logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate - Cykanie wymienionego dysku 2TB podczas uruchamiania i grania

Tupolewski 19 Lis 2019 22:25 3258 8
REKLAMA
  • #1 18288772
    Tupolewski
    Poziom 5  
    Witam. Nakreślę historie. Kilka miesięcy temu kupiłem nowy dysk twardy (1TB) w jednym z popularnych sklepów z częściami komputerowymi. Po niespełna dwóch miesiącach, dysk zaczął źle pracować. Spowolnienie pracy systemu, cykanie, "harczenie". Po wykonanych testach 3 programami (HD Tune, Crystal Dysk Info i Victoria) okazało się że dysk ma uszkodzone sektory i jest na skraju żywota. Wysłałem do firmy Seagate na gwarancję. Po tygodniu przysłali inny dysk (2TB) jako sprawny/naprawiony fabrycznie (taka informacja widnieje na ich stronie). Minął miesiąc, dwa i dzisiaj zauważyłem że dysk przy uruchamianiu i graniu w jakąkolwiek grę, zaczął cykać (co jest dość uciążliwe i są to cykania w mniej więcej równych, krótkich odstępach czasowych) i momentami spada płynność rozgrywki. Zrobiłem skanowanie ponownie trzema wyżej wymienionymi programami i żaden nie wykrywa problemu. I tutaj pytanie do forumowiczów, co może być tym razem nie tak? Wstawić skany, bądź zrzuty ekranu z jakiegoś konkretnego programu?

(Chyba napisałem w złym dziale, przepraszam i proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu)
  • REKLAMA
  • #2 18288781
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 18288821
    Tupolewski
    Poziom 5  
    Seagate - Cykanie wymienionego dysku 2TB podczas uruchamiania i grania

Też się zdziwiłem że przysłali mi dysk o 1 TB większy, ale tłumaczyłem sobie to tym że reklamując go bezpośrednio u producenta 2 miesiące po zakupie, chcieli się zrehabilitować.

(Nie wiem czy w pliku jest podany model zasilacza. Zasilacz SilentiumPC Vero L2 600W (SPC165))
    Załączniki:
    • 111.txt (59.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • DxDiag.txt (72.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 18288860
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 18288866
    Tupolewski
    Poziom 5  
    Posiadam dwa dyski. Pierwszy jest SSD Kingston 120GB przeznaczony na system i podstawowe programy jak przeglądarka czy sterowniki. Drugi z którym jest problem to HDD służący za użytkowy magazyn
  • REKLAMA
  • #6 18288876
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 18288886
    Tupolewski
    Poziom 5  
    Profil wydajności i wyłączanie dysku twardego miałem już ustawione tak jak proponujesz. Co do przeniesienia gry na SSD to pewnie kwestia czasu, jednak zdziwiłem się ponieważ poprzedni dysk HDD który padł ze starości (8 letni ten sam model i firma) nie sprawiał takich problemów.
  • REKLAMA
  • #8 18288935
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Sprawdź na innym złączu zasilającym. Mogą być takie objawy (cykanie) jak jest słaby styk we wtyku zasilającym. Druga opcja to to że ten typ tak ma, widocznie parkuje głowice w bezczynności, jednak nie tłumaczyło by to spadków wydajności.
  • #9 18288999
    Tupolewski
    Poziom 5  
    Dzięki za podsunięcie pomysłu. Mając między innymi 2 wiązki kabli, gdzie na jedną wiązkę przypadają 3 wtyki zasilające do dysków, zrobiłem eksperyment i z jednej wiązki podłączyłem jeden dysk, a z drugiej wiązki, drugi dysk (wcześniej dwa dyski były podłączone do jednej wiązki). Dodatkowo zrobiłem defragmentację dysku (szperając na innych forach wyczytałem że ktoś mając podobny problem do mojego, zastosował defragmentacje i pomogła) zresetowałem komputer i voila. Po przetestowaniu na 2 grach gdzie wcześniej problem występował, nagle ustąpił i dysk pracuje tak jak powinien.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nowym dyskiem twardym Seagate o pojemności 2TB, który zaczął cykać podczas uruchamiania i grania, co wpływało na płynność rozgrywki. Po wcześniejszym problemie z dyskiem 1TB, który miał uszkodzone sektory, użytkownik otrzymał nowy dysk w ramach gwarancji. Mimo że testy SMART nie wykazały błędów, użytkownik otrzymał porady dotyczące sprawdzenia zasilania, zmiany profilu wydajności oraz defragmentacji dysku. Po eksperymentach z podłączeniem dysków do różnych wiązek zasilających oraz defragmentacji, problem z cykaniem ustąpił, a dysk zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA