logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz z komputera HP VECTRA VL400SF model DPS-88AP-2

der_slm 22 Wrz 2005 08:29 4326 8
REKLAMA
  • #1 1839055
    der_slm
    Poziom 11  
    Mam problem z tym zasilaczem (DPS-88AP-2).
    Niby standard Micro ATX ale jakos inaczej ma wyprowadzone zasilanie ( w stosunku do zasilacza "duzego"ATX)
    gdyby ktos wiedzial co z tym fantem poczac ( czy np. zamiana drucikow we wtyczce analogicznie do zasilacza duzego ATX jest mozliwa) albo gdyby ktos dysponowal rozpisem wtyczki tego zasilacza bede wdzieczny.
    Zasilacz ma 100W i wyrwany jest z komputera HP VECTRA VL400SF PIII866

dzieki
  • REKLAMA
  • #2 1839187
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3828
    Witam!
    Proszę są to wyprowadzenia zapewne tak jak w Twym zasilaczu natomiast jakie są w tradycyjnym ATX to zapewne Wiesz.
    Znam wiele modelów Delta Electronics lecz tego jeszcze nie więc proszę o skan naklejki lub dobrej jakości zdjęcie na PW.
    Jeśli będziesz miał jeszcze jakieś wątpliwości to pisz!
  • REKLAMA
  • #3 1839303
    der_slm
    Poziom 11  
    Niestety to nie jest standard Dell'a ten zasilacz nie ma np fioletowego kabelka.
    Kable (patrzac na wprost od strony "dziurek" "dzyndzlem do dołu od lewej)
    1. czerwony
    2. czerwony
    3. pusty
    4. czarny
    5. czarny
    6. czarny
    7. bialy
    8. czarny
    9. zielony
    10 brazowy

i góra od lewej

11 zolty
    12. pomaranczowy
    13. niebieski
    14. czarny
    15. czerwony
    16. czarny
    17. czerwony
    18 czarny
    19 brazowy
    20 brazowy

Zasilacz byl oryginalnie zamkniety.
    Po otwarciu na plytce stoi pismem:
    Brazowy +3,3V
    Pomaranczowy +5V USB czyli stand by
    Żółty +12V
    Czarny GND (masa)
    Niebieski POK czyli Power ok
    Bialy PS-ON czyli to do masy i zasilacz rusza
    Czerwony +5V
    Zjeszcze na plytce -12V, ale nigdzie nie ma -5V!
    Na plytce nie znalazlem, a na wtyczce molex brak kabelka do czego słuzy -5V i czy da sie to jakos ugryzc bez tego napiecia?
  • #4 1839621
    TONI_2003
    Moderator
    Zrobiłem takie jak ja znam rodzaje i taki jak ma ten Twój sprawdź czy wszystko pasuje bo miałem wątpliwości do :
    Pin 9. zielony (-12V ?)
    Przyjemnego przekładania Ci życzę (co z tą fotką naklejki?)
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #5 1839984
    der_slm
    Poziom 11  
    Mam zasilacz micro ATX.
    Przemierzyłem wszystkie napiecia :
    +5V jest
    +12V jest
    -12V jest
    +3.3V jest

Nie ma natomiast sygnału PG (power good ) +5V.
    Chciałem spytac od czego zaczac sprawdzanie co jest nie tak i czy w ogole sie da to sie naprawic.

Zasilacz uruchamialem na sucho ( power on do masy) i obciazalem CD-rom'em oraz HDD. Kreci nimi bez problemu.
    Moderowany przez TONI_2003:

Oba tematy zostały połączone w jeden:
    "Brak +5V na PG w zasilaczu micro ATX"
    I
    "Zasilacz DPS-88AP-2"

pozdrawiam
  • #6 1840960
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Czy kolega nie sądzi, że dobrze byłoby podać oznaczenie zasilacza oraz nazwę producenta?
  • REKLAMA
  • #7 1841297
    TONI_2003
    Moderator
    Witam! ... być może pisząc ten post , ale wiedząc jaki to zasilacz (firma i model ) dostałbyś już odpowiedź na swe pytanie a tak to nie mam zamiaru gdybać ( napisz jakie masz tam układy i na czym masz zrealizowane to napięcie ? Idąc po kabelku do płytki masz uszkodzony tranzystor lub układ ! Dodam że zasilacz o ile nie będzie używany w komputerze nie musi mieć tego napięcia naprawianego .
  • #8 1841491
    der_slm
    Poziom 11  
    PARDON - juz podaje szczegoly

model DPS-88AP-2 . Zasilacz ma 100W i wyrwany jest z kompa HP VECTRA VL400SF PIII866

niestety to nie jest standard dell'a ten zasilacz nie ma np fioletowego kabelka.
    kable (patrzac na wprost od strony "dziurek" "dzyndzlem do dołu od lewej)
    1. czerwony
    2. czerwony
    3. pusty
    4. czarny
    5. czarny
    6. czarny
    7. bialy
    8. czarny
    9. zielony
    10 brazowy

i góra od lewej

11 zolty
    12. pomaranczowy
    13. niebieski
    14. czarny
    15. czerwony
    16. czarny
    17. czerwony
    18 czarny
    19 brazowy
    20 brazowy

zasilacz byl oryginalnie zamkniety. Po otwarciu na plytce stoi pismem
    brazowy 3,3V(+)
    pomaranczowy 5V(+) SB czyli stand by
    zolty 12 V(+)
    czarny masa
    niebieski POK czyli power ok
    bialy PS-ON czyli to do masy i zasilacz rusza
    czerwony 5V(+)
    zielony -12V

wszystkie napiecia są ( przemierzyłem ) prócz POK. Cd-rom dziala hdd sie kreci. Płyta glowna (DTK starszy model 85I wraz z procesorem celeron 700MHz ) nie rusza (brak zycia na sprawdzonej dzialajacej karcie graficznej-PCI bez akceleracji 3D )ale wentylator na procu sie kreci

pozdrawiam
  • #9 1841887
    TONI_2003
    Moderator
    Może zakończmy ten temat nie po to siedziałem nad tą tabelą tyle czasy Byś Ty zakładał nowy temat! Pomijając fakt że tak się nie robi na forum.
    Napięcie -5V w wielu zasilaczach już nie ma i nie będzie gdyby była potrzeba to to napięcie łatwo idzie zrobić na układzie 7905 tyle mocy na tym układzie uzyskamy , ale nie będzie Ci ono zapewne potrzebne więc nie tu tkwi problem. :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy zasilacza DPS-88AP-2 o mocy 100W, pochodzącego z komputera HP VECTRA VL400SF PIII866, który jest zasilaczem typu micro ATX, ale z nietypowym układem wyprowadzeń wtyczki w porównaniu do standardowego ATX. Użytkownik zmierzył napięcia i potwierdził obecność +3,3V, +5V, +12V oraz -12V, natomiast brak sygnału Power Good (POK) +5V. Opisano szczegółowo kolory i funkcje przewodów w wtyczce, m.in. biały jako PS-ON (sterowanie włączaniem zasilacza), niebieski jako POK (Power OK), pomarańczowy jako +5V standby, żółty +12V, brązowy +3,3V, zielony -12V oraz czarne jako masa. Wskazano, że napięcie -5V często nie występuje w nowoczesnych zasilaczach i można je ewentualnie wygenerować układem 7905, jeśli jest potrzebne. Zasilacz uruchamia się poprawnie i zasila napędy CD-ROM oraz dysk twardy, jednak płyta główna nie startuje, prawdopodobnie z powodu braku sygnału POK. Sugerowano sprawdzenie układów i tranzystorów odpowiedzialnych za generowanie sygnału Power Good, choć w przypadku zasilacza używanego poza komputerem brak tego napięcia nie musi być problemem. W dyskusji pojawiły się prośby o zdjęcia naklejek i schematy wtyczki, a także porównania do innych modeli zasilaczy, jednak DPS-88AP-2 ma unikalne wyprowadzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA