słabszej grupy hfe - byłby lepszy?

Dodano po 1 [minuty]:

Winylov napisał:
    Czy w ciągu tych 2s jesteś w stanie zmierzyć nap. stałe na wyjściu?

Miernik na zaciskach wyjściowych na głośnik centralny?
  • Pomocny post
    #7 18256603
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18256657
    elek1
    Poziom 12  
    Winylov napisał:
    Przed przekaźnikiem bezpośrednio na rezystorach emiterowych. BC546 ma inaczej wyprowadzenia.

Czyli na zaciskach ID+ i ID- tam gdzie się ustawia prąd spoczynkowy? Spróbuję zmierzyć.
    BC546 - tak, obróciłem i zamieniłem bazę z kolektorem.
  • #9 18256684
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 18256859
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1325
    Sprawdź Q6070 czy nie ma zwarcia i nie sygnalizuje fałszywego Over load?
  • #11 18256877
    elek1
    Poziom 12  
    Winylov napisał:
    R 6040 ustawiasz na min.
    elek1 napisał:
    "Suwak na dole" czyli max opór pomiędzy bazą Q6010 a emiterem Q6000?

Pomiar napięcia DC na lini SPC np. Emiter Q6160 , a masą (-) wyjścia głośnikowego.

No wiec tak - z tymi 2 sekundami przesadziłem, to jest raczej 1 sekunda.
    Bez ustawiania R6040 zmierzyłem w ciągu tej 1 sekundy napięcie DC na linii SPC (domyślam się że chodziło o Emiter na Q6070) i na 10 prób najwyższe to było około 1,5V.

Dodano po 9 [minuty]:

jozgo napisał:

Wstępne pomiary wskazują, że jest ok, ale wylutuję go z płyty i pomierzę, to będę miał pewność.
  • REKLAMA
  • #12 18256924
    jozgo
    Poziom 42  
    elek1 napisał:
    jozgo napisał:

Wstępne pomiary wskazują, że jest ok,

Chyba nie trzeba. Jak nie ma zwarcia C-E to nie włącza fałszywie Protect.
  • Pomocny post
    #13 18257159
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1186
    elek1 napisał:
    Ponieważ nie mogłem znaleźć uszkodzonego 2SC1740S-S, podstawiłem BC546B.

Tu może być problem, bo pierwszy z nich ma wzmocnienie minimum 560, a drugi jedynie maksymalnie 150.

Ponadto zwróciłeś uwagę na odmienne wyprowadzenie obu tranzystorów: "BCE" i "CBE"?

W tej aplikacji dobrze się spisują takie tranzystory jak BC639-40, 2SC2240, 2SC3421, 2SD667D, MPSA06(wybrane) lub BD139-16(wybrane). Nie zrażaj się odbiegającymi niektórymi parametrami tych tranzystorów od pierwowzoru- sprawdzone wielokrotnie w praktyce.

Tranzystory Q5030 i Q5040 sprawdzone?
  • Pomocny post
    #14 18257274
    jozgo
    Poziom 42  
    Jeżeli wyłączenie następuje w ok. 1 - 2 sek. to nie jest działanie układu Protect.
    Protect dłużej czeka na ustabilizowanie się napięć zasilaczy i końcówek mocy.
    Włączyłeś zasilanie przez zarówkę, więc po załączeniu przez przekaźnik transformatora głównego napięcie zasilania spada przez tę żarówkę.
    Działa pewnie układ generujacy sygnał Power Off przy zbyt niskim napięciu zasilania.
    Ja żarówki nie stosuję, ale jeżeli musisz to włącz ją w obwód transformatora głównego np. w miejscu jego bezpiecznika. Lub w szereg z nim.
    Wtedy uklad Stand By będzie miał stale prawidłowe napięcie zasilające. Onkyo TX-SR505E - wymiana 2SC1740S-S na BC546B, problem z przekaźnikiem
  • #15 18257385
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 18257454
    jozgo
    Poziom 42  
    Winylov napisał:
    Czy w innych kanałach pomiar wygląda podobnie?

To nie trzeba sprawdzać wszystkich kanałów. To sygnalizuje "szyna" przewód VPRO do układu Protect.
  • #17 18257610
    aaanteka
    Poziom 42  
    Raczej trzeba sprawdzić wszystkie kanały ponieważ zarówno szyna VPRO(TECT) ,jak i IPRO(TECT) oraz VOLH są wspólne dla wszystkich kanałów. Stan na nich będzie taki sam dla uszkodzonego jednego jak i kilku kanałów.
    Amatorska naprawa tak złożonego wzmacniacza nie jest wręcz nie możliwa, ale z pewnością jest dość dużym wyzwaniem i testem cierpliwości.
    Na początek należy przeprowadzić skrupulatnie żmudne pomiary wszystkich elementów mocy w każdym z kanałów, nawet dwukrotnie aby być pewnym na 100% a nie na "niby tak".
  • #18 18257632
    jozgo
    Poziom 42  
    aaanteka napisał:
    zarówno szyna VPRO(TECT) ,jak i IPRO(TECT) oraz VOLH są wspólne dla wszystkich kanałów.

Oczywiście, ale ich sprawdzenie daje informację, czy to działanie układu PROTECT. A jeśli tak to która przyczyna? Nastepnie dopiero: ktory kanał?
    Chyba logiczne?
    Chociaz czas zadziałania 1 sek. w/g mnie wyklucza PROTECT.

Dodano po 1 [minuty]:

aaanteka napisał:
    Amatorska naprawa tak złożonego wzmacniacza nie jest wręcz nie możliwa,

Stale amatorsko takie naprawiam.
  • #19 18257647
    elek1
    Poziom 12  
    Chyba muszę uzupełnić wątek o kilka informacji.
    W chwili kiedy otrzymałem amplituner do naprawy jego użytkownik poinformował mnie, że słyszał chyba 2 wystrzały, następnie zaczęło się z niego dymić i go wyłączył. Kiedy ja go włączyłem, uruchomił się, przekaźniki się załączyły, po 5 sekundach zaczął lecieć dym z kondensatora C6040 w kanale C i wtedy go wyłączyłem. To dlatego szukam uszkodzeń w kanale C.
    Profilaktycznie wymieniłem analogiczne kondensatory w pozostałych kanałach czyli C6041, C6042 itd. Dodatkowo znalazłem kilka podejrzanych lutów w innych kanałach, które poprawiłem. Zakładam, że pozostałe kanały są sprawne, chociaż istnieje prawdopodobieństwo, że przy poprawkach coś zepsułem.

Dodano po 5 [minuty]:

aaanteka napisał:
    Ponadto zwróciłeś uwagę na odmienne wyprowadzenie obu tranzystorów: "BCE" i "CBE"?

Tak.
  • #20 18257675
    jozgo
    Poziom 42  
    Przełącz na próbę żarówkę tak jak pisalem.
  • REKLAMA
  • #21 18257690
    elek1
    Poziom 12  
    jozgo napisał:
    Jeżeli wyłączenie następuje w ok. 1 - 2 sek. to nie jest działanie układu Protect.
    Protect dłużej czeka na ustabilizowanie się napięć zasilaczy i końcówek mocy.
    Włączyłeś zasilanie przez zarówkę, więc po załączeniu przez przekaźnik transformatora głównego napięcie zasilania spada przez tę żarówkę.
    Działa pewnie układ generujacy sygnał Power Off przy zbyt niskim napięciu zasilania.
    Ja żarówki nie stosuję, ale jeżeli musisz to włącz ją w obwód transformatora głównego np. w miejscu jego bezpiecznika. Lub w szereg z nim.
    Wtedy uklad Stand By będzie miał stale prawidłowe napięcie zasilające. Onkyo TX-SR505E - wymiana 2SC1740S-S na BC546B, problem z przekaźnikiem

Oczywiście sprawdzę to. Jednakże u mnie Stand By działa (świeci czerwona dioda po podłączeniu amplitunera do zasilania poprzez żarówkę). Kiedy wciskam przycisk "power" żarówka w zasadzie od razu zaczyna się rozświetlać i amplituner się wyłącza. Czy świecenie żarówki nie oznacza poboru zbyt dużego prądu przez amplituner czyli istnienie uszkodzenia?

Winylov napisał:
    Czy w innych kanałach pomiar wygląda podobnie?

Tak. Wykorzystuję inne kanały (chyba 2 są identyczne) jako punkt odniesienia i na razie wszystkie pomiary są identyczne jak w naprawianym.
  • #22 18257693
    aaanteka
    Poziom 42  
    elek1 napisał:
    Zakładam, że pozostałe kanały są sprawne, chociaż istnieje prawdopodobieństwo, że przy poprawkach coś zepsułem.

Nie należy zakładać tylko sprawdzić i być pewnym. Twoja ostatni wpis sugeruje raczej, że masz nikłe szanse na korzystny rezultat naprawy.Jeżeli nie brak ci chęci zacznij diagnostykę od początku.

Trzeba sprawdzić wszystkie kanały pomiarami elementów przy wyłączonym oczywiście zasilaniu oraz następnie poszczególnych stopni w stanie zasilania:- prądy spoczynkowe, napięcia niezrównoważenia na wyjściu, stan szyny protect( właściwie to VPRO i IPRO . (Dla podejrzanego o uszkodzenie stopnia możesz przy pierwszym uruchomieniu nie montować tranzystorów mocy. - Prawidłowo pracujący stopień napięciowy nie powinien wnosić nic do układu zabezpieczenia. W ten sposób potwierdzisz swoje przypuszczenia i będziesz mógł sprawdzić sprawność innych kanałów.) To na początek.

Zabezpieczenie żarówką w tym wzmacniaczu, to żadne zabezpieczenie. Należy zastosować zabezpieczenie w postaci rezystorów dużej mocy w szynach zasilających stopnie końcowe.

Dodano po 5 [minuty]:

elek1 napisał:
    Kiedy wciskam przycisk "power" żarówka w zasadzie od razu zaczyna się rozświetlać i amplituner się wyłącza. Czy świecenie żarówki nie oznacza poboru zbyt dużego prądu przez amplituner czyli istnienie uszkodzenia?

Nic nie zrozumiałeś: - masz podłączone dwa odbiorniki 230V szeregowo do sieci zasilającej 230V. Przy załączeniu zasilania pobór mocy powoduje zbyt duży spadek napięcia zasilania amplituner( -ile ono wynosi maksymalnie 115V ?) i wyłącza go( -ile ono wynosi maksymalnie 115V ?). Jak już stosować zabezpieczenie w postaci żarówki to jedynie na zasilaniu transformatora od zasilania stopni końcowych. O to chodziło przedmówcy:
    jozgo napisał:

Aby nie było niedopowiedzeń:
    elek1 napisał:
    ednakże u mnie Stand By działa (świeci czerwona dioda po podłączeniu amplitunera do zasilania poprzez żarówkę).

-układ ten sam pobiera znikomy prąd i rezystancja żarówki nie ma na niego wpływu do momentu większego poboru prądu przy załączaniu. Obrazowo ujmując dl samego układu potrzymania energii wystarcza przy pomijalnie małym spadku napięcia na żarówce. Podobnie jak kiedyś przy wyłącznikach oświetlenia były montowane neonówki.
  • #23 18257706
    jozgo
    Poziom 42  
    Żarowka włączona szeregowo w zasilanie całego amplitunera powoduje spadek napięcia. W zasilaczu pomocniczym standby jest układ na to reagujący podający sygnał POFF. Powoduje on odłączenie przekaźnika Main transformatora.
  • #24 18257713
    elek1
    Poziom 12  
    Ok, ok. Sprawdzę więc "Tranzystory Q5030 i Q5040 sprawdzone?", później przepinam żarówkę i zobaczymy.
  • #25 18257721
    aaanteka
    Poziom 42  
    Zanim co kolwiek wykonasz przeczytaj jeszcze raz cały temat. Nie wystarczy skupić się na jednym przypuszczeniu, należy być pewnym wszystkiego. Zacznij sprawdzanie wszystkich tranzystorów od początku. Nic nie wspomniałeś powtórnie o driverach Q6040,Q6030, które z pewnością musiały ulec uszkodzeniu.
  • #26 18257737
    jozgo
    Poziom 42  
    elek1 napisał:
    później przepinam żarówkę i zobaczymy.

Sprawdź wczesniej diody D933 i D935
  • #27 18257761
    elek1
    Poziom 12  
    aaanteka napisał:
    Nic nie wspomniałeś powtórnie o driverach Q6040,Q6030, które z pewnością musiały ulec uszkodzeniu.

Pisałem w pierwszym poscie. Zostały wylutowane i sprawdzone miernikiem - wszystko ok. Dodatkowo kolega sprawdzał je testerem elementów elektronicznych, który również pokazał, że są sprawne. Jednak nie ukrywam, że również jestem tym zaskoczony, ponieważ szukając informacji o naprawie tego typu usterek często te elementy były uszkodzone. Dodatkowo w moim przypadku wszystkie elementy wokół były uszkodzone.

Dodano po 3 [godziny] 51 [minuty]:

jozgo napisał:
    Sprawdź wczesniej diody D933 i D935

Sprawne.
    Wpiąłem żarówkę jak napisałeś i amplituner załączył się. Żarówka żarzy się. Zrobić jakieś pomiary, czy pozostaje ustawienie prądu spoczynkowego?
  • #28 18258193
    jozgo
    Poziom 42  
    Sprawdź napięcia z Service Manual no i ustaw prąd spoczynkowy.
    Sprawdź napięcia na wyjściach.
    Jak wszystko OK odłlącz tę żarówkę i testuj z głośnikami.
    Na początek ostrożnie z Volume.

Dodano po 9 [minuty]:

Pomiary końcowe i ustawienia to jak odłączysz żarówkę.
    Pomyliłem się w kolejności bo ja żarówki ani innych ograniczników nie stosuję.
    Pomiary z ta żarówką będą błędne ze względu na spadek na niej napięcia.
  • #29 18258232
    elek1
    Poziom 12  
    To najpierw z podłączoną żarówką wstępnie ustawię prąd spoczynkowy taki jaki jest w bliźniaczych kanałach FR i FL. Później odepnę żarówkę i ustawię tak jak jest w instrukcji, porównując z kanałami FR i FL. No i pytanie amatora: jakie napięcia pomierzyć na koniec (pomiędzy czym a czym)?
  • #30 18258309
    jozgo
    Poziom 42  
    Na stronach 75 i 76 Service Manual masz dane ustwień pradu spoczynkowego.
    Jak prąd spoczynkowy da sie ustawić to wszystko OK.
    Pomiary masz na podane na SM. Możesz dla kontroli porownac z Twoimi.

Dodano po 1 [minuty]:

elek1 napisał:
    No i pytanie amatora

Też jestem amatorem.
    Kiedyś to się mówiło - radioamatorem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z amplitunerem Onkyo TX-SR505E, w którym uszkodzona była końcówka mocy w kanale głośnika centralnego. Po wymianie tranzystora 2SC1740S-S na BC546B amplituner włączał się na około 1-2 sekundy, po czym wyłączał się z powodu zadziałania przekaźnika. Użytkownik nie regulował rezystora R6040, co mogło wpływać na prąd spoczynkowy. W trakcie dyskusji zasugerowano pomiary napięcia na wyjściu oraz sprawdzenie innych tranzystorów i elementów w obwodzie. Po wymianie uszkodzonych elementów i poprawnym ustawieniu prądu spoczynkowego, amplituner zaczął działać poprawnie. Użytkownik podkreślił, że problem wynikał z błędnego testowania z użyciem żarówki, co zostało poprawione.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA