Witam wszystkich. Mam taki problem. W moim pokoju chciałbym sterować z 3 miejsc dwiema żarowkami. Prawdopodobnie potrzebuję do tego 2 podwójnych włączników schodowych i jednego podwójnego krzyżowego. Instalacja ma być bezpuszkowa. Czy jest ktoś w stanie nakreślić mi schemat podłączenia? Na co zwrócić uwagę przy takim podłączeniu. Z góry dzięki.
Do pierwszej schodówki zasilanie do drugiej lampa a miedzy schodówkami krzyżowy. Neutralny i ochrona ciągniesz ze wszystkimi kablami od pierwszego schodowego do drugiego i z niego do lamp.
Tutaj pisałem o podłączeniu3 żarówek nie dwóch. W internecie większość schematów jest tylko na pojedyncze włączniki. Spoko nikt nie chce pomóc Oki. Dzieki
Ha ha. Jak kolega wrzuci schemacik rozmieszczenia to coś naskrobie i opis jak co się ma zaświecać. Czy żyrandol 1 + 2, czy w 1 i 2 źródła a + b,c. Ale tak jak pisałem krzyżowy na linii czteroprzejazdowej na dwóch żyłach pomiędzy schodowymi a pozostałe dwie to N i PE chyba, że jest opcja bezpośredniego dociągnięcia do lampy. Faza na jeden schodowy a wyjście na lampę z drugiego. Jak ma być x2 to przewody pomiędzy schodówkami będą cztery dla działania lamp i dwa N + PE, chyba, że jest opcja bezpośredniego dociągnięcia do lampy.
W XXI wieku polecam Sonoff 4CH Pro R2 - 4 kanałowy kontroler obciążany max 10A (wszystkie kanały sumarycznie). Kosztuje około 120 zł np. w jednej z sieci sklepów z elektroniką, która ma w ofercie całą markę Sonoff.
Wskazany kontroler można sterować przez WiFi albo przez piloty 433 MHz - najtańsze 4 kanałowe piloty zaczynają się od 10 zł na polskim portalu aukcyjnym. Włączniki na 433 MHz można też kupić w formie przypominającej zwykły włącznik światła, ale trochę trudniej je znaleźć w cenie poniżej 50 zł (tyle kosztuje 3-kanałowy włącznik WiFi).
Nie trzeba ciągnąć dziesiątków metrów kabli między włącznikami, niszczyć tynku na ścianach, etc. - a otrzymuje się możliwość sterowania oświetleniem z pilotów plus można zmienić oprogramowanie w sterowniku i zaprogramować w nim jakieś wzorce sterowania (np. takie że światło samo będzie się gasiło np. o 10 rano).
Nie trzeba ciągnąć dziesiątków metrów kabli między włącznikami, niszczyć tynku na ścianach, etc. - a otrzymuje się możliwość sterowania oświetleniem z pilotów plus można zmienić oprogramowanie w sterowniku i zaprogramować w nim jakieś wzorce sterowania (np. takie że światło samo będzie się gasiło np. o 10 rano).
A sterowanie miejscowe bez pilotów i smartfonów?
sterownik jest wyposażony w dosyć niewielki przycisk, którym można zmienić stan danego wyjścia - można to obejrzeć np. na tym filmie: https://youtu.be/uqH8c8NFW_w?t=620
Nie chodzi o przycisk na sterowniku. chodzi o przycisk czy przełącznik na ścianie. Sterowanie miejscowe.
Dodano po 1 [minuty]:
takijasiu napisał:
sterownik jest wyposażony w dosyć niewielki przycisk, którym można zmienić stan danego wyjścia
Nikt nie będzie grzebał w rozdzielni czy nad sufitem. Takie rzeczy jak oświetlenie muszą być funkcjonalne, ma to obsłużyć 5 letnie dziecko.
No to tak jak napisałem wcześniej - umieszcza się pilota 433 MHz albo WiFi, który wizualnie wygląda jak przełącznik do światła.
Proponuję, żeby kolega sobie wpisał w google "Pilot natynkowy 2 kanałowy RF433 MHz do Sonoff" - na portalu aukcyjnym taki pilot w tej formie kosztuje około 25 złotych.
Proponuję, żeby kolega sobie wpisał w google "Pilot natynkowy 2 kanałowy RF433 MHz do Sonoff" - na portalu aukcyjnym taki pilot w tej formie kosztuje około 25 złotych.
Ja proponuję użyć czegoś bezprzewodowego ale do współpracy np z asystentem gppgle home albo alexa. Ja używam alexa do sterowania oświetleniem radiem i ogrzewaniem.
Ja proponuję użyć czegoś bezprzewodowego ale do współpracy np z asystentem gppgle home albo alexa. Ja używam alexa do sterowania oświetleniem radiem i ogrzewaniem.
Gdyby kolega - zgodnie z moją sugestią - wyszukał sobie tego pilota w google, to pewnie by wiedział, że jest zasilany baterią CR2032 - natomiast ostatnio ktoś tutaj pisał o pilotach 433 MHz, które nie wymagają bateryjnego źródła zasilania - zdaje się, że wciskająć przycisk generuje się energię, która zasila nadajnik.
Jeżeli to ma być użyte tylko do sterowania tymi 2-ma punktami oświetlenia, to po co angażować w to dodatkowe urządzenia? Zarówno Alexa jak i asystent Google to dodatkowe urządzenia, znacznie droższe - jak ktoś już ma, to można użyć.
Kontroler - np. ten przykładowy Sonoff CH4 Pro R2 - świetnie sobie radzi z pilotami na 433 MHz (owszem, można je przechwytywać i kopiować, ale to wymaga obecności jakiegoś złośliwego sąsiada a nie każdy takiego ma) i wówczas nie jest potrzebne jego podłączenie do WiFi oraz do internetu - piloty działają lokalnie.
✨ W dyskusji poruszono problem podłączenia dwóch żarówek z trzech miejsc za pomocą włączników schodowych i krzyżowego. Użytkownik poszukiwał schematu podłączenia oraz wskazówek dotyczących instalacji bezpuszkowej. Odpowiedzi sugerowały, że do realizacji tego zadania potrzebne będą dwa podwójne włączniki schodowe oraz jeden podwójny włącznik krzyżowy. Uczestnicy dyskusji podkreślali znaczenie odpowiedniego prowadzenia przewodów, w tym zasilania, neutralnego i ochrony. Pojawiły się również propozycje zastosowania nowoczesnych rozwiązań, takich jak kontrolery Sonoff, które umożliwiają sterowanie oświetleniem bez konieczności ciągnięcia kabli. Wskazano na możliwość użycia pilotów 433 MHz do lokalnego sterowania, co może być bardziej funkcjonalne i estetyczne. Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.