logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SATEL Integra 128 WRL: Czemu manipulatory gasną po włączeniu z pilota?

Arbiter 20 Lis 2019 19:05 2697 38
Najlepsze odpowiedzi

Why do the keypads on my SATEL Integra 128 WRL lose backlight and become partly unresponsive after arming the alarm from a remote, and why does only a central restart temporarily fix it?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną była usterka pamięci na płycie centrali, a nie same manipulatory ani pilot. Po dalszych objawach w logach pojawił się „Błąd pamięci RAM”, co wskazywało na padającą pamięć FLASH/AMIC i losowe restarty centrali [#18374783][#18375193] Użytkownik odesłał centralę do SATEL, który naprawił ją bezpłatnie przez wymianę pamięci AMIC i przy okazji zaktualizował firmware [#18595726][#18684156] Wcześniejsze sugestie dotyczyły też zasilania, akumulatora i przepięcia manipulatorów z KPD na OUT, ale ostatecznie potwierdziła się awaria pamięci płyty głównej [#18309750][#18309833][#18310424]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 18290303
    Arbiter
    Poziom 15  
    Ocena: 101
    Przy włączeniu alarmu z pilota raz na pare miesiecy gaśnie podświetlenie manipulatorów. Nastepnie są one częściowo martwe nie da się z nich korzystać choć wyświetlają np godzinę. Ale podświetlenie nie uaktywnia się nawet mimo dotykania klawiszy.

Pomaga restart centrali (odcięcie zasilania).
    Co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • #3 18290965
    Arbiter
    Poziom 15  
    zaraz zrestartuję i zobaczę co wyświetli

Dodano po 6 [minuty]:

Przegląd logów w manipulatorze nie wskazuje żadnych nieprawidłowości. Jedynie jak restartuje system to zalogowane są restart centrali, restart ekspanderów i manipulatorów.
  • #4 18291007
    van claude jean damme
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Jaki akumulator, rozumiem, że pracuje od 2016 roku? Sygnalizator z własnym zasilaniem?
  • REKLAMA
  • #5 18291016
    Arbiter
    Poziom 15  
    Niestety po restarcie pochodziło 5 min i znów to samo.

Jednak zalogowało "Restart centrali płyta główna". Natomiast nie restartowało ekspanderów i manipulatorów. Czyli jakby płyta sama się restartuje i po tym restarcie manipulatory są ciemne

Manipulator okazało sie ze działa, ale nie ma podświetlenia praktycznie. Zaledwie ledwo co świeci i zamiast normalnego stanu (mam wyswietlone stany stref) wyświetla jedynie godzinę. Po wklikaniu kodu okazuje sie ze da się w takim stanie wejść do menu. Ale ani wyswietlacz nie swieci ani nie pika a podswietlenie klawiszy świeci ledwo co.

Pierwsze takie zdarzenie wystapiło ze 2 miesiace temu, drugie dwa dni temu, a trzecie dziś w okolo 5 min po restarcie który wykonałem przez odciecie zasilania.

Akumulator powinien być OK. ale mam jeden ekspander, sprawdzę go czy przypadkiem nie zasilam go z innego źródła

Dodano po 9 [minuty]:

Zrobiłem jeszcze jeden eksperyment - przy tym manipulatorze wygaszonym wszedłem w zmianę opcji, wybrałem "gong w manipulatorze" i odżył. Zaczał się świecić i normalnie funkcjonować bez restartu całego systemu i w tym samym czasie drugi manipulator odżył mimo ze go nie dotykałem.

Dodano po 6 [minuty]:

Sygnalizator nie ma własnego zasilania
  • #6 18298197
    synology1
    Poziom 16  
    Ocena: 144
    Tak naprawdę to zacznij od akumulatora ,ale nie na zasadzie że weźmiesz miernik i sprawdzisz napięcie tylko pod obciążeniem jak nie masz testera do akumulatora.
  • #7 18298308
    Arbiter
    Poziom 15  
    Czy to moze być za niskie napięcie na akumulatorze?
  • #8 18298819
    synology1
    Poziom 16  
    Ocena: 144
    Od tego zaczynamy ,często w pamięci znajduje się tez informacja o sabotażu szyny DTM itp
  • REKLAMA
  • #9 18299784
    emzuro
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Jakie masz manipulatory? Może nie wytrzymuje KPD, przepij na OUT, takie są zalecenia techników z Satela
  • REKLAMA
  • #10 18299811
    Arbiter
    Poziom 15  
    Dzialaly tak 4 lata i bylo ok
  • #12 18299912
    Arbiter
    Poziom 15  
    Sprawa nie taka latwa i oczywista bo akumulator mam centralny 100Ah i jest ladowany osobna ladowarka. Z tego aku dzialaja tez inne urzadzenia i nie ma z nimi problemu. Ale dzieki za ta wskazowke sprobuje go zmierzyc
  • #14 18300978
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    suworow napisał:
    Otwierał już kolega obudowę centrali

Albo jest tam niezła rzeźba albo lepiej może aby nie otwierał.
  • #15 18309750
    humek
    Poziom 32  
    Ocena: 164
    Witam. Prawdopodobnie !! tak piszę , jest spadek napięcia podczas włączenia się sygnalizatora -rów które obciążają system. Ta centrala ma mało wydajny zasilacz i żródła prądowe na wyjściach OUT , spada napięcie wszystko "przysiada" i mamy efekt! To że jest gdzieś tam duży akumulator niczego nie przesądza jednak jest potrzebny miernik by pomierzyć napięcia podczas spadku i na wyjściach centrali i wyjściach zasilających klawiatury .Na początek odepnij sygnalizatory ,wywołaj alarm i zobacz czy usterka wystąpi.

Dodano po 2 [minuty]:

jeszcze jedno co to jest włączenie alarmu z pilota ? czy to jest załączenie sygnalizatorów (do tego się odnosiłem wcześniej) czy uzbrajanie systemu ? Możesz to opisać?
  • #16 18309780
    Arbiter
    Poziom 15  
    Uzbrajam alarm pilotem abax. Czyli sygnalizatory nie wyją. Sytuacja staje się przy uzbrajaniu.

Czy zasilanie centrqli odbywa sie na zasadzie true online czyli praca z akumulatora czy line interactiv czyli przelaczanie?
  • #17 18309789
    van claude jean damme
    Poziom 19  
    humek napisał:
    Witam. Prawdopodobnie !! tak piszę , jest spadek napięcia podczas włączenia się sygnalizatora -rów które obciążają system.

Bardzo ciekawa teoria, tylko że nigdzie nikt nic nie napisał, o działających sysgnalizatorach. Po raz drugi sugeruję czytać dokładnie cały temat, przed napisaniem czegokolwiek. Moja teoria jest taka, że miałem podobny problem w WRL128 z dwoma manipulatorami INT-KSG i nie wyrabiało wyjście KPD.
    Ktoś to już wcześniej napisał:
    emzuro napisał:
    Jakie masz manipulatory? Może nie wytrzymuje KPD, przepij na OUT, takie są zalecenia techników z Satela
  • #18 18309829
    Arbiter
    Poziom 15  
    Każda odpowiedź i sugestia się liczy

Napięcie DC na zasilaniu płyty z akumulatora 13,60V podczas pracy centrali. Przy uzbrajaniu byyć moze czasami drgnie na 13,50V ale nie mam pewnosci czy to jest spadek czy też miernik niedokładnie styka
    Napięcie AC na zasilaniu płyty z zasilacza 19,2V.

Problem zaczyna się objawiać coraz częściej. Więc moze jakies kondensatory w tym satelu wysychają?

Zawsze w logach sytuację poprzedza restart centrali. Czyli zdarzenie powoduje restart centrali po czym manipulatory są ciemne. Aby przywrócić system do funkcjonowania już nie restartuję centrali lecz wchodzę po ciemku w manipulator, włączam "Gong w manipulatorze na T" po czym obydwa manipulatory odżywają
  • #19 18309833
    Stan-Mar

Poziom 27  
    Ocena: 139
    Podejrzewam źle skonfigurowane (podpięte) manipulatory i expandery lub uszkodzona płytę główną. Objaw, jaki kolega wskazuje, że nie można korzystać z klawiatur i wyświetla się tylko godzina po prawej stronie bez podświetlenia na to wskazuje - jak również zapis w logach o restarcie urządzeń.
    Konto firmowe:
    STAN-MAR ZABEZPIECZENIA Stanisław Karzecki
    Kanta 12/42, Olsztyn, 10-691
  • #20 18309848
    Arbiter
    Poziom 15  
    Manipulatory i system jest założony w 2016 roku więc raczej nie są błędnie podpięte bo by się to objawiło wcześniej. Dotychczas nie było żadnych problemów.

W sumie te klawiatury działają tylko nie piszczą i nie świecą. Ale widać na LCD napisy etc jak sie wejdzie w menu. Natomiast wyświetlanie tej godziny nie jest naturalnie bo na codzień mam wyprowadzone na LCD stany stref a nie godzinę

Dodano po 1 [minuty]:

Płyta działa niecałe 4 lata. To by znaczyło że nie za dobry ten sprzęt jeśli tylko tyle wytrzymał. Natomiast tak myśle ze płyta pewnie uszkodzona
  • #21 18309869
    van claude jean damme
    Poziom 19  
    Może zamiast rozwlekać temat w nieskończoność przepniesz to zasilanie manipulatorów, lub zrobisz cokolwiek innego oprócz pisania?
  • #22 18309890
    Arbiter
    Poziom 15  
    sprawdziłem i w KPD mam 2 przewody. Czy mam je przepiąc na OUT1 lub OUT2?
  • #23 18309914
    kood
    Ja bym zaczął od wyjaśnienia tego:

Arbiter napisał:
    akumulator mam centralny 100Ah i jest ladowany osobna ladowarka.

Opisz albo narysuj jak masz podpięty akumulator do centrali.
  • #24 18309919
    Arbiter
    Poziom 15  
    Podpięty standardowo tak jak akumulator złączem i kablem do płyty. Stoi poza centralą i poza centralą jest ładowany prostownikiem samochodowym.
  • #25 18309938
    kood
    Arbiter napisał:
    Podpięty standardowo tak jak akumulator złączem i kablem do płyty. Stoi poza centralą i poza centralą jest ładowany

A jak jest rozwiązana sprawa tego że centrala też ładuje akumulator?
    Jak jest rozwiązane sprawdzanie przez centralę stanu akumulatora?
    Jak jest rozwiązane to że centrala pracując z akumulatora powinna dostawać z niego od 10-12,5V a dostaje pewno koło 14?

Arbiter napisał:
    jest ładowany prostownikiem samochodowym.

czyli centrala na wejście akumulatora dostaje 16V?
  • #26 18309978
    Arbiter
    Poziom 15  
    Napięcie na akumulatorze wynosi 13,6V a nie 16V.
    Nie ma żądnych rozwiązań, ale tak to działało przez 4 lata więc sądzę ze i teraz powinno. Pobór prądu z akumulatora jest niewiele mniejszy od prądu ładowania prostownika stąd napięcia nie rosną do wysokich wartości a akumulator nie ulega przeładowaniu
  • #27 18309991
    kood
    Arbiter napisał:
    Napięcie na akumulatorze wynosi 13,6V a nie 16V.

Prostowniki samochodowe w większości dają do 16V. Nawet te 13,6 to i tak więcej niż normalnie daje akumulator.

Arbiter napisał:
    to działało przez 4 lata więc sądzę ze i teraz powinno

Działało działało a że działało nie tak jak zaprojektował to producent to coś padło bo np jakiś element dostawał napięcie wyższe niż powinien i skróciło to jego żywotność.
  • #28 18310024
    Arbiter
    Poziom 15  
    13,6V to za duże napięcie z akumulatora?
  • #29 18310070
    bhtom
    Poziom 39  
    Ocena: 602
    Witam,

Arbiter napisał:
    Sprawa nie taka latwa i oczywista bo akumulator mam centralny 100Ah i jest ladowany osobna ladowarka.

Koledzy wcześniej sugerowali abyś opisał jak masz ten Twój system podłączony do tego "centralnego" akumulatora, bo nie jest to typowe rozwiązanie.

Pozdrawiam.
  • #30 18310096
    Arbiter
    Poziom 15  
    Opisalem. Czy jeszcze jakies szczegoly sa potrzebne?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z manipulatorami alarmu SATEL Integra 128 WRL, które gasną po włączeniu systemu z pilota. Po restarcie centrali manipulatory działają przez krótki czas, ale ich podświetlenie jest słabe, a wyświetlają jedynie godzinę. W logach systemowych pojawiają się informacje o restartach centrali, co sugeruje problemy z zasilaniem lub uszkodzeniem płyty głównej. Użytkownicy sugerują sprawdzenie akumulatora, zasilacza oraz konfiguracji systemu. Po dalszych analizach, w tym sprawdzeniu napięcia, użytkownik odkrywa błąd pamięci RAM, co może być przyczyną problemów. W końcu, po konsultacji z serwisem SATEL, centrala zostaje naprawiona bezpłatnie poprzez wymianę pamięci.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA