logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat podłączenia 2 żarówek z 3 miejsc za pomocą włączników schodowych i krzyżowego

Tomek812812 13 Lis 2019 21:45 888 15
  • #1 18276544
    Tomek812812
    Poziom 5  
    Witam wszystkich. Mam taki problem. W moim pokoju chciałbym sterować z 3 miejsc dwiema żarowkami. Prawdopodobnie potrzebuję do tego 2 podwójnych włączników schodowych i jednego podwójnego krzyżowego. Instalacja ma być bezpuszkowa. Czy jest ktoś w stanie nakreślić mi schemat podłączenia? Na co zwrócić uwagę przy takim podłączeniu. Z góry dzięki.
  • #2 18276586
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1193
    Do pierwszej schodówki zasilanie do drugiej lampa a miedzy schodówkami krzyżowy. Neutralny i ochrona ciągniesz ze wszystkimi kablami od pierwszego schodowego do drugiego i z niego do lamp.
  • #3 18276996
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6633
    Tomek812812 napisał:
    Czy jest ktoś w stanie nakreslic mi schemat podłączenia?
    Sprawdzałeś tutaj?

Edit:
    Czyżby porady w tym temacie nie były wystarczające?
  • #4 18277413
    Tomek812812
    Poziom 5  
    Tutaj pisałem o podłączeniu3 żarówek nie dwóch. W internecie większość schematów jest tylko na pojedyncze włączniki. Spoko nikt nie chce pomóc Oki. Dzieki
  • #5 18277422
    bumble
    Poziom 40  
    Napisałem jak masz to zrobić. Narysuj żarówki i wyłączniki jaki układ a ja ci dorysuję przewody.

Dodano po 1 [minuty]:

Do którego dojedziesz z zasilaniem? Z którego pójdziesz na lampy? Ile punktów w jednej lampie, dwa czy jeden? Wszystkie lampy zapalane razem?
  • #6 18277451
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6633
    Tomek812812 napisał:
    W internecie większość schematów jest tylko na pojedyncze włączniki.
    Ale przecież układ podwójny to są dwa równoległe układy pojedyńcze.
    Nie rozumiem czego nie rozumiesz.
    A w profilu masz "elektryk". :roll:
  • #7 18277643
    bumble
    Poziom 40  
    zbich70 napisał:
    A w profilu masz "elektryk".

Ha ha. Jak kolega wrzuci schemacik rozmieszczenia to coś naskrobie i opis jak co się ma zaświecać. Czy żyrandol 1 + 2, czy w 1 i 2 źródła a + b,c. Ale tak jak pisałem krzyżowy na linii czteroprzejazdowej na dwóch żyłach pomiędzy schodowymi a pozostałe dwie to N i PE chyba, że jest opcja bezpośredniego dociągnięcia do lampy. Faza na jeden schodowy a wyjście na lampę z drugiego. Jak ma być x2 to przewody pomiędzy schodówkami będą cztery dla działania lamp i dwa N + PE, chyba, że jest opcja bezpośredniego dociągnięcia do lampy.
  • #8 18277675
    takijasiu
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    W XXI wieku polecam Sonoff 4CH Pro R2 - 4 kanałowy kontroler obciążany max 10A (wszystkie kanały sumarycznie). Kosztuje około 120 zł np. w jednej z sieci sklepów z elektroniką, która ma w ofercie całą markę Sonoff.

Wskazany kontroler można sterować przez WiFi albo przez piloty 433 MHz - najtańsze 4 kanałowe piloty zaczynają się od 10 zł na polskim portalu aukcyjnym. Włączniki na 433 MHz można też kupić w formie przypominającej zwykły włącznik światła, ale trochę trudniej je znaleźć w cenie poniżej 50 zł (tyle kosztuje 3-kanałowy włącznik WiFi).

Nie trzeba ciągnąć dziesiątków metrów kabli między włącznikami, niszczyć tynku na ścianach, etc. - a otrzymuje się możliwość sterowania oświetleniem z pilotów plus można zmienić oprogramowanie w sterowniku i zaprogramować w nim jakieś wzorce sterowania (np. takie że światło samo będzie się gasiło np. o 10 rano).
  • #9 18277685
    bumble
    Poziom 40  
    takijasiu napisał:
    Nie trzeba ciągnąć dziesiątków metrów kabli między włącznikami, niszczyć tynku na ścianach, etc. - a otrzymuje się możliwość sterowania oświetleniem z pilotów plus można zmienić oprogramowanie w sterowniku i zaprogramować w nim jakieś wzorce sterowania (np. takie że światło samo będzie się gasiło np. o 10 rano).

A sterowanie miejscowe bez pilotów i smartfonów?
  • #10 18277731
    takijasiu
    Poziom 25  
    bumble napisał:
    takijasiu napisał:

A sterowanie miejscowe bez pilotów i smartfonów?

sterownik jest wyposażony w dosyć niewielki przycisk, którym można zmienić stan danego wyjścia - można to obejrzeć np. na tym filmie: https://youtu.be/uqH8c8NFW_w?t=620
  • #11 18277756
    bumble
    Poziom 40  
    Nie chodzi o przycisk na sterowniku. chodzi o przycisk czy przełącznik na ścianie. Sterowanie miejscowe.

Dodano po 1 [minuty]:

takijasiu napisał:
    sterownik jest wyposażony w dosyć niewielki przycisk, którym można zmienić stan danego wyjścia

Nikt nie będzie grzebał w rozdzielni czy nad sufitem. Takie rzeczy jak oświetlenie muszą być funkcjonalne, ma to obsłużyć 5 letnie dziecko.
  • #12 18277802
    takijasiu
    Poziom 25  
    bumble napisał:
    Nie chodzi o przycisk na sterowniku. chodzi o przycisk czy przełącznik na ścianie. Sterowanie miejscowe.

Dodano po 1 [minuty]:

takijasiu napisał:
    sterownik jest wyposażony w dosyć niewielki przycisk, którym można zmienić stan danego wyjścia

Nikt nie będzie grzebał w rozdzielni czy nad sufitem. Takie rzeczy jak oświetlenie muszą być funkcjonalne, ma to obsłużyć 5 letnie dziecko.

No to tak jak napisałem wcześniej - umieszcza się pilota 433 MHz albo WiFi, który wizualnie wygląda jak przełącznik do światła.

Proponuję, żeby kolega sobie wpisał w google "Pilot natynkowy 2 kanałowy RF433 MHz do Sonoff" - na portalu aukcyjnym taki pilot w tej formie kosztuje około 25 złotych.
  • #13 18277924
    bumble
    Poziom 40  
    takijasiu napisał:
    Proponuję, żeby kolega sobie wpisał w google "Pilot natynkowy 2 kanałowy RF433 MHz do Sonoff" - na portalu aukcyjnym taki pilot w tej formie kosztuje około 25 złotych.

Jak ten pilot jest zasilany?

Dodano po 1 [minuty]:

https://wylaczniki-dotykowe.pl/schemat-podlaczenia/
    Coś takiego lepiej.

Dodano po 2 [minuty]:

Ja proponuję użyć czegoś bezprzewodowego ale do współpracy np z asystentem gppgle home albo alexa. Ja używam alexa do sterowania oświetleniem radiem i ogrzewaniem.
  • #14 18277991
    takijasiu
    Poziom 25  
    bumble napisał:
    takijasiu napisał:

Jak ten pilot jest zasilany?

Dodano po 1 [minuty]:

https://wylaczniki-dotykowe.pl/schemat-podlaczenia/
    Coś takiego lepiej.

Dodano po 2 [minuty]:

Ja proponuję użyć czegoś bezprzewodowego ale do współpracy np z asystentem gppgle home albo alexa. Ja używam alexa do sterowania oświetleniem radiem i ogrzewaniem.

Gdyby kolega - zgodnie z moją sugestią - wyszukał sobie tego pilota w google, to pewnie by wiedział, że jest zasilany baterią CR2032 - natomiast ostatnio ktoś tutaj pisał o pilotach 433 MHz, które nie wymagają bateryjnego źródła zasilania - zdaje się, że wciskająć przycisk generuje się energię, która zasila nadajnik.

Jeżeli to ma być użyte tylko do sterowania tymi 2-ma punktami oświetlenia, to po co angażować w to dodatkowe urządzenia? Zarówno Alexa jak i asystent Google to dodatkowe urządzenia, znacznie droższe - jak ktoś już ma, to można użyć.

Kontroler - np. ten przykładowy Sonoff CH4 Pro R2 - świetnie sobie radzi z pilotami na 433 MHz (owszem, można je przechwytywać i kopiować, ale to wymaga obecności jakiegoś złośliwego sąsiada a nie każdy takiego ma) i wówczas nie jest potrzebne jego podłączenie do WiFi oraz do internetu - piloty działają lokalnie.
  • #15 18278001
    Tomek812812
    Poziom 5  
    Panowie tylko pod uwagę biorę zwyklte włączniki bez żadnych pilotów i modulow
  • #16 18278007
    bumble
    Poziom 40  
    takijasiu napisał:
    Gdyby kolega - zgodnie z moją sugestią - wyszukał sobie tego pilota w google, to pewnie by wiedział, że jest zasilany baterią CR2032

I o to chodzi kolego. Bateryjka się wyczerpuje i co? Ciemno wszędzie głucho wszędzie. No ale teraz są latarenki w smartfonach.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia dwóch żarówek z trzech miejsc za pomocą włączników schodowych i krzyżowego. Użytkownik poszukiwał schematu podłączenia oraz wskazówek dotyczących instalacji bezpuszkowej. Odpowiedzi sugerowały, że do realizacji tego zadania potrzebne będą dwa podwójne włączniki schodowe oraz jeden podwójny włącznik krzyżowy. Uczestnicy dyskusji podkreślali znaczenie odpowiedniego prowadzenia przewodów, w tym zasilania, neutralnego i ochrony. Pojawiły się również propozycje zastosowania nowoczesnych rozwiązań, takich jak kontrolery Sonoff, które umożliwiają sterowanie oświetleniem bez konieczności ciągnięcia kabli. Wskazano na możliwość użycia pilotów 433 MHz do lokalnego sterowania, co może być bardziej funkcjonalne i estetyczne.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA