logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SATEL Integra 128 WRL - Cykliczne spadki napięcia DC na płycie

Suchy 24 Sie 2020 09:16 792 3
REKLAMA
  • #1 18885998
    Suchy
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    Szanowni koledzy,
    Borykam się z problemem napięcia DC na płycie głównej integra 128 wrl.

Moją podejrzliwość wzbudził przygasający manipulator oraz dziwne zachowanie centrali, tj. załączanie alarmu lub zmiana niektórych konfiguracji.

Po nitce do kłębka doszedłem iż napięcie DC płyty głównej mierzone na wyjściach zasilających manipulator oraz czujniki ruchu spada cyklicznie do 9V DC na ~170ms, następnie powraca do 14V. Załączam zrzut przebiegu poniżej. Czy ktoś miał może podobny problem? Chciałbym się poradzić zanim zacznę diagnozować przetwornicę oraz układ zasilania na płycie głównej.

Nadmienię tylko, że problem występuje również po odłączeniu +kpd, czujników ruchu, wyjść wysoko prądowych OUT1 ora OUT2. Tez sam problem jest obecny niezależnie od stanu baterii (podłączona lub odłączona). Transformator AC również sprawdzony.

Z góry dziękuję za pomoc w rozwiązaniu mojego problemu.
    Michał.
    Załączniki:
    • SATEL Integra 128 WRL - Cykliczne spadki napięcia DC na płycie satel kpd.jpg (418.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 18886094
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15506
    Suchy napisał:
    Transformator AC również sprawdzony.

Podmieniony na inny?
    Wygląda na uszkodzenie płyty.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 18886743
    pepe33
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    Akumulator podłączony i jest sprawny?.
  • #4 18886907
    kood
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 443
    Suchy napisał:
    Czy ktoś miał może podobny problem? Chciałbym się poradzić zanim zacznę diagnozować przetwornicę oraz układ zasilania na płycie głównej.

Te skoki to może być normalne zachowanie centrali, centrala w trakcie pracy cyklicznie bada stan akumulatora w taki sposób że pobiera z akumulatora prąd i sprawdza jego wartość napięcia. Trzeba było by podpiąć inną centralę pod oscyloskop i zbadać jak się zachowuje.

Z jakich lat centrala? Nie ma przypadkiem pamięci AMIC? Zaczął bym od tego oraz od podmiany akumulatora.
REKLAMA